Op een fietsvakantie in Portugal maakt u kennis met regio's met prachtige namen zoals Estremadura, Alentejo, Algarve en Ribatejo. Het zijn ideale gebieden voor wie wil fietsen in Portugal. U vindt in deze regio's prachtige mediterrane dorpjes, uitgestrekte achterlanden met hun typische groene begroeiing.
Portugal - Algarve, Quinta da Lua
Het is heerlijk fietsen in Portugal. De wegen zijn goed onderhouden en er is weinig verkeer op de fietsroutes. Je fietst door golvend heuvellandschap, door eucalyptusbossen, langs olijfboomgaarden, uitgestorven dorpjes en levendige steden. Fietspaden zijn er niet of nauwelijks.
Een goed wegdek, her en der nieuwe fietspaden en een fijn fietsklimaat in voor- en najaar. Portugal is ook voor fietsliefhebbers steeds meer een geweldig vakantieland. Van mooie fietsroutes, stadstours en dagtrips tot complete fietsvakanties. Wie van fietsen houdt, kan ook in Portugal zijn hart ophalen.
Portugal staat gek genoeg niet echt bekend als fietsland. Dat komt misschien doordat u er geen uitgebreid netwerk van fietspaden vindt, zoals in Nederland. Het Zuid-Europese land kent echter rustige en landelijke gebieden waar u veilig kunt fietsen. Ook in de Algarve vindt u een prima landschap voor fietsers.
Als u graag fietst en wandelt, kunt u naar de Algarve gaan en het uitgebreide routenetwerk van deze regio ontdekken. Het wordt een onvergetelijke en vast en zeker zonnige ervaring, omdat de zon het hele jaar door in de Algarve aanwezig is.
Helm. Het is niet verplicht een helm te dragen op een gewone fiets, maar dit wordt wel geadviseerd. Kinderen die achter op de fiets worden vervoerd, moeten wel een helm dragen.
Albufeira en de Algarve bieden veel verschillende landschappen en fietsen is één van de beste manieren om overal te komen en alle bezienswaardigheden te zien. Het milde klimaat maakt fietsen hier zeer aangenaam!
De natuur is er schitterend, er is veel te zien en Nederlands beste fietspaden liggen er: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog verdienen je onverdeelde aandacht. We zochten een aantal mooie fietsroutes uit, waarbij het je – zeker in het laagseizoen – soms zelfs lukt aan de drukte te ontsnappen.
Duitsland staat met stip op nummer 1 van alle fietslanden in Europa gevolgd door Frankrijk en Oostenrijk.
Er zijn twee belangrijke fietsroutes in Porto, waar je over goede fietspaden fietst. De eerste route loopt tussen de Ponte Dom Luís I brug en Matosinhos, terwijl de tweede route loopt van de rivier naar het mooie stadspark (Parque da Cidade do Porto).
Een van de leukste fietsroutes in Lissabon loopt van Praça do Comércio naar Bélem. Deze fietstour langs de Taag brengt je langs een aantal fraaie bezienswaardigheden, zoals het Monument van de Ontdekkingen, de Toren van Belém en het Hiëronymietenklooster (Mosteiro dos Jerónimos).
Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32,000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter wereld, is Nederland de absolute koploper als fietsland.
Kos is een prima eiland om te fietsen. Veel toeristen pakken de fiets, maar ook de locals zie je steeds meer op de fiets. Na een lekker stukje fietsen is het heerlijk om aan het strand of op het terras een drankje te doen.
We fietsen samen meer dan 15 miljard kilometer per jaar
Het is dus niet vreemd dat Nederland over heel de wereld bekendstaat als fietsland. Vooral Zuid-Hollanders zijn echte fietsers met meer dan 2,5 miljard fietskilometers per jaar. Terwijl Zeeuwen en Flevolanders de minst fanatieke fietsers van ons land zijn.
Er zijn verschillende manieren om Zakynthos te ontdekken één daarvan is op de fiets. Het eiland is dan ook uitermate geschikt voor alle facetten van het fietsen zoals toerfietsen (trekking), mountainbiken en wielrennen.
Het heuvelachtige binnenland van de Algarve ligt vlak achter de kust en is nog vrijwel onaangetast. Het hoogste punt in de Algarve is de Fóia met 902 meter. Op bepaalde punten aan de kust van Algarve is een heus waddengebied, dat bij vloed overstroomt. Bij vloed is het water diep genoeg om in te varen.
De maximumsnelheden in Portugal zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 90 km/h. Snelwegen 120 km/h.
In Portugal kan je tol betalen op verschillende manieren.
Bij sommige tolpoortjes kan je contant en met een creditcard betalen. Bij een aantal trajecten kan je echter alleen elektronisch betalen. De trajecten worden steeds aangekondigd met de aanduiding Electronic toll only of Portagem electronica.
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Portugal, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.