Een flat is een woning van één verdieping in een gebouw met meerdere woonlagen, een flatgebouw of appartementencomplex. In het Nederlands (niet in het Engels) wordt het hele flatgebouw ook wel flat genoemd.
Bij woningen van minder dan 50 jaar oud, zien we dat de gemiddelde plafondhoogte zo'n 20 centimeter lager ligt, op 2,4 m voor de woonkamer en keuken, en 2,2 m in de slaapkamer. Bij woningen ouder dan 50 jaar oud, ligt de plafondhoogte nog eens 20 centimeter lager, op gemiddeld 2,2 m.
een verdieping is ongeveer 3 meter hoog, plafond (en vloer of dak daarboven) meegerekend. het dak zou daarmee op geschat op 4 x 3 = 12 meter hoogte liggen. een balkon op de 4de verdieping ligt op 3 x 3 = 9 meter hoogte.
Het enige echte verschil volgens het woordenboek is dat zich een appartement niet altijd in een hoog gebouw hoeft te bevinden. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) wordt met een flat vaker het gebouw bedoeld en met een appartement de woning.
Verdiepingshoogte is minimaal 2600mm volgens bouwbesluit. Vloer dikte gemiddeld 300mm. Dus met drie verdiepingen zit je op 8700mm, dakisolatie en een dakrandje en je zit precies op 9 meter.
Voor een volwaardige verdieping wordt doorgaans 2,40 meter gerekend. Wanneer je twee verdiepingen beoogt, kom je op 4,80 meter. Tel daarbij nog de nodige ruimte voor de vloerplaat en –opbouw van de verdieping en dan blijf je nog ruimschoots binnen de maximumhoogte van 6 meter.
5 meter – 3 verdiepingen: ca.7 meter – 4 verdiepingen: ca. 10 meter. Bekijk hier alle verschillende vluchtladders.
Een flat is een woning van één verdieping in een gebouw met meerdere woonlagen, een flatgebouw of appartementencomplex. In het Nederlands (niet in het Engels) wordt het hele flatgebouw ook wel flat genoemd.
Een flat white wordt gemaakt met een klein beetje schuim en verwarmde melk. Hierdoor ontstaat een fluweelzachte laag zonder belletjes. Daarnaast heeft een flat white een sterkere koffiesmaak dan een cappuccino.
een gebouw met meerdere woonlagen, de woningen in een flat worden ook flat genoemd. De woningen worden verhuurd of verkocht. een grote woning bestaand uit één ruimte, die de bewoner naar eigen inzicht kan indelen. een woning bestaande uit twee of meer bouwlagen in een groter gebouw.
De woorden appartement en flat zijn synoniemen. Ze hebben beide de betekenis 'woning die deel uitmaakt van een groot gebouw'.
Nummering en benaming
De eerste etage of eerste verdieping is de tweede laag, de tweede etage of tweede verdieping is de derde laag enzovoorts. Als de laag onder de grond ligt, heet deze de kelder. Een laag half in de grond heet kelderverdieping (ook wel souterrain).
Een portiek is een vaak ingebouwde, aan de straatzijde geheel open ruimte, waarin zich de ingang van een gebouw bevindt. Sommige woningen hebben een gemeenschappelijk portiek.
Waar de gemiddelde hoogte van een plafond nu rond de 2,70 meter ligt, was dat in de jaren '80 en '90 2,40 meter. Dat is dus een verschil van maar liefst 30 cm, zo'n verschil valt direct op als u een ruimte binnenkomt.
Voor leefruimtes moet het plafond minimaal 220 cm hoog zijn voor renovaties en 240 cm voor nieuwbouw. Voor de nachtvertrekken liggen de minimale plafonhoogtes vast op 200 cm voor renovaties en 220 cm voor nieuwbouw.
Hoe hoog is een rijtjeshuis
Op basis hiervan kan een rijtjeshuis met twee verdiepingen (exclusief zolder of kelder, indien aanwezig) een hoogte hebben van ongeveer 4,8 tot 5,4 meter, terwijl een huis met drie verdiepingen kan variëren van ongeveer 7,2 tot 8,1 meter.
Nederland beschikt over het één na laagste percentage inwoners dat een flat bewoont (20,8 procent) en het hoogste percentage rijtjeshuisbewoners (58).
Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen. Wel zijn er afwijkende regels bij kamerbewoning, woning delen of een woning huren.
De levensduur van een gebouw hangt van een aantal factoren af. Zo is er sprake van een technische, een economische en een praktische levensduur. Uitgaande van een economische levensduur van gemiddeld 60 jaar kunnen in die 60 jaren allerlei veranderingen plaatshebben.
In de jaren '60 doorgaans 12 verdiepingen, dus zo'n 40 m hoog; de recente woontorens worden steeds hoger: na de golf van gebouwen tot 80m hoogte (i.v.m. brandblusinstallatie) zijn er sinds 2008 woontorens met zo'n dan 30 verdiepingen, dus 150m hoogte (Montevideo- Rotterdam, het Strijkijzer- Den Haag)
split-level-woning
Vaak gaat het om halve verdiepingen.
Burj Khalifa, Dubai
Deze flinke jongen staat in Dubai en draagt sinds de voltooiing in 2010 met trost de titel van 's werelds hoogste gebouw. Met maar liefst 163 verdiepingen staat deze indrukwekkende wolkenkrabber op 2717 meter hoogte.
een balkon op de 4de verdieping ligt op 3 x 3 = 9 meter hoogte.
Deze normen definiëren hoogbouw als gebouwen waarbij de afstand tussen het vloerpeil van de hoogste verdieping en het laagste niveau van de wegen rond het gebouw meer dan 25 meter bedraagt. Dit komt ruwweg geschat overeen met gebouwen met meer dan acht verdiepingen.
Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag. In veel gevallen zullen ruimten binnen een bouwlaag gelijkvloers zijn gelegen.