Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker. Vergelijk de etiketten en laat jam met meer dan 35% suiker in de winkel staan. Kies vooral voor jams van fruit met veel antioxidanten, zoals bosvruchten.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten.Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Hero Jam Zero Aardbeien is het broodbeleg met de minste calorieën.
Hero Minder Zoet is er speciaal voor jam-liefhebbers die kiezen voor minder suiker. Jam zonder suiker maken gaat helaas niet. Want naast smaak, zorgt suiker ook voor de smeerbare structuur en de conservering van jam. Minder suiker gebruiken kan natuurlijk wel.
Kortom: light-aardbeienconfituur past binnen een gezond ontbijt. Het is in elk geval een betere keuze dan choco, want die bevat zowel meer suiker als veel meer vet.
Jam mag jam heten indien er 60% suiker is toegevoegd. Onze Fruitspread bevat geen toegevoegde suikers, enkel de van nature aanwezige suikers in de vruchten. De Fruitspread is dus puur fruit, en daarom mag het geen jam heten.
Gezond: nee. Maar ook weer niet zó ongezond. Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram.
Heb je zin in zoet? Dan kan jam (50 kcal voor 20 gram) een slanke optie zijn! Jam van 100% vruchten bevat vaak een behoorlijke hoeveelheid mineralen en vitamines. Toegevoegde suikers maken jam een stuk minder gezond, dus check het etiket en ga voor 100% fruiteigen suikers.
Jam zonder suiker bestaat helaas niet, omdat jam van fruit wordt gemaakt en fruit nu eenmaal fruitsuikers bevat.
1 de Beste Jam extra aardbei. Nu bij Dirk.
Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels. Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Havermout en andere vezelrijke voeding. Andere producten die relatief weinig calorieën bevatten, maar wél goed vullen, zijn producten vol vezels. In de praktijk komt dit vaak neer op volkoren producten. Denk aan volkoren brood en volkoren rijst, maar ook aan bonen, peulvruchten, havermout en aardappelen.
Hagelslag, jam of 48+ kaas zijn populair op brood, maar bevatten ongezonde suikers of vetten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Suiker is een conserveermiddel voor de jam.Door de het fruit met de suiker te verwerken kun je het dus lang(er) bewaren.Daarnaast zorgt suiker voor structuur. Als je geen suiker toe zou voegen, zit je al snel met een fruitmoes en voor jam heb je toch een bepaalde stevigheid nodig.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Zoet broodbeleg
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Hoe gezond is appelstroop? Niet ongezond, maar ook weer niet zo gezond. Appelstroop bevat namelijk 52% suiker.Ruim de helft dus en iets minder dan jam (daar zit gemiddeld zo'n 60% suiker in).