De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso aan onze collega's van Men's Health Amerika. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen.
Pittig eten krijgt zijn pikante eigenschappen door de stof capsaïcine, die in pepers voorkomt. Het brandende gevoel wordt vervolgens veroorzaakt doordat de capsaïcine zich bindt aan de pijnreceptoren in je mond.
Is pikant eten slecht voor je? Capsaïcine heeft een invloed op de zenuwuiteinden, spiercellen en het slijmvlies van je maag en darmen. Door pittig eten worden die geprikkeld.Daardoor is de kans op diarree groter, maar schadelijk is het volgens gastro-enteroloog Danny de Looze niet.
Het kan zijn dat je na pittig eten ook een irritatie voelt bij het poepen. Dit komt doordat capsaïcine een stabiele stof is die niet snel wordt afgebroken. Het pittige gevoel dat je in je mond hebt bij het eten van pepers, kun je dus ook hebben bij het poepen.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken.De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Pittig eten verlaagt de bloeddruk
De vitaminen A en C in pepers versterken bijvoorbeeld je bloedvaten. Daarnaast zorgt het stofje capsaïcine in pepers ervoor dat het bloed makkelijk door het lichaam stroomt. Deze combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine.
Eigenlijk heeft het alles te maken met gewenning. Wanneer je van jongs af aan al in aanraking komt met pittig eten, kun je er op latere leeftijd beter tegen. Dat werkt zo: een neurotransmitter, substance P die pijnprikkels naar je hersenen stuurt, wordt 'uitgeput' door het pittige eten.
Ze denken dan dat hun eten snel weer naar buiten wil. Maar het duurt één tot twee dagen voor de resten van wat er in gaat er weer uit komen. Nodig moeten poepen na het eten is volgens darmkundigen gevolg van een 'gastrocolic reflex' zodra voedsel in de maag komt.
Beter werkt het om een glas melk te drinken. In melk zit een kaasachtige stof die zich aan de olie bindt en daarmee voorkomt dat er nog meer stoom uit je oren komt. Heb je even geen melk bij hand, eet dan een hap brood, kroepoek of rijst.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
Net zoals chocolade, en andere melkproducten, kan ook pikant eten voor puistjes zorgen. Dit komt door de pepers in het pikante eten, die een bepaalde stof (zuur lycopeen) bevatten. Deze stof zorgt bij sommige mensen voor irritaties, waar hun huid op reageert.
Daarom kan hitte "leuk" zijn. Ons lichaam voelt capsaïcine, de belangrijkste actieve stof in chilipepers, en reageert er onmiddellijk op. Maar er treedt geen ernstige fysieke schade op aan de cellen . Capsaïcine "misleidt" het lichaam door het te laten denken dat het een echte verbranding ervaart.
Voeg een scheutje zuivel toe
Yoghurt, (kokos)melk, boter, kaas en room staan bekend als goede blusmiddelen als je pikant eet. De zuivelproducten camoufleren de pittige smaak en verhelpen het branderige gevoel in je mond dankzij caseïne. Dit eiwit helpt capsaïcine, de stof die je mond in brand zet, af te breken.
'De hete stoffen in pittig voedsel veranderen bijna niet in je lichaam. Bovendien zijn het geen voedingsstoffen, dus worden ze niet opgenomen door je lichaam. Dit betekent dat de pittige stoffen ook meekomen in je ontlasting,' aldus proctoloog Luigi Basso - die zich bezig houdt met de uitgang van ons lichaam.
Slechte mondgezondheid kan bijdragen aan een verhoogde gevoeligheid voor pittig eten. Aandoeningen zoals tandvleesaandoeningen, tandbederf of mondzweren kunnen de mond vatbaarder maken voor irritatie en ongemak bij het eten van pittig eten.
Met een zuurtje kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.
Pittig voedsel bestaat vaker uit vlees dan uit groenten, en de consumptie van pittig voedsel kan de vleesconsumptie verhogen, waardoor het risico op overgewicht/obesitas toeneemt [46]. Bovendien kan de inname van pittig voedsel de behoefte aan zoetigheid vergroten, wat leidt tot aanzienlijke gewichtstoename [39].
De Madame Jeanette rood bevat veel vitamine A en C en hebben mogelijk ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, waardoor je mogelijk minder snel verkouden wordt en het kan een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten.
Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën. Goedkope en makkelijke opties om mee te nemen zijn: cherry- of snoeptomaatjes, worteltjes, punt paprika of reepjes paprika.
Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Meestal krijg je alleen een brandend gevoel in je mond en misschien buikpijn. Maar sommige mensen krijgen hoofdpijn, moeten overgeven of voelen zich heel duizelig. Heel soms, bij mensen met gezondheidsproblemen, kan het zelfs gevaarlijk worden. Maar maak je geen zorgen, dat gebeurt bijna nooit.
Tabasco® is niet alleen lekker, maar ook gezond!In rode peper zitten meer vitamine C dan in een sinaasappel.Bovendien bevatten pepers vitamine B6, kalium, ijzer en magnesium.