Emaille wordt gemaakt door een laagje fijn gemalen glaspoeder op een metalen oppervlak te brengen en vervolgens te verhitten. Dit proces zorgt voor een sterke hechting tussen de twee materialen. Het glazen laagje zorgt vervolgens voor een duurzame en glanzende afwerking.
Geëmailleerd staal is een combinatie uit staal en glas. Twee authentieke materialen met unieke materiaaleigenschappen. Staal staat voor stevigheid, hoge belastbaarheid, robuustheid en vormbaarheid. Glas biedt een excellent luxe uiterlijk en is bijzonder bestand tegen chemische of thermische belastingen.
Emailcoating is een methode die al eeuwenlang wordt gebruikt om metalen oppervlakken te beschermen tegen corrosie door vloeibare, vaste of gasvormige componenten . De kwaliteit van het kookgerei, de verzorging ervan en de keuze van het keukengerei volgens onze behoefte spelen een grote rol in de kwaliteit van het eten en de smaak van elk recept.
De emaillelaag is enigszins poreus. Laat er daarom geen voeding lang in staan, kleur en smaak kunnen in het emaille trekken. Pas op met zuren: zuur in voeding (bv.rabarber of appelmoes) kan het glazuur aantasten, met roest als gevolg.
,,Emaille is een glaslaagje. Het bestaat uit de natuurlijke grondstoffen kwarts, veldspaat, soda, borax, aluminiumoxide en andere metaaloxiden. Deze worden bij 850 graden op een ijzeren kern gesmolten, waardoor een duurzaam composietmateriaal ontstaat'', legt Riess uit. Het bedrijf produceert al sinds 1550 kookgerei.
- Zuur in voeding (zoals bijvoorbeeld appelmoes of rabarber) kan het glazuur van emaille aantasten, met roest als gevolg. - De glazuurlaag kan splinteren met roestplekjes als gevolg. - Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
Emaille is een materiaal dat wordt geproduceerd door het smelten van gepoederd glas op een substraat . Het wordt gebakken met additieve pigmenten. Het bedekken van stalen elementen met emaille beschermt het basismateriaal tegen roest, geeft het servies een aangename esthetiek en garandeert gezondheid en veiligheid wanneer emaille servies in de keuken wordt gebruikt.
De emaille coating is gemaakt van glas en bevat geen schadelijke chemicaliën zoals PFOA of PTFE, die in sommige antiaanbaklagen voorkomen. Zolang het emaille intact blijft en vrij is van chips of scheuren, is geëmailleerd gietijzer een veilige en betrouwbare keuze voor uw keuken .
Is emaille duur? Emaille is niet duur in verhouding tot de kwaliteit ervan, het is namelijk één van de meest resistente materialen op de markt.
Het belangrijkste om in gedachten te houden is de emaille coating : geeft u de voorkeur aan het gemak van een antiaanbaklaag en bescherming tegen roest?Zo ja, kies dan voor geëmailleerd . Stoort het idee van een beetje verzorging en onderhoud u niet? Als dat het geval is, kunt u kiezen voor onafgewerkt gietijzer.
Geëmailleerd gietijzer
Sommige gietijzeren pannen hebben een Geëmailleerde anti-kleef laag. Deze laag zorgt niet alleen voor een prachtige uitstraling, maar je pan heeft hiermee ook een enorm stevige en gezonde anti-aanbaklaag.
Geëmailleerd gietijzer is voorzien van een dunne laag emaille, of fijn gemalen porselein of glas dat aan het oppervlak is gesmolten, waardoor een glad, niet-poreus en niet-reactief kookoppervlak ontstaat .
Het type staal dat doorgaans voor dit proces wordt gebruikt, is koolstofarm staal of zacht staal. Roestvrij staal en andere hoogwaardige legeringen kunnen echter ook worden geëmailleerd . Niet alle staalsoorten zijn geschikt voor emailleren vanwege hun chemische samenstelling en oppervlakte-eigenschappen.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
Veilig – Koolstofstaal is gemaakt van ijzer en koolstof, beide materialen zijn niet giftig en voedselveilig . Bovendien heeft een pan van koolstofstaal geen antiaanbaklaag, maar moet u de pan invetten met olie of reuzel; ook niet giftig, dus het oppervlak is antiaanbak zonder toegevoegde chemicaliën.
Glazuuremail kan op de meeste metalen worden aangebracht. De meeste moderne industriële email wordt op staal aangebracht waarbij het koolstofgehalte wordt gecontroleerd om ongewenste reacties bij de baktemperaturen te voorkomen. Email kan ook op goud, zilver, koper, aluminium, roestvrij staal en gietijzer worden aangebracht.
Gietijzeren pannen met of zonder emaillelaag? Een gietijzeren pan kan je beter niet droog weg zetten. Hierdoor kan deze gaan roesten.
Sommige geëmailleerde gietijzeren koekenpannen kunnen zelfs in de vaatwasser, terwijl je dat nooit zou doen met ongecoat gietijzer. Het glanzende oppervlak is ook gemakkelijk schoon te maken en er is minder kans op ernstige aanbaksels (hoewel, om duidelijk te zijn, dit is geen antiaanbakpan ).
Emaille pannen zijn PFAS-vrij en gemaakt van natuurlijke materialen waardoor ze geen chemische en giftige stoffen bevatten.
Hedendaags porselein wordt over het algemeen als veilig beschouwd , aangezien het gebruik van loodhoudende coatings de afgelopen jaren is uitgefaseerd. Sommige high-end merken beweren nu dat ze testen op verontreinigingen uitvoeren, dus zoek naar geëmailleerd porseleinen kookgerei dat is gelabeld als vrij van lood en cadmium.
Bar Keeper's Friend, of een pasta van baking soda en water, is ook een geweldige optie om uw kookgerei er als nieuw uit te laten zien. Zorg ervoor dat u geëmailleerde gietijzeren kookgerei grondig droogt na het wassen en bewaar het in een droge kast, uit de buurt van stoom en vocht.
Opties voor bijschriften. Ik begrijp waarom mensen die niet gewend zijn om op geëmailleerd gietijzer te koken, in de war kunnen raken. Geëmailleerde koekenpannen met een lichte binnenkant lijken een beetje op die esthetisch aantrekkelijke keramische antiaanbakpannen die lang niet zo duurzaam zijn als geëmailleerd gietijzer .
Het belangrijkste verschil tussen gietijzer en koolstofstaal is het koolstofgehalte. Gietijzer bevat meer dan 2% koolstof, terwijl staal minder dan 2% koolstof bevat. Staal kan echter ook andere elementen bevatten, zoals chroom.
Emaille is over het algemeen geschikter voor kookgerei vanwege de uitstekende warmteverdeling, duurzaamheid en levendige afwerking.