Ongeveer 365,5 miljoen km² van het aardoppervlak (71%) is met water bedekt tegen 144,5 miljoen km² (29%) land.
Meer dan 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit oceanen. Deze grote, diepe wateren hebben een enorme invloed op het leven en het klimaat op aarde.
Van laagst naar hoogst varieert de dichtheid als volgt: Water: 1000 kg per kubieke meter. Zout: ongeveer 1200 tot per kubieke meter. Droog zand: dit gaat van 1200 tot 1500 kg per kubieke meter.
Verreweg de meeste leven echter in gewoon sediment, zoals zand en klei. In dat soort omgevingen heerst vaak een enorme voedselschaarste. Meestal komt het beschikbare voedsel uit de oceaan, waarin organisch materiaal van onder meer algen en zeedieren naar de bodem zinkt.
En dat heeft van alles te maken met de status van dit stuk water: is het een zee of een meer? Geografisch gezien is het een meer; het water is omsloten door land.Maar de landen hebben nu officieel besloten dat het een zee is.
Een meer is een door land omringde watervlakte, meestal met zoetwater. De meeste meren hebben een of meer voedende en afwaterende rivieren.
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos zoals anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel. De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, ze maken hun eigen licht via een chemische reactie in fotoforen.
Onze aarde begon haar leven ongeveer 4600 miljoen jaar geleden als een gloeiende gasbol. Bij het afkoelen van de aarde kregen de aardkorst, de atmosfeer en de oceanen langzaam maar zeker vorm. In de oceanen ontstond 3800 miljoen jaar geleden het allereerste leven.
Zand bestaat korter dan andere delfstoffen zoals aardolie of aardgas, namelijk nog 'maar' 2 miljoen jaar. Elke zandkorrel is eigenlijk een steen die afgeschuurd en vermalen is. Zand, grind, maar ook klei zijn eigenlijk niks anders dan hele kleine stukjes steen. Op grote hoogte zijn de bergen bedekt met sneeuw.
Het ontstaan van een zand is een proces van miljoenen jaren. Zand ontstaat doordat rotsen slijten door wind, stromend water en ijs. Stukken gesteente vallen naar beneden en breken in stukjes. Na de winter komt het smeltwater van gletsjers en sneeuw van de berg naar beneden.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
Vanaf een diepte van 1000 meter tot op de zeebodem bedraagt de temperatuur nog slechts 2°C, ongeacht de regio of het seizoen. In 75% van het oceaanwater schommelt de watertemperatuur tussen 0° en 6°C.
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater. Waar anders vind je zulke prachtige lagunes, oogverblindende stranden en mooie koraalriffen? Als je kleurrijke zeedieren wilt zien zwemmen, moet je hier zeker heen.
Iedereen weet hoe de hoogste berg ter wereld heet, maar wie kan uit het blote hoofd de naam van de diepste plek op aarde noemen? En dat terwijl deze Marianentrog, nabij de Marianen-eilanden in de Stille Oceaan, veel dieper is dan de Mount Everest hoog is. Om precies te zijn: 10.911 meter.
Met 'diepzee' wordt alles dieper dan 4000 meter aangeduid. Hier zijn de omstandigheden extreem. De druk stijgt 1 atmosfeer met elke 10 meter die je afdaalt, en op de diepste plek is de druk 1100 keer hoger dan aan het aardoppervlak. Het milieu is even uitdagend, ontoegankelijk en onherbergzaam als dat in de ruimte.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Daardoor komt er weinig zout in, terwijl er wel veel zoet water in komt uit rivieren en regen. De Dode Zee is de zoutste zee ter wereld: meer dan tweehonderd gram per liter water.
Maar wat is de zoutste zee ter wereld? De Rode Zee heeft het hoogste zoutgehalte voor open zeeën, met een saliniteit van 41 tot 42 promille. Voor duikers betekent dit dat ze meer lood mee moeten nemen dan ze gewend zijn in Nederlands zout water.
Hoi-hoi, Klopt, de Atlantische en Pacifische oceanen mengen zich NIET met elkaar, dat komt door een andere (chemi-)moleculaire samenstelling/dichtheid t.o.v. elkaar. Zo kun je zien dat onze planeet zo mooi is en specifieke oplossingen heeft die op verschillende locaties van toepassing zijn.
De Internationale Hydrografische Organisatie erkent de Noordelijke IJszee als de kleinste van de vijf oceanen op Aarde, terwijl er binnen de oceanografie wetenschappers zijn die de Noordelijke IJszee typeren als het Middellandse zeetype van het noordpoolgebied.
De Zwarte Zee ligt op de grens tussen Europa en Klein-Azië. In de omringende landen Turkije, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Rusland en Georgië komen verschillende werelden bij elkaar.