Ontstoken amandelen zijn meestal het gevolg van een virusinfectie (bijvoorbeeld een verkoudheid), maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën, of door de ziekte van Pfeiffer. Ontstoken amandelen ontstaan als er meer ziekteverwekkers het lichaam binnenkomen dan de amandelen af kunnen weren.
Symptomen. Bij een acute ontsteking van de amandelen bestaan de klachten in het algemeen uit een korte periode van keelpijn met slikklachten, koorts en algehele malaise. Na de derde dag daalt de temperatuur meestal, waarbij ook de andere klachten langzaam verdwijnen.
Infectie van de amandelen, veroorzaakt door een virus of bacterie. Een amandelontsteking duurt meestal enkele dagen. Daarna zou de pijn op een week tijd moeten verminderen.
Als je veel last hebt van pijn kan een pijnstiller als paracetamol of ibuprofen helpen. Ook koud drinken kan verlichting van de pijn geven. Om de keel te ontsmetten kun je regelmatig gorgelen met een zoutwateroplossing. Bij ernstige gevallen van amandelontsteking schrijven sommige huisartsen antibiotica voor.
Ontsteking van keel- en/of neusamandelen is niet te voorkomen. U kunt er niet zoveel aan doen. Wat een beetje helpt, is een goede weerstand. Die krijgt u door gezond te eten, op tijd naar bed te gaan en veel te bewegen.
Ontstoken amandelen zijn niet besmettelijk
De ontsteking wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Deze verspreiden zich door de lucht als je bijvoorbeeld niest of hoest. Maar ook met druppeltjes die aan je handen of op een glas zitten, kun je anderen besmetten.
Snijd vezelige groente als champignons, asperges en bleekselderij goed fijn en eet ze met veel saus. Kies voor zacht vlees of zachte vis. Vet vlees zoals worst, varkensvlees met vet en half-om-half gehakt is vaak wat zachter. Zorg dat je het vlees en de vis niet te hard bakt, dit kan pijnlijk zijn bij het slikken.
Soms is corona de oorzaak van een keelontsteking of keelpijn. Bij klachten die bij Covid-19 horen, is het raadzaam om jezelf te laten testen. Keelpijn hoort daar ook bij, net als bijvoorbeeld verkoudheid, koorts (verhoging), hoesten of verlies van reuk of smaak.
Na het verwijderen van de amandelen heeft u pijn in de keel en moeite met slikken. De pijn kan ook uitstralen naar de oren. Wanneer u na de operatie pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Van hem / haar kunt u medicijnen tegen de pijn krijgen.
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden, of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan de neusamandel worden verwijderd. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kunnen neus-en keelamandelen tegelijkertijd worden verwijderd. De belangrijkste redenen om neus en/of keelamandelen te verwijderen zijn: terugkerende ontstekingen.
De eerste dag na de operatie kunt u vla, yoghurt en pap eten. De tweede en derde dag na de operatie mag u overgaan op zacht of gemalen voedsel en brood zonder korst. De vierde en vijfde dag kunt u weer alles eten, behalve harde etenswaren zoals appels, rauwe wortel, chips en friet. Dit kan weer na tien dagen.
Veel drinken
Bij keelpijn is de keel ontstoken en geïrriteerd. De mond is droog en door de irritatie ontstaat een kriebel die vaak weer aanzet tot hoesten. Het is belangrijk dus om de keel goed vochtig te houden. Veel drinken helpt.
Het herstel na het verwijderen van amandelen neemt meestal één tot twee weken in beslag. Kinderen mogen doorgaans op dezelfde dag dat de amandelen zijn geknipt nog naar huis. Volwassenen blijven vaak een dag langer, omdat bij hen de kans op een nabloeding groter is. Thuis moet je nog een week rustig aan doen.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
De eerste dagen na de ingreep zult u zich nog ziek voelen. Praten en eten kan pijnlijk zijn. De keelpijn, die soms uitstraalt naar de oren, is goed te bestrijden met de voorgeschreven pijnstilling. Deze klachten gaan geleidelijk over.
Andere redenen kunnen zijn: 's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Bij pijn bij slikken is er sprake van een irritatie van de slijmvliezen in de keel. Dit geeft vaak een pijnlijk gevoel in de keel. Vaak gaat het slikken en spreken wat lastiger. Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Ook hebben ze nadelen.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Omdat een keelontsteking besmettelijk is, kan je kind ziek geworden zijn op school of de crèche. Met name een goede weerstand en hygiëne zijn van belang om keelontsteking te voorkomen. Zorg dat je kindje regelmatig zijn of haar handen wast.
De keelamandelen zijn groot bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 10 jaar. Ze worden nog groter tijdens de puberteit, en nemen daarna in omvang af. Bij de meeste volwassenen zijn ze klein en onopvallend en soms zelfs bijna niet meer te zien.