Iedereen wil zich belangrijk en gehoord voelen, dus als je wilt dat mensen met je praten, schenk ze dan je volle aandacht. Zorg ervoor dat je altijd luistert als iemand met je praat. Probeer de regel te hanteren: 'Eerst luisteren, dan praten,' na het starten van een gesprek.
Ga in op wat de spreker zegt. Toon belangstelling voor zijn verhaal. Dat je goed hebt geluisterd moet blijken uit de follow-up na een gesprek. Laat zien dat je opvattingen, ideeën, argumenten van anderen meeneemt in jouw verhaal, plan of beleid. ... Houd contact met de spreker:
Neem afstand door jezelf los te zien van de situatie. Stel je maar voor dat je met een helikopter boven jezelf cirkelt en naar beneden kijkt, of ga in gedachten achter jezelf staan en kijk naar de situatie. Zo koppel je jezelf even los, waardoor je je weer in een neutrale stand kunt zetten om je emoties te reguleren.
de duur. Hoelang het gesprek duurt is niet met zekerheid te zeggen. De duur van het gesprek hangt af van de onderwerpen die gesprekspartners inbrengen. Wanneer het goede gesprek wordt ingepland, kan er beter een of anderhalf uur worden ingepland zodat er geen haast ontstaat.
Die technieken helpen bijvoorbeeld om je boodschap helder over te brengen, de ander zich gehoord te laten voelen en om waar mogelijk anderen te overtuigen. Voorbeelden van gespreksvaardigheden zijn luisteren, constructieve feedback geven en omgaan met weerstand.
Stel jezelf voor als je de ander nog niet eerder ontmoet hebt. Als je met een vreemde wilt praten, stap dan op hem of haar af, maak oogcontact en glimlach. Groet de ander en zeg hoe je heet, zodat je gesprekspartner zich beter op zijn of haar gemak voelt in jouw gezelschap.
Oprecht luisteren naar iemand en begrip tonen klinkt heel eenvoudig, maar in de praktijk is het zo simpel nog niet. ... Begrip tonen – 6 tips die wél helpen
Bij passief luisteren hoor je de spreker praten, maar doe je verder niets. Bij actief luisteren gebruik je een patroon waarbij je op een positieve manier betrokken blijft bij je gesprekspartner. Je hoort niet alleen dát er iets gezegd wordt, je probeert ook daadwerkelijk te begrijpen wát er gezegd wordt.
Een verliefde man neemt het initiatief om samen leuke dingen te doen. Hij wil je er graag bijhebben als hij iets gaat doen. Of het nou een citytrip is of het bezoeken van een restaurantje. Een man die je leuk vindt, zal proberen om je gedachten te lezen en te bedenken waarvan hij denkt dat jij ze leuk vindt.
Wanneer een man je leuk vindt, neemt hij de moeite om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan iets klein zijn, zoals je zware tas dragen, of spontaan zijn trui geven wanneer je het koud hebt. Hij wil je gelukkig maken, omdat dat hem gelukkig maakt.
Je voelt je gelukkig bij iemand en die persoon zo vaak mogelijk wil zien. Je geraakt in een verliefdheidsroes en krijgt een warm gevoel bij de ander. Bij verliefdheid maken de hersenen hormonen aan. Die verliefdheidshormonen zetten je lichaam en geest helemaal ondersteboven.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.