Het criminaliteitsniveau is niet significant hoog, wel is de aard van criminaliteit anders. Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen zijn gevaren op Curaçao absoluut tot een minimum te beperken en kun je gewoon genieten van een zorgeloze vakantie. De meest voorkomende vorm van criminaliteit op Curaçao is diefstal.
Kleine criminaliteit komt voor in Curaçao, net zoals in Europees Nederland. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen: Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding. Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of in uw (huur)auto.
In het algemeen is het eiland heel veilig, vooral voor toeristen. Je kunt het vergelijken met een grote internationale stad: bepaalde buurten kun je best vermijden (steegjes, donkere straten enz.), maar los daarvan kun je het eiland naar hartenlust verkennen.
De bekendste plekken om te verblijven zijn bij de bekende stranden Jan Thiel en Mambo Beach, maar ook het prachtige district Pietermaai is een geliefde plek. Daarbuiten biedt Curaçao nog meer mooie kustplaatsen en afgelegen parels om te overnachten.
Verblijven bij het gezellige Jan Thiel Baai
Het is allemaal een stukje kleiner en iets minder massaal dan Mambo Beach maar het is er zeker niet minder druk. Als we moeten kiezen tussen het strand van Mambo of Jan Thiel dan vinden we Mambo Beach wel een stuk mooier doordat het wat ruimer is.
Het hele jaar wordt het vrij vroeg donker op het eiland. Tussen ongeveer 18:30 en 19:00 uur. Om 12 uur 's middags staat de zon op zijn hoogtepunt, wat betekent dat u op dat moment goed beschermd de zon in moet.
Mambo beach met een lengte van ongeveer 800 meter is een bewaakt, schoon en veilig strand. De golfslag van de zee wordt gekeerd door een stenen dam voor de kust waardoor het ook voor kleine kinderen veilig is. De onderwater wereld is niet spectaculair maar je kunt met gebruik van een snorkel leuke vissen spotten.
Alle reizigers naar Curaçao zijn verplicht om voor vertrek online de Digital Immigration Card in te vullen. Dat kun je eenvoudig doen via www.dicardcuracao.com. Daarnaast moet je vanaf 48 uur voor vertrek de Passenger Locator Card (PLC) invullen.
Prijzen voor eten en drinken
Over het algemeen zijn prijzen in Curaçao voor uit eten gaan ongeveer gelijk aan / iets goedkoper dan in Nederland. Wel is de prijs/kwaliteit verhouding over het algemeen goed. Zo betaal je voor een lunch bestaande uit een luxe broodje in een restaurant aan een populair strand 15-20 Nafl.
Wie in de zon wil gaan liggen, doet dat het best op de ABC-eilanden in de Nederlandse Antillen. Op Aruba, Bonaire en Curaçao is er politieke stabiliteit, de criminaliteit is laag en bovendien liggen die eilanden buiten de orkaanzone. Ook Mauritius is buitengewoon paradijselijk en vredelievend.
Op een gegeven moment heb je de stranden wel gezien, heb je elke vis ontmoet, heb je de lagunes met flamingo's bezocht en te vaak uit eten geweest in Willemstad. Eigenlijk is alles tussen de zeven dagen en 2.5 week een prima tijd om je te vermaken op Curaçao.
Tijdens het snorkelen op Curaçao is het handig om waterschoenen te dragen. Je loopt er makkelijk mee het water in en je zult je voeten minder snel openhalen aan koraal. Ook ben je beter beschermd tegen eventuele zee-egels. Ook zit er in je duikbril soms een siliconenlaagje dat voor een bepaalde waas zorgt.
Een van de meest gestelde vragen die ik krijg als het over m'n geliefde eiland gaat: is Curaçao duur? Mijn antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en dito beach clubs.
Tropische kleding
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
De vluchten naar het eiland Curaçao worden bij ons vanaf Amsterdam 5x per week uitgevoerd door KLM. Je vliegt in ca. 9 uur comfortabel naar Hato International Airport, vlak bij Willemstad. Door de langere afstand is het mogelijk dat er zowel op de heen- als de terugvlucht een tussenstop wordt gemaakt.
Texel is het grootste eiland van Nederland. Het eiland behoort officieel tot de provincie Noord- Holland en telt al met al 14.000 inwoners. In de oppervlakte is het in aantal vierkante kilometers groter dan Curaçao.
Entree Jan Thiel baai
Als je niet in een van de omliggende resorts of hotels verblijft, moet je 6 gulden entree betalen. Daarnaast moet je op vrijwel heel Jan Thiel Beach ook nog betalen voor een strandbedje.
Entree en strandbedjes Mambo Beach Curaçao
Sinds een aantal jaar moet je entree betalen om toegang te krijgen tot Mambo Beach. De kosten bedragen 6,50 gulden. Daarnaast betaal je ook nog eens voor je strandbedje. Afhankelijk van de strandtent die je kiest en de luxe van het bedje betaal je zo'n 5 tot 20 gulden.
De maanden juli en augustus zijn, vanwege de vakanties in Europa en door de Amerikaanse toeristen, de drukste maanden voor een vakantie naar Curacao. Van oktober t/m april loopt het hoogseizoen voor cruiseschepen, waardoor het erg druk kan zijn in de haven.
De beste reistijd voor Curaçao is tussen januari en juni. Tijdens de eerste helft van het jaar heb je altijd zon, een lekkere bries en valt er nauwelijks een druppel regen.