Vitamine B1 bij alcoholverslaving. Mensen die overmatig alcohol drinken, lopen een grote kans op een tekort aan vitamine B1 (Thiamine). Bij chronisch alcoholgebruik kunnen deze tekorten ernstige en blijvende gevolgen hebben voor het zenuwstelsel.
Als je veel alcohol drinkt gedurende langere tijd loop je het meeste risico op een tekort aan vitamine B1. In mindere mate blijkt regelmatig een laag gehalte aan: foliumzuur, vitamine B6, vitamine A, vitamine D, E en C. Soms zie je ook een laag gehalte aan: zink, koper en selenium.
Alcoholisten hebben, zelfs zonder leverziekte, vaak klinische en/of laboratoriumsignalen van tekorten aan bepaalde vitamines, met name vitamine B1 (thiamine) , B2 (riboflavine), B6 (pyridoxine) en C (ascorbinezuur), en ook foliumzuur.
Bij een tekort aan thiamine (vitamine B1-tekort) kunnen psychische afwijkingen ontstaan, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies.Ook gevoelloosheid in de benen, hartklachten en spierverlamming (beriberi) kunnen gevolgen zijn van een tekort aan thiamine.
Het syndroom van Korsakov ontstaat doordat je lichaam voor een lange tijd veel te weinig vitamine B1 binnenkrijgt. Je hersenen kunnen dan beschadigd raken. Mensen met Korsakov krijgen meerdere klachten, zoals problemen met onthouden.
Oorzaken vitamine B1 tekort
Alcohol verstoort de opname van vitamine B1 in de darmen; Alcohol vergroot de uitscheiding van vitamine B1 in de urine; Bij de afbraak van alcohol wordt extra vitamine B1 verbruikt; Door leverbeschadiging wordt een minder grote voorraad vitamine B1 opgeslagen in de lever.
Alcohol kan de opname van vitamine B12 verminderen of verstoren.
Qua fruit moet je ananas, citroen, framboos, granaatappel, grapefruit, passievrucht en zwarte bessen hebben. Eet je 100 gram mager varkensvlees, dan zit je op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 1 snee volkorenbrood bevat 0,04 milligram B1, 1 glas melk 0,05 milligram.
( Beriberi ; Vitamine B1-tekort)
Een dieet dat voornamelijk bestaat uit wit meel, witte suiker en andere sterk bewerkte koolhydraten kan een thiaminetekort veroorzaken. In eerste instantie hebben mensen vage symptomen zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid, maar een ernstig tekort (beriberi) kan de zenuwen, spieren, het hart en de hersenen aantasten.
Veel van de hierboven beschreven symptomen worden veroorzaakt door voedingstekorten, met name de B-complexvitaminen , die extra kwetsbaar zijn voor alcoholgebruik. Deze vitaminen zijn essentieel voor mentaal en emotioneel welzijn.
De tekorten omvatten vaak foliumzuur, vitamine B6, thiamine en vitamine A. Hoewel een ontoereikende inname van voedsel een belangrijke oorzaak is van het vitaminetekort, kunnen er ook andere mogelijke mechanismen bij betrokken zijn. Alcoholisme kan de absorptie, opslag, stofwisseling en activering van veel van deze vitamines beïnvloeden.
Vitamine C : Vitamine C is een krachtige antioxidant die de lever beschermt tegen alcohol-geïnduceerde oxidatieve stress en de productie van het ontgiftende enzym glutathion verbetert. Vitamine E: Vitamine E, een antioxidant, beschermt levercellen tegen alcohol-geïnduceerde oxidatieve schade en kan helpen bij de regeneratie van leverweefsel.
Alcoholisme: Excessief gebruik van alcohol kan het metabolisme van vitamine D veranderen. Daarom komt vitamine D-deficiëntie relatief veel voor bij alcoholisten.
De rol van voeding bij alcoholverslaving
Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met een laag vitamine B6-gehalte (een stof die betrokken is bij de productie van neurotransmitters zoals serotonine) vatbaarder zijn voor alcoholverslaving.
Vitamine B1 komt voor in vlees, groenten, noten, gist en graanproducten. U krijgt vitamine B1 als tablet of injectie om een tekort aan vitamine B1 te voorkomen of om een tekort aan te vullen. Een tekort kan ontstaan bij zware drinkers en zeer eenzijdige voeding.
Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een ernstig vitamine B1-tekort, met grote gevolgen voor je gezondheid. Wanneer je niet op tijd ingrijpt bij een tekort aan vitamine B1, kan dit leiden tot permanente hersenschade zoals het syndroom van Korsakov.
Vitamine B3 is belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten, eiwitten en een groot aantal hormonen, neurotransmitters en enzymen en de energieproductie in de cellen. Niacine is goed voor de bloedcirculatie en bevordert een gezonde cholesterolspiegel.
Een stevige alcoholgebruiker heeft zeer vaak tekort aan vitaminen. Oorzaken van dit tekort zijn: slechte eetgewoonten, een chronisch ontstoken maag-darmslijmvlies waardoor er een slechte opname is, een verhoogde behoefte aan vitaminen van het B-complex die mede nodig zijn voor de afbraak van alcohol.
Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven: neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
Een volle maag remt en een lege maag versnelt de opname van alcohol in het bloed. Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten.
Als je ouder bent verdraag je alcohol minder goed dan een jong volwassene. Dit komt door een veranderde lichaamssamenstelling. Het zenuwstelsel raakt namelijk gevoeliger voor de effecten van alcohol. Bij oudere vrouwen hebben de hormonale veranderingen ook nog eens invloed op die gevoeligheid.
Als je veel alcohol drinkt ga je steeds slechter te presteren op geheugentests. Dit is ook voor jongeren het geval. Er wordt eveneens slechter gepresteerd op tests die leervermogen en ruimtelijk inzicht meten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het korte- en lange termijn geheugen.
Neurologische schade door alcoholgebruik bij volwassenen is gedeeltelijk omkeerbaar. Een deel van de drinkers herstelt volledig of gedeeltelijk bij volledig stoppen met drinken. Een ander deel van de drinkers zal echter blijvende neurologische schade houden [8].