Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren. Het is een hele leuke en fijne manier van dineren! Tip!
Verhalen over goden en helden als Zeus, Poseidon, Hercules en Odysseus zijn wereldwijd bekend. Ook staat het land bekend om haar indrukwekkende oude steden, zonnige eilanden én mediterrane keuken met Griekse gerechten zoals moussaka, souvlaki en gyros. Daarnaast is de bevolking erg gastvrij.
Grieken zijn niet vies van contact en er wordt dan ook vrolijk op los gekust. Zowel door mannen als vrouwen en ook onderling. Bij het groeten geven ze elkaar steeds een handdruk, ook als ze weggaan. Alleen op Megali Pemti (Grote Donderdag, zoals onze witte donderdag), kussen de Grieken elkaar niet.
Het aangename klimaat, de gastvrije bevolking, de fraaie stranden aan baaien, het uitgaansleven, de natuur en rijke cultuur met veel archeologische vondsten maken Griekenland een populaire bestemming bij veel toeristen. De hoofdstad Athene is een stad vol cultuur en gezelligheid waar u zich niet hoeft te vervelen.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De hand wordt met de palm en vingers naar beneden gehouden, waarbij de hand naar je toegehaald wordt. Het lijkt een beetje op het gebaar dat wij maken als we iemand wegsturen. Dat kan dus weleens voor wat verwarring zorgen, want hoe verder weg je gaat, hoe heftiger het gebaar van de Griek wordt!
Het beroemdste ovengerecht uit de Griekse keuken is ongetwijfeld moussaka. Het traditionele gerecht wordt bereid met aubergines, aardappels en gehakt. Overgoten met bechamelsaus en op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en wijn.
De Grieken onderzochten als eersten hoe de wereld in elkaar zat. Ze ontdekten van alles op het gebied van de geneeskunde, de wiskunde en de sterrenkunde. Het waren echte uitvinders. Ze bouwden vuurtorens, scheepsliften, klokken, de eerste stoommachine en de eerste computer.
Het grootste gedeelte van de Griekse bevolking is aanhanger van de Grieks-orthodoxe kerk. Geloof speelt vandaag de dag nog een belangrijke rol in het leven van de Grieken. Veel Grieken bezoeken nog de zondagdienst en bijna alle kinderen worden nog gedoopt.
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
“Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken.
'Ɛυχαριστώ' [efcharistó], zo spreek je het woord 'dankjewel' in het Grieks uit.
Meestal brengt men chocolaatjes, een taart of bloemen mee. Als u voor een naamdag bent uitgenodigd, dan brengt u een cadeau mee. Het cadeau geeft u bij binnenkomst aan degene die de naamdag heeft.
Grieken zien de toeter van de auto niet als een teken van agressie of irritatie en zullen het vaak gebruiken als waarschuwing dat ze je naderen en graag willen passeren.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
Voor Grieken betekend Yamas niet simpelweg proost, het is meer het gevoel en de sfeer die gecreeerd wordt door middel van lekker eten en drinken op tafel, samen zijn met famile/ vrienden/geliefden en een en al gezelligheid! Dus bij deze… Yamas!
De gemiddelde werkweek voor voltijdwerkers in de EU varieerde van 38,8 uur in Finland tot 42,7 uur in Griekenland (zie kaart 2). Servië (44,0 uur), Zwitserland (43,4 uur) en IJsland (42,8 uur) overschreed Griekenland met langere werkweken voor voltijdwerkers.
Vooral Griekenland kent veel armoede (64% in 2012), op enige afstand gevolgd door Portugal (56%). De meeste armoede komt echter voor in Midden- en Oost-Europa. In vrijwel alle landen in deze regio is meer dan de helft van de bevolking arm. Dit aandeel loopt op tot 90% of meer in Letland en Roemenië.
Santorini
De meeste mensen zullen Santorini bestempelen als het mooiste eiland van Griekenland. Niet zo gek ook als je die picture perfect witte huisjes ziet met uitzicht op de koningsblauwe zee. Als er een van de eilanden idyllisch en fotogeniek is uit dit top 10 lijstje, dan is het Santorini wel.