Hamsters kunnen bijten, maar doen dit niet vaak. Als hij bijt, is dit meestal omdat hij te hardhandig wordt opgepakt, ergens pijn heeft of ziek is. Hamsters kunnen ook van schrik bijten, bijvoorbeeld wanneer ze uit hun slaap gewekt worden.
Hamsters bijten wanneer ze bang en gestrest zijn. Als je hamster zich los probeert te worstelen of weg probeert te komen terwijl je hem vast hebt, dan betekent dat dat hij zich niet meer op zijn gemak voelt.
Geur van eten
Jouw vingers ruiken dan naar eten met als gevolg dat de hamster kan bijten. Was je handen daarom na het bereiden of vasthouden van eten.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken!
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Het is verstandig de hamster van jongs af aan regelmatig op te pakken en te aaien, zodat hij eraan went. Til het diertje altijd voorzichtig op door hem van voren of opzij rustig in uw handen te scheppen en laat hem in het kommetje van uw hand zitten.
Een grommende hamster is bang, je moet de tijd nemen om hem tam te maken. als je zoekt op dit forum bij tam maken krijg je genoeg tips. Elk dier heeft tijd nodig om te wennen/ tam gemaakt te worden. Dat lukt niet in een dag.
Re: Kan een hamster tegen vallen? Een hamster is geen stuiterbal. Het kan een paar keer toevallig goed gaan, maar de hamster kan wat breken (pootjes, ruggetje) wat kan leiden tot hoge dierenartskosten of inslapen van de hamster.
In het wild komen hamsters voornamelijk te voorschijn wanneer het schemer en donker is. Ze hoeven dan ook minder kleur te zien. En door de grote hoeveelheid staafjes kunnen zij veel beter in het donker zien dan mensen. Maar het beeld is niet zo scherp als dat van mensen.
De piepende geluiden zijn een manier van de jonge hamsters om duidelijk te maken dat ze er zijn. Wanneer de hamstermoeder ze even alleen laat, zal het piepen veel duidelijker en harder zijn. Het piepen van de jonge hamsters is dan een roep om warmte en voeding.
Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
Wanneer het te koud wordt buiten of in de omgeving van de goudhamster raakt hij in een soort coma. Bij 15 graden Celsius wordt de hamster vaak al slomer en bij 12 graden Celsius of lager kan hij overvallen worden door de winterslaap. U vindt uw huisdier dan half opgerold op z'n zij met uitgestoken voorpootjes.
Ze hebben behoefte aan spelen, bewegen en ontdekken, maar wel in een omgeving die veilig voelt. Hamsters die hun energie niet kwijt kunnen en van wie het brein niet geprikkeld wordt, gaan zich zelfs vervelen. En die inactiviteit kan ook stress opleveren. Geef je knagertje daarom voldoende te doen in zijn verblijf.
Hamsters hebben geen groot geheugen. Ze kunnen bepaalde plaatsen onthouden waar ze ooit wat lekkers gevonden hebben en ze kunnen bepaalde geluiden zoals stemmen herkennen.
Wist je dat veel hamsters tegen zichzelf praten? Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Nee. Er zijn altijd uitzonderingen, maar gewoonlijk houden hamsters absoluut niet van zwemmen. Ze kunnen er verkouden van worden, dus ze komen echt niet graag in aanraking met water.
Hamsters zijn heel blij als je één of twee velletjes (zachte) wc-papier geeft. Ze versnipperen dit en gebruiken dit als nestmateriaal. Ze vinden dit lekker zacht en aangenaam om in te slapen. Maar pas op als je een waterbakje in de kooi hebt staan.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt. Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.