Bestrijding? Omdat het rozemarijngoudhaantje niet van nature in onze contreien voorkomt, zijn er geen natuurlijke vijanden. En daarnaast bestaat er ook nog geen (goedgekeurd) bestrijdingsmiddel. Het enige wat je kunt doen, is handmatig de kevertjes uit de struik halen en vernietigen.
Hoewel het prachtige kleurrijke kevertjes zijn, brengen rozemarijngoudhaantjes veel schade toe aan allerlei kruidachtige planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) waaronder tijm, rozemarijn, lavendel en salie. Zowel de volwassen kevers als de larven vreten aan deze kruiden.
Het rozemarijngoudhaantje eet voornamelijk rozemarijn, daar krijgt het z'n naam ook van. Verder verorbert het kevertje ook nog lavendel, citroenmelisse, tijm en salie. Vanwege dat dieet is het kevertje niet heel geliefd bij mensen die tuinieren. De kevertjes paren van de herfst tot in de lente.
Deze kevertjes kunnen niet vliegen en ze eten, als je ze niet regelmatig verwijdert, een struik in een mum van tijd kaal. Hun poten en antennes kunnen ze in elkaar vouwen en onder zich trekken, als ze gestoord worden houden ze zich dood en laten ze zich vallen.
Bestrijding kan door muntbladeren van onderen te inspecteren op kevers, en vooral op eitjes en larven. Die verwijderde men met duim en wijsvinger, om ze bijvoorbeeld op de voedertafel aan zangvogels te serveren. Zoals voor veel ongemakken geldt, is acceptatie ook een effectieve optie.
Bij een keverplaag raden we u aan om Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 20ml concentraat te bestellen. Spuit het middel direct op de kevers en de larven. Daarmee doodt u ze meteen. Een goede spray tegen kevers in de tuin is ook onze Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray.
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten. Kikkers, egels en vogels eten de meeste kevers.
Torren zijn kevers, en kevers hebben kaken, ze kunnen bijten. Dat onderscheidt ze van andere insecten met zuigsnuiten, zoals wantsen. Kevers maken een volledige gedaanteverwisseling door (eitje, larve, pop, volwassen imago).
Het diertje gold dan ook als een symbool van opstanding en nieuw leven. Tegelijk werd de kever met zijn voortrollende mestballetje gezien als een afbeelding van de zonnegod Chepri die de zonneschijf de hemel in duwt. Scarabeeën werden niet alleen als zegelsteen gedragen, maar ook als amulet.
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten.
De levenscyclus van de engerling in jouw gazon
Kevers eten graag vegetatie en fruit en dat vinden ze misschien wel in jouw tuin. Wanneer de kever klaar is om zich voort te planten, legt ze haar eitjes in het gazon. Na 4 tot 6 weken worden uit deze eitjes larven geboren, de zogenaamde engerlingen.
Aanplanten kun je zowel in de volle grond doen als in een pot. Let er wel op dat rozemarijn een beschutte plaats, met het liefst veel zon, nodig heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Als grondsoort is droge en goed doorlatende grond het beste. De bloeiperiode van de plant is van maart tot en met mei.
Vuurwants is een tuinman
Het beestje eet graag afgevallen blad. Ook dode insecten staan op het menu. Zo helpt de vuurwants u met het opruimen van uw tuin. Vuurwantsen bijten u niet.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Volwassen gouden torren leven van van bloembladeren, wondsappen en vooral stuifmeel. De kevers zijn in het voorjaar voornamelijk te vinden op bloemen van o.a. fruitbomen, Vlier en Meidoorn. In de zomer vliegen ze vooral op grote schermbloemigen.
De volwassen kever is ongeveer 6 mm lang en ovaal van vorm en heeft een zwartbruine tot zwarte kleur. Zijn dekschilden bevatten groeven en de voelsprieten zijn lichter gekleurd aan de top en bedekt met gelige haartjes. Een volwassen vrouwtje kan om de paar dagen tot 400 eieren leggen.
Een van de eenvoudigste manieren om kevers te bestrijden in huis is door ervoor te zorgen dat alle voedselproducten verpakt zijn en het liefst in een koele en geventileerde omgeving staan. Daardoor zorgt u ervoor dat de kevers hier niet bij komen.
De kortschildkever kan flink bijten
De stinkende kortschildkever is een van de bekendste bijtende kevers. Deze kever is donkerbruin tot zwart van kleur en kom je voornamelijk in de container of vuilnisbak tegen. Wanneer hij verstoord wordt dan steekt hij zijn staart in de lucht.
Het laatste stadium, als vliegende kever, is alleen maar bedoeld voor de voortplanting: partner zoeken, paren en eitjes leggen. Langer dan een paar weken vliegen de meikevers niet, dan sterven ze.
Bij bestrijding is het belangrijk om de bron op te sporen om zo doelgericht te kunnen bestrijden. Bij een plaag van meeltorren kunt u gebruik maken van spuitbus tegen insecten, een zogenaamde insecticiden spuitbus. U kunt dan de naden en kieren waar ze langs komen behandelen.
Als je wakker wordt met beten, heb je zeker en vast last van bedwantsen in de slaapkamer. Bedwantsen zijn niet de enige bijtende insecten die voorkomen in uw huis. Er is nog een groot aantal andere vervelende insecten die de mens ook bijten of steken, zoals vlooien, muggen, spinnen of mijten.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Welke planten en bomen zijn gevoelig voor kevers? Iedere kever voedt zich weer met een andere plantensoort. Lelies hebben altijd last van kevers, het leliehaantje is de keversoort die zich daaraan tegoed doet. Ook zijn er soorten die alleen paddenstoelen op het menu hebben staan.
De coloradokever heeft alleen in zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied natuurlijke vijanden; in de nieuw gekoloniseerde gebieden leven geen predators die bestand zijn tegen het gif van de kever en zijn larven. Tot de natuurlijke vijanden behoren vogels, spinnen, hooiwagens en meer dan dertig verschillende insecten.