30 November: Internationale dag van de computer veiligheid.
Internationale Orthopedische Verpleegkundigedag
Elk jaar vieren wereldwijd de orthopedie-verpleegkundigen op 30 oktober de International Orthopaedic Nurses Day.
30 september is de 273ste dag van het jaar (274ste dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 92 dagen tot het einde van het jaar.
1890 - In Japan wordt een nieuwe grondwet aangenomen en komt de Diet voor het eerst bijeen. 1945 - De volksrepubliek Joegoslavië wordt uitgeroepen. 1947 - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besluit Palestina te verdelen tussen Arabieren en Joden. 1963 - President Lyndon B.
1660 - De Royal Society, de Britse academie voor wetenschappen, wordt opgericht na een voordracht van de architect Christopher Wren. 1964 - Lancering van Mariner 4, het eerste ruimtetuig dat langs Mars vliegt. 1967 - Ontdekking van de eerste pulsar, door Jocelyn Bell Burnell en Antony Hewish.
29 oktober: Internetdag
Al sinds 29 oktober 2005 vieren we Internationale Internetdag. Het internet wordt door velen bestempeld als de belangrijkste uitvinding uit de menselijke geschiedenis.
De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft.
De datum van vandaag is: Op maandag. 15 Januari 2024.
Hervormingsdag of Reformatiedag is een herdenkingsdag op 31 oktober in verschillende protestantse kerken. Deze dag staat in het teken van Maarten Luther die op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen situaties in de Rooms-Katholieke Kerk heeft gepubliceerd.
Beide dagen zijn dan officiële feestdagen: op 31 oktober wordt Reformatiedag (ook wel Hervormingsdag genoemd) gevierd en op 1 november Allerheiligen.
De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31).
De Dag Vandaag is de gratis digitale agenda voor leerlingen van groep 3 tot en met 8 van het basisonderwijs. Aan de hand van actuele gebeurtenissen maken ze kennis met maatschappelijke thema's als duurzaamheid, mediawijsheid, vrijheid, democratie en kinderrechten.
Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus).
September (ook wel: herfstmaand of fruitmaand) is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen.
Onder de maancyclus verstaan we de periode die de maan nodig heeft om in zijn geheel om de aarde heen te draaien. En daar doet de maan ongeveer 29,5 dagen over – vandaar ook de term 'maand'. Al draaiend rondom de aarde, reflecteert de maan het licht van de zon.
Antwoord: De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). De lengte van een maand is gebaseerd op de omlooptijd van de maan.
Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen.
Zie Oktober (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Oktober. Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen.
En dat mogen we best eens extra vieren, en dat doen we op 1 oktober, op Wereld Koffiedag. Deze Dag bestaat al sinds jaar en dag, maar de echte origines van de Dag zijn door de tand des tijds verloren gegaan.