Zo zei ik een keer tegen een vriendinnetje op de camping 'ajuus' en ze had geen flauw idee wat dat betekende. Het is gewoon hetzelfde als doei of dag: Aju paraplu! De jongens gebruiken ook vaak Twentse woorden en Deon kort soms zelfs woorden af, best grappig om te horen.
bye, ciao, doeg, hoi, toedeloe. als synoniem van een ander trefwoord: dag (tw) : adieu, ajuus, doeg, doei, gegroet, het ga je goed, tot kijk, tot weerziens, tot ziens, vaarwel.
Iemand een goedendag wensen in het Twents
Dit ziet u ook terug in de begroetingen in het Twents. Voor goedemorgen, goedemiddag en goedenavond gebruiken Tukkers het woord Moj'n. Als u gaat slapen, zegt een Tukker Tot mor'n om u welterusten te wensen.
In Limburg zeggen ze 'Haje'. Dan heb je nog doei, doeg, dag enz.
Geluk in 'n tuk
Geluk in 'n tuk = gelukkig nieuwjaar. Niet dat dit onder de jeugd nog veel wordt gebruikt, we weten wel wat het is.
Je voelt je niet lekker. In Twente ben je dan niet goed te pas.
Haije is een Friese jongensnaam en betekent "verlatijnst". De naam stamt af van Haie.
Doei was oorspronkelijk een dialectwoord, maar had toen nog de vorm doeg en in die vorm komt het voor in het Zaans dialect. En ik zeg dat met liefde en nadruk, want ik kom zelf uit de Zaanstreek. Doeg is dus van Zaanse oorsprong en het woord is opgestegen.
Dan kan het goed zijn dat je vervolgens 't nus onder'n boom hebt liggen. Want ja, je wilt niet bij iemand blijven die vreemdgaat. Schreeuw jij de hele buurt al bij elkaar als je een klein spinnetje ziet? Dan ben jij een echte drietebuul.
“Goodgoan “ is de bekendste en mooiste Twentse groet die we elkaar toewensen. Waar je ook gaat of staat; het ga je goed! De uitdrukking is ook een werkwoord: goed gáán!
Ook wel drietbuul, drietbuule. Betekenis: bangerik. Kun je gebruiken in een zin als: “Ach kom op, drieterd, vaak bu'j te bang!”
Wie trapt 'm an - We trappen hem aan. We gaan naar huis.
doei (interjection): bywaj. , cześć
Moi is dus zowel te gebruiken als begroeting als bij het afscheid, en het kan het variëren tussen Moi, Moin, Moie en zelfs Morrie. Dat hangt er maar net vanaf waar in Drenthe je precies bent.
Wat let oe? Wie het kleine niet eert is het grote niet waard.
Ook doei [1987; Kuitenbrouwer]. Oorspr. is doeg een Zaanse dialectvorm van dag. Vanuit de Zaanstreek heeft doeg zich in de jaren 1970 over de rest van Nederland verbreid. De jongere vorm doei heeft zich uit dit doeg gevormd.
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
d.w.z. tegen iemand opgewassen zijn; eig. tegen iemand stand houden (vgl.
Die uitdrukking geeft zo prachtig weer wat mangs betekent: soms, als het zo uitkomt. "Soms zegt men als het zo uitkomt, als het zo uitkomt zegt men soms".
onmondig , onmundig , 1. minderjarig; 2. buitengewoon, geweldig. Bron: Scholtmeijer, H.
Onze team naam "Ait Vedan" is Twents voor 'altijd door'.
Je goed voelen, goed in je vel zitten, in het Twents ook wel “Goed te pas” genoemd.
Te pas en te onpas betekent 'telkens weer, bij iedere gelegenheid'. Vaak klinkt er ook ergernis in door. In een zin als 'Marjo komt te pas en te onpas binnenlopen' wordt bedoeld dat de genoemde persoon in de ogen van de spreker te vaak en waarschijnlijk ook op ongelegen momenten langskomt.