Naast jouw uithoudingsvermogen, heb je ook wel een stukje kracht nodig om hard te kunnen roeien. Hoe meer kracht jij in jouw benen, armen en rug hebt hoe harder jij de aanzet kunt maken en dus hoe sneller jij zult roeien. Krachttraining kan dus ook erg goed werken om jouw roei prestaties omhoog te krikken.
Roeien doe je in speciale roeikleding of gewoon in sportkleding die lekker makkelijk zit, zoals wielrenkleding, fitnesskleding of hardloopkleding. Er zijn speciale roeischoenen verkrijgbaar, maar smal aansluitende sportschoenen met een niet al te dikke of brede zool zijn al voldoende.
Roeien is goed voor jouw fysieke gezondheid: je traint veel spiergroepen, je conditie wordt beter en je verbrand veel calorieën. Roeien is ook goed voor je geestelijke gezondheid: je maakt je hoofd leeg, je nachtrust wordt beter en je mentale weerbaarheid wordt groter.
Roeien geldt als een van de zwaarste sporten die er zijn. Tegelijkertijd is het een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen.
Roeimarathons zijn wedstrijden van meer dan 50 kilometer. Dat klinkt als heel lang, maar uitgaande van een gemiddelde snelheid van zo'n 12 kilometer per uur komt het neer op zo'n 4 uur roeien. Daarbij mag in ieder geval met de stuurman gewisseld worden.
In een paar minuten per dag op de roeimachine verbrand je meer calorieën dan je zou doen op een machine waar je niet zoveel spiergroepen bij gebruikt. Wil je veel gewicht kwijtraken? Door te zitten tijdens het roeien heb je minder druk op je gewrichten en wel een superieure workout.
Kun je met een roeimachine afvallen? Ja hoor, dit komt doordat je met een roeitrainer bijna alle spieren in je lichaam gebruikt. Enerzijds betekent dat je over het algemeen veel calorieën verbrandt. Aan de andere kant: waar je spieren gebruikt daar val je ook af; je krijgt immers geen armspieren van hardlopen, toch?
De resultaten lieten zien dat roeien meer spiergroepen activeerde dan hardlopen. Roeien activeert negen spiergroepen, zo'n 85 procent van alle spieren in het lichaam. Zowel je boven- als je onderlichaam worden aan het werk gezet. Ook worden je armen en je rug er sterker van.
Om 1kg lichaamsgewicht kwijt te raken moet je ongeveer 8000 calorieën verbranden. Bij een gemiddeld caloriegebruik van 700 cal/uur moet je dus ongeveer 12 uur roeien om dit te bereiken. Waarom is roeien goed om af te vallen? Buiten de calorieën die je verbrand, train je ook veel spieren.
Het beste is om 2-3 keer per week te roeien voor zo'n 20-25 minuten, inclusief de warming-up en cooling-down. Na verloop van tijd kun je jouw trainingen dan rustig opbouwen. Op die manier zal je steeds sneller en sterker worden.
Over het algemeen is het aangeraden om minimaal 3 keer per week te roeien, waarbij je elke training zo'n 20 minuten volmaakt. Maar meer of minder kan natuurlijk altijd, aangezien het maatwerk blijft.
Roeien. Roeien verstevigt en traint het volledige lichaam. Mits een correcte houding is het zelfs goed voor de rug, omdat roeien de romp traint, met name de buik- en rugspieren. Toch adviseren we om eerst professionele hulp te vragen om de juiste rechte houding aan te leren.
De roeimachine staat waarschijnlijk te verstoffen in een hoekje in je gym, maar eigenlijk is dit cardio-apparaat de perfecte full-body training. Tijdens het roeien gebruik je al je spieren, van je armen, tot je core en je benen. Hierdoor zal je hartslag door het dak gaan.
Het advies is om schoenen met een smalle voet, bijvoorbeeld gewone gympen, te gebruiken voor het roeien. met je eigen kleinere schoenen in de bootschoenen. Als je voeten eenmaal nat zijn, krijg je je kleine schoenen er niet meer uit.
Full-body workout
Roeien spreekt negen grote spiergroepen aan, waardoor je tot wel 85 procent van al je spieren gebruikt: denk aan je benen, billen, buik- en rugspie- ren, je armen en schouders. Dat verklaart waarom je wel 600 tot 1000 calorieën kunt verbruiken tijdens een uurtje roeien.
Wat roeien zo intensief maakt, is dat het je hele lichaam aan het werk zet. Meer dan 80% van je spieren wordt bij 1 haal gebruikt. Vandaar dat roeien ook wel een full body work-out wordt genoemd.
Op het moment dat jij de roeimachine opstapt en begint te roeien gebruik je eigenlijk de meeste spiergroepen in jouw lichaam. Zo gebruik je jouw beenspieren, armspieren, buikspieren, maar ook jouw rug en schouderspieren om de roeibeweging uit te voeren.
Conclusie: roeien goed voor buikvet én buikspieren
Het is zowel goed voor buikvet, als voor je buikspieren. Wil je dus zichtbare buikspieren trainen? Overweeg dan eens om te gaan roeien! Dit kun je bijvoorbeeld bij jou in de sportschool doen, maar je kunt dit ook thuis doen.
Over het algemeen is een crosstrainer beter als je met (hard)lopen vergelijkbare workouts wil doen. Met een roeitrainer kan je workouts doen waar je zowel je benen, core als bovenlichaam wilt trainen. Op een roeitrainer kan je een workout veel zwaarder maken omdat je meer spiergroepen zwaar belast.
Zowel in sportscholen als bij mensen thuis wordt de roeitrainer gebruikt als veelzijdig cardio-apparaat. Dit komt doordat je met een roeitrainer je hele lichaam kunt trainen. Daarnaast werk je aan je conditie en bouw je spierkracht op. Deze aspecten zorgen ervoor dat de roeitrainer erg geliefd is.
Op een roeitrainer verbrand je tussen de 300 en 1650 calorieën per uur. Dat is afhankelijk van jouw lichaamsgewicht en de intensiteit waarmee je roeit. De 1650 haal je alleen als je een topsporter bent. Gemiddeld zal het zo rond de 750 calorieën liggen bij een lichaamsgewicht van 90 kg.
Een roeiapparaat is echt geweldig om af te vallen, aangezien je er bakken met calorieën mee verbrand. Namelijk rond de 750 calorieën per uur! Dit komt omdat je enorm veel spiergroepen gebruikt om de roeibeweging uit te voeren. Tip: Kijk ook eens ons artikel over hoeveel calorieën je per cardio apparaat verbrandt.