Leg de aubergine plat op de snijplank en snijd de laatste plakken van de aubergine met het mes horizontaal. Wil je geen plakjes, maar blokjes? Snij de plakken dan iets dikker, leg ze op elkaar en snij eerst in de lengte en dan in de breedte de blokjes.
Aubergine in ronde plakken snijden
Snijd de uiteinden van de aubergine eraf. Houd je hand in een klauwtje en snijd ronde plakken. Hoe dikker de plakken, hoe langer het duurt om ze te garen. Lekker om te grillen of bijvoorbeeld in een shakshuka.
Schillen en schoonmaken
Snijd het kroontje en een dun plakje van de onderkant af, spoel de groente goed af en voilà: je bent klaar. Het is namelijk niet nodig om aubergines te schillen.
Let bij de groenteboer op dat je de licht paarse, middelgrote variant koopt. Hoe groter de aubergine is, hoe meer pitten ze bevat, en de pitten maken de aubergine bitter. Het helpt sowieso om de aubergine voor gebruik een uurtje met wat zout bestrooid te laten staan.
Neem een courgette en pak uit je keukenla een dunschiller en een klein mesje. That's all you need. Begin vervolgens met het 'schaven' van de courgette in flinterdunne plakken. Wanneer je hier klaar mee bent, leg je de plakken op elkaar en snijd je ze met het mesje in dunne slierten.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
Weg ermee. Maar niet schrikken als de binnenkant eerst egaal wittig-groen is maar een tijdje na het opensnijden bruine vlekken begint te krijgen: dat is een heel natuurlijk proces en betekent niet dat de aubergine niet goed meer is. Gewoon verdergaan met marineren of bereiden; dat wordt smullen straks!
Hoe weet ik of aubergine niet goed meer is? De aubergine is beschimmeld of heeft rotte plekken. Dit bederf herken je snel door te kijken of ruiken. Verwijder het kroontje en snijd hem in plakjes of blokjes.
Brunoise is misschien wel één van de bekendste snijtechnieken. Het snijden van een product in blokjes.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de door het Voedingscentrum geadviseerde dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Gezonde vleesvervanger
Een aubergine telt slechts 25 kcal/ 100 gram en is daarmee één van de minst calorierijke groenten, daarnaast is een aubergine vezelrijk, bevat veel antioxidanten en is ze rijk aan vitamine C. In combinatie met een eiwitrijk product dus een ideale vleesvervanger!
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de dagelijkse 250 gram groenten.
Goed voor je bloed
Aubergine is rijk aan ijzer en zorgt zo mee voor een goede aanmaak van rode bloedcellen. Dat is belangrijk om bloedarmoede te voorkomen.
Gegrilde aubergine salade
Misschien denk jij niet gelijk aan onze paarse vriend als jij voor het groenteschap staat. Maar de aubergine met pittige smaak is hartstikke gezond! Deze groente bevat veel vezels, kalium en magnesium. Daarnaast bevat het goede antioxidanten, vitamine B én helpt het je cholesterol verlagen.
Om je courgette in sliertjes te snijden kan je een dunschiller gebruiken, maar de handigste weg is om gebruik te maken van een spiralizer. Dat is een tool speciaal gemaakt om je groenten als wortel, komkommer en courgette in dunne reepjes te snijden.
De spiraalsnijder bestaat uit twee delen. Deel 1 is een ding met spiesen waar je je groente op vast moet prikken. Deel 2 bestaat uit de mesjes waarmee je de sliertjes snijdt. Afhankelijk van via welke kant je de groente door de spiraalsnijder duwt en draait, krijg je iets dikkere of iets dunnere sliertjes.