Denemarken is veel duurder dan andere Europese landen, maar wel minder duur dan Noorwegen of Zweden. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt in Denemarken namelijk tussen de 5 en 7 procent hoger dan in Nederland en België. Kopenhagen is daarbij de duurste locatie in dit land.
In Denemarken betaal je niet met Euro's, maar met Deense Kronen. Onze Euro's worden meestal niet geaccepteerd, of tegen een ongunstige wisselkoers. Je kunt dus het beste met Deense Kronen betalen. Wil je Deense Kronen meenemen uit Nederland, bestel ze dan ruim op tijd bij je bank.
Welke activiteiten zijn de moeite waard in Denemarken? Denemarken is rijk aan geweldige sportactiviteiten, zowel op het water als op het land. Als je van fietsen en wandelen houdt, is Denemarken zeker een van de mooiste landen.
Deense fjorden
Denemarken heeft talrijke inhammen langs de kustlijn die fjorden genoemd worden. Deze fjorden zijn goed bevaarbaar en gaan diep het land in vanaf de oostkust. Denemarken heeft een hele grillige kust en de kustlijn is wel 7500 kilometer lang.
Denemarken is een ideaal vakantieland: het is lekker dichtbij, prachtige natuurgebieden, mooie stranden en ruime vakantiehuizen. Maar ook veel kindvriendelijke attracties, gezellige stadjes, interessante bezienswaardigheden voor stellen en heerlijke ijsjes!
Je vindt in Denemarken krijtrotsen op een aantal verschillende plekken: Møns Klint op het eiland Møn, Stevns Klint op het eiland Seeland en Hvide Klint, eveneens op het eiland Seeland.
Ondanks het betrekkelijk lage percentage bos van 12 procent, zijn de bossen overal in het land- schap uitdrukkelijk aanwezig. De spreiding van de bossen is groot, uitgestrekte bosgebieden zoals bijvoorbeeld de Veluwe heeft Denemarken niet.
Een fijne vakantiebestemming voor strandliefhebbers, rustzoekers, natuurliefhebbers, sportieve vakantiegangers, gezinnen… Het is niet vreemd dat hier zoveel vakantiehuisjes in de duinen langs de kust staan; de stranden zijn lang, schoon, breed en zelfs in het hoogseizoen niet (over)vol.
Tolwegen zijn er niet, met uitzondering van twee bruggen: de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) en de Oresundbrug (Øresundsbroen). Om van de bruggen gebruik te maken, moet je tol betalen.
Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met niet al te warme zomers en vrij milde winters. De invloed van het zeewater is hier minder sterk dan in Nederland, waardoor in de zomermaanden het oostelijke deel van Denemarken kouder wordt dan het westen en de zomers over het algemeen weer wat warmer zijn aan de oostzijde.
De fiets is in Denemarken het populairste vervoersmiddel; negen van de tien Denen hebben er een. En met meer dan 12.000 kilometer aan fietsroutes is het voor fietsers een waar walhalla. De afstanden tussen dorpen, steden en bezienswaardigheden zijn kort, een interessante tussenstop is zo gemaakt.
Denemarken is een veelzijdige vakantiebestemming, met eindeloze duinen en brede stranden, lekker veel ruimte, mooie steden en natuurlijk heerlijke ijsjes en het bijzondere attractiepark Legoland! Bovendien is Denemarken makkelijk bereikbaar met de auto. Vanaf Utrecht staat u al binnen 6 uur aan de grens bij Flensburg.
Misschien heb je in gedachten dat Denemarken vlak en saai is, maar niets is minder waar. Je vindt hier geen spectaculaire bergtoppen en steile fjorden, maar het (licht) glooiende landschap biedt volop variatie. Wist je bijvoorbeeld dat er op het eiland Møn spectaculaire krijtrotsen te bewonderen zijn?
Paleis Moltke is de westelijke vleugel van Amalienborg en kreeg daarop de naam van de koning. Tegenwoordig is het in dienst als gastenverblijf, dat wordt opengesteld voor publiek als er niemand verblijft. De huidige koningin Margrethe II woont in paleis Schack, dat de zuidelijke vleugel vormt.
Het kraanwater is veilig te drinken.
Een fooi van 5-10% wordt wel gewaardeerd indien je zeer tevreden bent over de service. De fooi voor taxichauffeurs is bij de prijs inbegrepen, maar afronding van het bedrag wordt wel gewaardeerd. Gidsen rekenen op een fooi van circa 10%.