Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Het komt er dus op aan om je water zo koud mogelijk te krijgen. Dat kan je doen door ijs toe te voegen, met wat extra zout. Zout verlaagt het vriespunt van water, en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur.
Hoe? Met een kom gevuld met water, ijsblokjes en het geheime ingrediënt (zout!)kan de temperatuur van een blikje drank in 2 minuten dalen van 24 naar 5 graden Celcius.
Papieren keukenrol nat maken
Een fles in de vriezer stoppen werkt altijd, maar het kan nog sneller. Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud.
Het enige wat je dus hoeft te doen is een handje ijsblokjes in een kom met water doen, er een paar lepels zout bij te gooien en even goed te roeren.Leg je blikje(s) in de kom en wacht twee minuten. Wedden dat ze daarna ijskoud zijn?
Ijskoude dranken zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur slechts tijdelijk daalt en weer snel gaat stijgen en dranken met cafeïne erin zoals zwarte thee, koffie of cola kun je tijdens deze dagen ook het beste vermijden. Het beste kun je kiezen voor lauwwarme thee of water uit de kraan.
In de koelkast of vriezer leggen
Wanneer we in de koelkast een blikje fris zetten, duurt het een paar uur voordat het echt koud is. Het blikje in de vriezer leggen kan ook, maar dan duurt het alsnog wel een half uurtje voordat het echt koud is.
De beste techniek om de flessen, blikjes of glazen koel te houden is door ze goed te isoleren. Dit doe je door ze in te wikkelen in een natte doek, nat keukenpapier of, als je echt niets anders bij de hand hebt, een natte sok.
Door slim te wikkelen houd jij jouw drinken eenvoudig lekker lang koel. Pak bijvoorbeeld een vochtige doek en wikkel deze stevig om je flesje. De verdamping van het water zorgt voor een verkoelend effect, waardoor je drankje langer koud blijft.
IJsklonten in een bak met water
Het snelst is om een fles witte wijn of rosé te koelen met ijsklonten. Doe de fles of flessen in een grote bak of emmer. Voeg daar een flink aantal ijsklonten aan toe. Thuis kan je die uit de diepvries halen, maar in het park bij de supermarkt.
In de koelkast of vriezer leggen
Wanneer we in de koelkast een blikje fris zetten, duurt het een paar uur voordat het echt koud is. Het blikje in de vriezer leggen kan ook, maar dan duurt het alsnog wel een half uurtje voordat het echt koud is.
De meest tijdrovende methode om een fles wijn af te koelen is door deze fles in de koelkast te zetten. Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.
Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Je lichaam verliest sneller vocht als je alcohol drinkt. En gesuikerde dranken neem je minder snel op.
Flesjes in de vriezer
De meest eenvoudige manier om je bier koud te krijgen is door ze in de vriezer te zetten. In ongeveer een uur tijd zijn ze dan wel op temperatuur. Maar vergeet niet om ze er ook weer uit te halen.
Verkoeling
Koel je verbrande huid af met natte (liefst katoenen) doeken, of neem een douche met lauw-koud water zonder doucheproducten als je je verbrande huid snel genezen wil. Beide trucs verlichten de pijn en helpen de 'brand' uit de huid te trekken.
Als de watertemperatuur rond het vriespunt zit zal het slachtoffer slechts enkele minuten bij bewustzijn blijven. Snel ingrijpen bij een drenkeling is dan ook van levensbelang. Afhankelijk van de fase van onderkoeling heeft een slachtoffer de juiste behandeling nodig.
Als het warm zomerweer is, zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Met warm weer doe je er goed aan om ten minste 2 liter water op een dag te drinken. Drink daarom elk uur een glas water en zorg dat je onderweg altijd een flesje water bij je hebt.
Koud drinken
En als we een koude drank nemen of een glas frisdrank, is dat signaal nog sterker. Hierdoor gaat het dorstgevoel eerder weg als we iets kouds of iets met koolzuur ('prik') drinken. Vandaar dat we een ijskoud glas frisdrank zo lekker vinden als het warm is.
Omdat ijs warmte nodig heeft om te kunnen smelten. Het ijs met zout zal dus sneller warmte onttrekken aan het omringende water en dat zal dus sneller koud worden.
Om koud te serveren, kunt u het in de koelkast bewaren. Of, als de fles op kamertemperatuur is, kunt u hem een paar uur laten koelen in de vriezer voordat u hem inschenkt.
Ook het bitteraroma gaat verloren waardoor het bier een platte, flauwe smaak krijgt. De tweede reden waarom je volgens Habets niet moet koelen met ijsblokjes, is omdat het ijs gaat smelten in bier. „Het smeltwater zorgt voor een verduneffect, de smaakintensiteit wordt minder.”
De meest tijdrovende methode om een fles wijn af te koelen is door deze fles in de koelkast te zetten. Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.
Champagne - Champagne koelen
Ideaal is het om de flessen de dag voordien in de koelkast te leggen. Voor het serveren zet je de fles 10 à 15 minuten in een ijsemmer die voor de helft gevuld is met ijsblokjes en tot 3/4 is aangevuld met water. Indien je te weinig water in de ijsemmer doet wordt de fles te koud.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.