De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn is een schuttersstuk waarop de Amsterdamse schutterij te zien is. Schutterijen ontstonden in de late middeleeuwen. Een schuttersgilde bestond uit burgers die samen voor orde, rust en veiligheid in een stad zorgden.
De Nachtwacht is een groepsportret waarmee Rembrandt een verhaal vertelt. Hij trekt onze aandacht naar belangrijke details, zoals het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de achtergrond. Rembrandt is dé verhalenverteller van de 17e eeuw. Zelfs in de Nachtwacht, een groepsportret, vertelt hij een verhaal.
Op de Nachtwacht is ook een hondje te zien, een Hollandse Smous, en ook daarvoor werd een oproep gedaan. Anne Stas uit Heeze heeft een jong hondje van dat niet alledaagse ras. Zij hoorde van de oproep en besloot mee te doen. Ze zond foto's in van hond Saar.
Mocht u de twee schutters die hier stonden vinden: u wacht eeuwige roem. Inzoomen: dáár, naast de kraag, zit een transparant randje. Dit 'foutje' is met het vervagen van de verf weer tevoorschijn gekomen.
Op 13 januari 1911 hakte een werkloze scheepskok met een schoenmakersmes in op het schilderij, maar alleen de vernislaag werd beschadigd. Op 14 september 1975 beschadigde een psychisch gestoorde man het schilderij met een gekarteld tafelmes.
1639 Rembrandt krijgt de opdracht voor De Nachtwacht. Hij koopt voor 13.000 gulden een huis aan de Amsterdamse Sint Anthoniesbreestraat (nu Museum Het Rembrandthuis). Hij mag het bedrag in delen afbetalen. 1640 Een tweede dochter, ook Cornelia genoemd, blijft maar een paar weken in leven.
Het meisje links van de kapitein staat in het volle licht. Zij symboliseert de kloveniers. De klauwen van de kip die aan haar gordel hangt, verwijzen naar de naam 'clauweniers'. Ze houdt de ceremoniële drinkhoorn van de kloveniers vast.
Omdat het schilderij te groot was voor zijn nieuwe plek, tussen twee deuren, werd het werk verkleind. Aan alle kanten werd een stuk van het doek afgesneden, het grootste stuk aan de linkerzijde. De afgesneden stukken van De Nachtwacht zijn nooit teruggevonden.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken. Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.
Op 13 januari 1911 stak een werkloze scheepskok, genaamd Roelof Antoon Sigrist met een schoenmakersmes in op het schildersdoek. En op 14 september 1975 bracht een psychisch gestoorde man met een tafelmes twaalf steken aan het doek toe, waarbij hij door het doek heen stak…
Beleef de Nachtwacht
Rembrandt schildert in zijn leven maar een stilleven, maar niet zomaar eentje. Bij een stilleven is het belangrijk dat de objecten er levensecht uitzien en daar waren Rembrandt en zijn tijdgenoten erg goed in.
Het is een groepsportret van de Amsterdamse schutterij, onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch. In de tijd van Rembrandt was het genre van een groepsportret niet uitzonderlijk, zoals in dit geval van de schutterij.
De Nachtwacht is drie keer aangevallen
In 1911 viel een man het schilderij aan met een mes. In 1975 gebeurde dit weer en maakte iemand zelfs twaalf sneden toe in het doek. Daarna spoot in 1990 een man zuur op het schilderij.
De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.
De reeks wordt door het productiehuis Studio 100 voor Ketnet gemaakt. In respectievelijk 2018 en 2019 beleefden de eerste en tweede bioscoopfilm hun première, alsook een eerste theatershow in 2019. Een derde film verscheen eind 2021.
Het pronkstuk in het Rijksmuseum in Amsterdam is De Nachtwacht, het bekendste werk van Rembrandt.
Zwavelzuur. De Nachtwacht in het Rijksmuseum heeft heel wat moeten doorstaan. De aanval met het gekartelde mes was niet de eerste. In 1911 werd er met een schoenmakersmes op het schilderij ingehakt en in 1945 viel de toenmalige directeur van het Rijksmuseum op het wereldberoemde schuttersstuk.
De Amsterdamse schutterij werd kloveniers of clauweniers genoemd, naar de klover (frans: couleuvrine). De klover is een musketgeweer, die de kloveniers als wapen droegen en waar zij hun naam aan dankten. Bijzonder aan dit schuttersstuk is dat Rembrandt van Rijn de leden niet netjes op een rij heeft geportretteerd.
De kopie is nu verdwenen uit het museum. Het enorme doek – vier bij vijf meter – is opgerold en ligt op een geheime locatie tot eind januari, wanneer het programma op de buis komt. Waar het werk dan komt te hangen, wil producent Marc Pos nog niet kwijt.
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het museum.
Willem de Kooning - Interchange (1955) - € 270 miljoen
Het is niet alleen het duurste Nederlandse schilderij ooit, maar ook het op één na duurste van alle schilderijen ooit, met alleen Salvator Mundi van Da Vinci voor zich, dat voor € 390 miljoen van eigenaar wisselde in 2017.
Familie Rothschild akkoord: Nederland mag schilderij Rembrandt voor 175 miljoen kopen. UPDATEDe familie Rothschild gaat akkoord met de verkoop van het werk De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt aan Nederland.