"Zachte halvarine en margarine en olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, zijn gezondere keuzes vanwege de vetzuursamenstelling. In halvarine en margarine zit bovendien veel meer vitamine D dan in roomboter.
De winnaar van de test is de Bona Halfvol. Dit is een halvarine zonder extra toevoegingen. Bona kreeg van de testers gemiddeld het hoogste cijfer.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Antwoord: Om halvarine smeerbaar te maken, werden de vetten vroeger gedeeltelijk gehard, waarbij het ongezonde transvet ontstaat. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Halvarine wordt gemaakt in een fabriek, wat 'sleutelen' genoemd zou kunnen worden. Het hoofdbestanddeel is olie.
Conclusie. Antwoord op de vraag: is roomboter beter dan halvarine? Gezien er in halvarine dezelfde vitamines zitten, maar aanzienlijk meer gezonde vetten, veel minder calorieën en gezonder voor hart en bloedvaten is, kun je het beste kiezen voor halvarine of margarine op brood.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een goed begin is het halve werk
Blue Band Goede Start! bevat naast de essentiële vetten en vitamine A, D en E, ook vitamine B1, B2, B6 en B12 en extra calcium. Goed eten begint al bij het ontbijt, misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Een lekker en voedzaam ontbijt levert energie, vitamines en mineralen.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Becel Light Halvarine 38% vet is een gezonde keuze voor op brood en sandwiches. De unieke mix van plantaardige oliën in Becel is van nature rijk aan Omega 3 en 6-vetzuren, een bewuste keuze binnen deze productgroep.
Zo is roomboter slecht vanwege het hoge vetpercentage en is Becel goed voor onze hart- en bloedvaten. Toch? Juist dit 'goede' product is in 2012 uitgeroepen door Foodwatch als het meest misleidende product van 2012.
Roomboter is doorgaans vetter dan margarine, maar nauwelijks calorierijker. Voor afvallen hoeft het elkaar dus weinig uit te maken. Je moet dan ook margarine blijven smeren als je je prettig voelt bij chemische bestanddelen. Als je liever natuurlijke ingrediënten in je lijf stopt, kun je beter boter eten.
Bij het toenmalige Van Dijk Food Products was Sense de tegenhanger van Becel van Unilever, in de tijd dat plantaardige vetten steeds meer een alternatief begonnen te worden voor dierlijke. Unilever was dan de marktpartij met het standaardmerk, het bekendste merk en ook het merk met de meeste innovatiegraad.
Reacties. Halvarine met plantensterolen. Bijvoorbeeld: Becel pro-activ Calorie Light Dat is een product met 23% vet en toegevoegd plantensterol en vitamines en bevat plantaardige olie waarvan 50% linol- en linoleenzuur.
Gezondheid
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Bona Halfvol voor op brood. Bona Halfvol voor op brood is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
Lurpak® is een roomboter die wordt gemaakt van verse volle melk. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt eerst een aantal uren gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter van te karnen.
- Becel pro. activ-producten zijn verrijkt met plantensterolen en verlagen daardoor aantoonbaar het LDL-cholesterol. - De veiligheid van langdurige inname van hoge doses plantensterolen is niet voor iedereen overtuigend aangetoond.
Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
Palmolie is een plantaardige olie, afkomstig van het vruchtvlees van de palmvrucht. Een kleine hoeveelheid palmolie geeft Becel een smeerbare structuur. Becel gebruikt gecertificeerd duurzame palmolie.
Becel Bakken en Braden (kuipje) is geschikt voor mensen die op de klassieke manier vlees, vis of groenten willen bakken of braden. Het is net als de vloeibare variant gemaakt met een mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie die omega 3 en omega 6 vetzuren bevatten die goed zijn voor hart en bloedvaten.
Becel of roomboter
De plantaardige oliën zijn zorgvuldig uitgezocht om margarine (of halvarine) te creëren die van nature rijk is aan Omega 3 en Omega 6 bevat. Bovendien zijn de meeste varianten van Becel 100 % plantaardig, dus ook geschikt voor veganisten of mensen met lactose-intolerantie.
Met Lurpak smeerbaar. Een mix van pure roomboter en plantaardige olie. Smeer direct uit de koelkast heerlijk makkelijk op je favoriete ovenverse brood, een croissantje, of waar je ook maar van houdt. combineer Lurpak ook eens met verse bieslook of peterselie en proef't zelf!
niet langer voldoet aan de toekomstige zakelijke vereisten". Het bedrijf wil fabrieksmedewerkers helpen met het vinden van een nieuwe baan. Upfield is het bedrijf achter de in 2018 van Unilever afgesplitste margarinetak. Volgens de bond zullen de boter en margarine na 2022 elders in Europa geproduceerd worden.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak – en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Schadelijke transvetten
Bij het vast maken van vloeibare vetten bijvoorbeeld (zoals bij margarine gebeurt) ontstaan bijvoorbeeld transvetten. Net als verzadigde vetten dragen transvetten bij aan het slechte LDL cholesterol en daarmee aan een verhoogde kans op hart- en vaatziektes.