Daarom stelt NTR 3216 eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
De diameter van de afvoerbuis bepalen
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
De afvoerbuizen van een rioleringssysteem liggen op afschot om de doorstroming van het afvalwater te waarborgen. Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen.
Er zijn belangrijke dingen waar je voor moet zorgen als je met de riolering in huis bezig gaat: Elke rioolaansluiting in huis (wc, wastafel, gootsteen, (af)wasmachineaansluiting, doucheputje) heeft een stankslot. Afvoerbuizen lopen recht of schuin naar beneden, zodat het afvalwater wegstroomt en niet blijft stilstaan.
De binnenriolering (alles in en onder de woning) wordt buiten de fundering aangesloten op de pvc-buis van de buitenriolering. Deze heeft normaal gesproken een diameter van 125 mm en wordt onderling gekoppeld door middel van pvc-hulpstukken met manchetverbinding.
Herkennen van een rioolbreuk
Soms moet een ruim- en ontstoppingsdienst eerst onderzoek doen met een speciale camera. Bij een rioolbreuk loopt het water slechts langzaam weg. Er is vaak een borrelend geluid te horen als het riool wordt gebruikt.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Afschot riolering per meter
Het minimale afschot voor de riolering per meter wordt berekend door het hoogteverschil aan te geven per meter afvoerbuis. Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%).
SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering. Dit type buis kan ook worden gebruikt in situaties waar zo nu en dan kans is op verkeersbelasting.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
Voor een afvoer van (vervuild gebruikt) water wordt een PVC buis gebruikt, ook wel een rioolbuis genoemd. De PVC buis is opgebouwd uit 3 lagen en is gemaakt van PVC materiaal.
Vanaf 2011 is het verplicht om een gescheiden rioolstelsel voor regen- en afvalwater te plaatsen voor nieuwbouwwoningen, en grote verbouwingen. Voor bestaande woningen geldt de verplichting pas zodra er in jouw straat een gescheiden riolering wordt aangelegd.
Wat is een standaardaansluiting riolering? De standaardaansluiting voor een doorsnee gezin ligt maximaal 80 cm diep en heeft voor de een diameter van 125 mm voor de afvoer van afvalwater en 160 mm voor regenwater.
Het afvoeren van hemelwater via het vuilwaterriool heeft een negatieve invloed op de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Hemelwater, zoals regen, moet bij voorkeur lokaal in het milieu terechtkomen.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Je bent dus verzekerd tegen schade door een breuk in de riolering. Maar ook tegen verstopping of wanneer de waterleidingen barsten door vorst, bijvoorbeeld. De dekking van onze opstalverzekering is breed. Mocht jouw huis onbewoonbaar geworden zijn door ernstige schade, dan zoeken wij vervangende woonruimte.
Kokend water en afwasmiddel in uw afvoer gieten
Geen probleem, want met afwasmiddel en kokend water kunt u de verstopping mogelijk ook verhelpen. Doe in eerste instantie een flinke scheut afwasmiddel in de afvoer. Laat dit vervolgens een minuutje of tien intrekken.
Uw verzekeraar vergoedt alleen niet alle waterschade. Waterschade die ontstaat door leidingbreuk, verstopping, neerslag, waterbed, ijskast en aquarium wordt door de meeste verzekeraars wel vergoedt. De gevolgen van uw verstopte of kapotte riool komen dus over het algemeen wel in aanraking voor vergoeding.
Een verborgen gebrek is een tekortkoming die de verkoper moedwillig niet heeft gemeld en je als koper kunt aantonen. Een eenvoudig voorbeeld is het verstopt zitten van de afvoer van het toilet, waarbij verkoper duidelijk in de NVM-vragenlijst voor verkoop heeft aangegeven dat de riolering goed doorloopt.
Vaak is in het huurcontract vastgelegd of de huurder de kosten zelf moet betalen. Dit is vaak wel het geval als het veroorzaakt is door de huurder zelf. In het geval van bijvoorbeeld een verstopte wc komt dit door de huurder zelf.
De pvc-buis in de gresbuis schuiven
Schuif de pvc-buis tot 1 à 2 cm diep in de gresbuis. Dieper dan 2 cm is niet nodig, omdat er anders snel verstopping kan ontstaan. Fixeer de pvc-buis zodat deze niet kan verschuiven.
PVC: de veelzijdige oplossing voor de afvoer van regenwater!
Zo heeft u keuze uit een vierkante PVC buis voor een nette wegwerking in de gevel, of ronde buizen in donkerbruin, ISO-kleur of grijs. Voor de ronde PVC buizen zijn ook slagvaste ondereinden in polyethyleen leverbaar.
Materiaal. Is er minimaal 0,5 m goed verdichte grond boven de buis aanwezig, dan volstaat een PVC-buis SN4. Buizen met een kleinere stijfheidsklasse dan SN4 zijn niet geschikt voor ondergrondse toepassingen. Voorbeelden van zulke buizen zijn HWA-buizen met een wanddikte van 1,5 mm en PE-afvoerleidingen.