In de Verenigde Staten begon de eerste feministische golf rond 1850 onder blanke vrouwen uit de hogere klasse, Europa volgde rond 1870. De nadruk lag op vrouwenkiesrecht, recht op onderwijs, recht op betaalde arbeid en een voorzichtig begin aan seksuele zelfbeschikking in de vorm van voorbehoedsmiddelen.
Alleen ongehuwde vrouwen werkten om hun eigen brood te verdienen.En deden ook vaak de mantelzorg voor hun ouders, alhoewel toen nog niemand van dit woord had gehoord. Het was de tijd van de wederopbouw en de overheid hield de hand goed op de knip, dus het was sappelen in de vaak arme arbeidersgezinnen.
Pas vanaf 1956 werd een vrouw als 'handelingsbekwaam' gezien, en mocht zij dus ook dingen doen zoals het openen van een eigen bankrekening en het afsluiten van verzekeringen. In de jaren '50 diende PvdA-kamerlid Corry Tendeloo een motie in tegen het ontslag van getrouwde vrouwen in overheidsfuncties.
In 1922 mochten vrouwen voor het eerst stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen . Vooral de christelijke partijen profiteerden daar van. De eerste verkiezingen waaraan vrouwen deelnamen, waren overigens in Gronsveld en Maastricht.
Gedurende de late 19e eeuw was het vrouwenkiesrecht in Nieuw-Zeeland een van de belangrijkste politieke kwesties. Van alle (toenmalige) onafhankelijke landen, was Nieuw-Zeeland het eerste land ter wereld waar vrouwen mochten stemmen.
Nieuw-Zeeland (1893) en Australië (1902) voerden het recht als eerste in. Tussen 1914 en 1939 werd het vrouwenkiesrecht erkend in 28 landen. Vrouwen in Nederland kregen in 1917 passief kiesrecht (vrouwen konden zich kandidaat stellen) en in 1919 actief kiesrecht (vrouwen mochten stemmen).
Vrouwen en mannen in Nederland hebben volgens de wet dezelfde rechten.
Polygamie is het aangaan van een huwelijk met 2 of meerdere partners. Dit vindt bijna altijd plaats tussen een man en meerdere vrouwen. Polygame huwelijken zijn in Nederland bij wet verboden.
Helemaal onderaan bungelen usual suspects als Syrië, Qatar, Iran, Soedan, de Verenigde Arabische Emiraten. Hekkensluiter is Saudi-Arabië, waar vrouwen maar een kwart van de rechten hebben waarvan mannen genieten.
Wie was Aletta Jacobs? Aletta Jacobs is in Nederland de eerste studente aan de universiteit, de eerste vrouwelijke arts en een voorvechtster van vrouwenrechten. Dankzij Jacobs mogen vrouwen in 1922 voor het eerst naar de stembus.
In de negentiende eeuw moesten vrouwen thuis zwijgen, tenzij een man het woord tot haar richtte.
Mensenrechten omvatten burgerlijke en politieke rechten, zoals het recht op leven, vrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast zijn er ook de sociale, culturele en economische rechten, waaronder het recht op deelname in de cultuur, het recht op voedsel, het recht op werken en op onderwijs.
Vrouwen van het gewone werkvolk moeten vaak net als hun mannen werken om geld. Dat is nodig, want van het loon van de man alleen kan een heel gezin niet leven. Dus werkt bijna heel de familie mee. Thuis gaan de vrouwen wol kammen en schoonmaken om te spinnen en ook het weven behoord tot aan de vrouw.
In de negentiende eeuw werden de contouren van een feministische politieke stroming zichtbaar. Feminisme werd een officieel begrip en de eerste feministische golf brak aan in 1850. Speerpunten van de vrouwenbeweging waren gelijkheid in scholing, arbeid en kiesrecht.
Vergeleken met hun sexegenoten in andere landen gedroegen Amsterdamse vrouwen zich buitengewoon onafhankelijk. Naast hun huishoudelijke taken deden ze de boekhouding en kochten en verkochten ze op de markt. Ze werkten als gelijken naast hun echtgenoot.
De mormonen staan bekend om hun polygamie, ook al is dat volgens de 'hoofdstroom' van het geloof niet toegestaan. Orthodoxe afsplitsingen staan mannen wel toe meerdere vrouwen te trouwen.
U en uw partner moeten 18 jaar of ouder zijn. Trouwt u als minderjarige buiten Nederland? Dan erkent de Nederlandse overheid uw huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent.
In de islam, de grootste religie in Turkije, is polygamie echter onder bepaalde voorwaarden toegestaan en kan een man met een maximum van vier vrouwen huwen.
Formeel hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten. Dat is vastgelegd in internationale mensenrechtenverdragen. In de praktijk worden vrouwen in veel landen nog steeds achtergesteld.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
In verschillende beroepsgroepen wordt hevig gepleit voor meer vrouwen in topfuncties, maar in de rechterlijke macht hangt de vlag er anders bij. Het percentage vrouwelijke rechters in Nederland bedraagt tegenwoordig ruim 60 procent.
Voor het vijfde jaar op rij behaalde IJsland de hoogste score en kan het zich het meest vrouwvriendelijke land ter wereld noemen. 'Buurlanden' Finland, Noorwegen en Zweden volgen op de voet. De top tien telt maar liefst zeven Europese landen. De Verenigde Staten behaalden de 23ste plaats.
Maar niet overal ter wereld gaat de 50/50-verdeling op. Er zijn zo'n 60 miljoen meer mannen dan vrouwen. Het Midden Oosten en het Vaticaan zijn ware mannenbolwerken. In Scandinavië en Rusland leven over het algemeen meer vrouwen.
Verschillende Europese landen, zoals Frankrijk, Italië, Noorwegen, Duitsland en België, voerden al eerder vrouwenquota in. In deze landen heeft dit ook geleid tot meer vrouwen in de bedrijfstop.