Waar kan je het best bloesems vinden in ons land? Er zijn een paar bekende bloesemsstreken in ons land, denk maar aan: Haspengouw, Hageland en de Vlaamse Ardennen.
Ten noorden van de Demer liggen de Kempen. In Limburgs Haspengouw bevinden zich ook de steden Borgloon, Sint-Truiden en Tongeren. In het Brabantse deel liggen de steden Geldenaken, Landen, Tienen en Zoutleeuw. Ten noordwesten van Brabants Haspengouw ligt de streek Hageland.
Een landelijke tocht over grotendeels verharde wegen door het lichtglooiende Haspengouwse landschap. Je vertrekt in de omgeving van de Graethempoort, fietst langs prachtige autoluwe en autovrije wegen en rijdt richting Nieuwerkerken en Sint-Truiden.
De Limburgse regio Haspengouw staat vooral bekend om de fruitboomgaarden. Aan het begin van de zomer kan je er de kersen, appels en peren zien hangen, maar Haspengouw wordt vooral vaak bezocht in het voorjaar wanneer de kersen-, appel- en perenbomen hun witte bloesems laten zien.
Wanneer zijn er bloesems in Haspengouw? Wanneer de bloesems op de fruitbomen komen is volledig afhankelijk van het weer. Meestal zijn de eerste bloesems er in 2de helft van april. Vooral de nachttemperaturen in de maand maart zijn bepalend wanneer de zwellende knoppen de eerste bloemetjes tonen.
Bloesemwandeling Tienen
Vertrek aan fruitbedrijf Vanhellemont voor een wandeling langs eindeloze rijen fruitbomen met geurige bloesems. Kom voorbij de charmante dorpjes Oplinter en Sint-Margriete-Houtem waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de Belgische en Duitse legers elkaar in een hevige strijd troffen.
Eind maart wordt vaak de eerste bloesem in de Betuwe al gesignaleerd, en vanaf begin april staan de kersen- en pruimenbomen in bloei. Als je dat wilt zien pak dan de fiets om in de Betuwe door de boomgaarden de rijden. Neem dan deze route, die de kronkelige rivier de Linge volgt met als start de glasstad Leerdam.
Hoe lang de bomen hun witje of roze kleedje dragen is ook opnieuw afhankelijk van het weer. Vriestemperaturen, hagel maar ook extreem hoge temperaturen voor de tijd van het jaar beïnvloeden sterk de bloesems. Gemiddeld kan de bloeitijd gerekend worden op 10 tot 12 dagen.
Te midden van een afwisselend landschap met boomgaarden, weilanden, grienden en rietvelden stroomt 108 km lang, de Linge, de langste rivier in Nederland. Tussen Doornenburg en Gorinchem, waar ze uitmondt in de Merwede, vindt u tal van historische dorpen en steden.
Het habitatrichtlijngebied Bossen en kalkgraslanden van Haspengouw ligt in het zuiden van de provincies Limburg en deels Vlaams-Brabant. De totale oppervlakte bedraagt 2604 ha, maar het is in feite een verzameling van 24 kleinere gebiedjes verspreid over een grote oppervlakte.
De stad Tongeren is trots om deel uit te maken van Haspengouw, een prachtige streek die voor elke bezoeker heel wat te bieden heeft. Of het nu om culinaire genieters, rustzoekers, avonturiers of cultuurfanaten gaat: onze mooie fruitstreek kan je beleven zoals jij dat het liefst wil.
April is de bloesemmaand bij uitstek. Bij een vroege lente, kunnen de bloemetjes er al snel zijn. Wanneer de nachttemperatuur langer laag blijft, wachten de bloesems liever met bloeien. Daarnaast verschijnen niet alle bloesems tegelijk.
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
De bekendste, en misschien ook wel mooiste, sierkers is de Prunus serrulata 'Kanzan'. Dat komt doordat het blad en de roze bloesem gelijktijdig uitkomen. In vergelijking met andere sierkersen zijn de bloemen best groot.
Bloesem in de Betuwe
De absolute nummer 1 is de Betuwe. In deze streek in Gelderland vind je uitgestrekte boomgaarden met fruitbomen die er in de lente prachtig bijstaan. De mooiste bloesemplekken vind je onder meer bij Geldermalsen, Buren en Landgoed Mariënwaerdt.
Eerst de schitterende bloesems, daarna een volle bladkroon en in de zomer en in de nazomer en het najaar vruchten, dat hebben fruitbomen allemaal te bieden.
De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem, gevolgd door de kersen. Vervolgens zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem.
Wanneer staan de fruitbomen in bloei? In zachte winters verschijnt de eerste bloesem al vroeg aan de bomen in het park. Maar elk jaar in april gaat het spektakel van de fruitbomen in het wild en op de boomgaarden écht van start. De fragiele kanten pracht van de kersenbloesem is haantje de voorste.
Meestal start de bloesemperiode half april en als het goed weer is, duurt ze wel tot eind mei. Als eerste staan de pruimen- en kersenbomen in bloei, gevolgd door de peren- en tot slot de appelbomen. Benieuwd of er al bloesem is? Op bloesem.info vind je de actuele bloesemstand in de Betuwe.
In het uiterst zuidelijke puntje van Zuid-Limburg, rondom de omgeving Mesch, staan de hoogstambomen in april en mei in volle bloei. Bewonder zelf een zee aan bloesemblaadjes tijdens deze bloesemwandeling.
Dit jaar ontwikkelt de appelbloesem zich ook zeer snel, de gemiddelde start van de bloei van verschillende rassen ligt naar schatting op 14 april. Op 21 april stonden de appelbomen in volle bloei en naar verwachting zijn de appelbomen rond 27 april al uitgebloeid. Een verwachte bloeiduur van dertien dagen dus.
Haspengouw staat bekend als dé fruitstreek van België. Het glooiende landschap en de vruchtbare grond zorgen voor intensieve fruitteelt en zelfs wijnbouw.