Geen compost: wortel, pastinaak, veldsla, groenlof, ajuin, sjalot, knoflook, erwt, boon, tuinboon, witlof en schorseneer.
Groente, compostbehoefte en Ph
Alle bladgroenten hebben veel compost nodig: sla, andijvie, tuinkers. Spinazie en prei hebben zeer veel compost nodig. Winterpostelein, groenlof en veldsla kunnen met minder compost toe. Wortelgroente hebben meestal weinig of geen compost nodig.
Compost verrijkt de bodem met humus. Deze extra humus zorgt ervoor dat de bodem meer water kan vasthouden. In droge periodes zie je het verschil maar ook dus wanneer er op korte tijd net heel veel regen valt. In de herfst en vroege winter geef je met compost een ideale onderhoudsbeurt aan je tuin.
Organisch bemesten geef je zodra je de plantjes in de tuin hebt gezet. Dat is meestal zo rond april of mei. De meststof wordt in de bodem omgezet tot bruikbare plantenvoeding en via de wortels opgenomen.
Koemest is geschikt voor (de aanleg van) je gazon, de moestuin, siertuinen, borders en hagen. Alle buitenplanten kunnen dus profiteren van koemest!
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Je kunt bananenschillen nog op andere manieren gebruiken in je tuin: Onder je plant: Leg de schillen gewoon zo onder je struiken en planten in de tuin. Daar zullen ze composteren en de bodem natuurlijk voeden. In de bodem: Je kunt de schillen ook fijn hakken en in de potgrond van je kamerplanten verwerken.
De beste periode voor het strooien van compost is maart of april (voorafgaand aan het groei seizoen), of bij zware kleigrond in de herfst. Eenjarige planten en / of rozen hebben het meeste baat bij twee keer bemesten (juni). Compost op het gazon kan het beste ook twee keer per jaar worden gestrooid.
Een aardappelschil niet echt. De schillen moeten versnipperd worden en goed worden vermengd met ander groente en fruit in de composthoop. De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen.Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit.
Tomaten bemesten vóór het uitplanten
Om je tomaten vervolgens bij het uitplanten een vliegende start te geven, kun je wat compost of organische (stal)mest door het plantgat werken. Gebruik geen kunstmest, want dat kan de wortels van je planten verbranden.
In een moestuin die rijk is aan voedingsstoffen kan het volgens de ecologische vereniging geen kwaad om de bodem eens te laten 'uitmijnen' door eens een jaar geen compost te gebruiken. “De groenten zullen de overschotten aan nutriënten opnemen en afvoeren via de oogst”, adviseert Velt.
Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde. Potgrond is grondsoort met een specifieke structuur, speciaal voor het planten van bloemen en planten in potten. In tegenstelling tot reguliere tuinaarde is potgrond licht van gewicht en bevat het voedingsstoffen.
Courgettes staan het liefst op een zonnige plaats. Daarnaast heeft de plant behoefte aan een voedingsrijke bodem, dus veel compost.
Hoe vaak moet je je compostbak/vat omzetten? De inhoud van je composthoop of -bak kun je het beste ongeveer elke zes weken geheel ondersteboven te keren ('omzetten'). Dat zorgt voor een goede beluchting en versnelt het composteringsproces.
Compost voedt de bodem. Compost bevat kleine hoeveelheden voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen. Een laag van 2 cm compost opbrengen en goed door de bovenste 20 cm van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter (circa 1400 kilo) nodig.
Wormen en andere organismen zijn actiever als je compostbak in de winter warm blijft.Wordt de temperatuur te laag, dan stoppen ze hun werkzaamheden. Bedek daarom je composthoop of -vat met grote stukken karton, een oud tapijt of grote plastic zakken gevuld met stro.
Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Niet composteerbaar
dierlijke producten (beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen ...) gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)
Alle andere vruchten en afgevallen fruit zijn vooral geschikt om meteen te worden verwerkt, bijvoorbeeld in een appeltaart, appelmoes of appelsap. En zelfs de rotte of afgevallen appels die taart, moes of sap niet waardig zijn, kun je nog gebruiken. Op de composthoop, bijvoorbeeld!
Tot slot vormt het rijstwater ook een ideale voedingsbron voor je planten. Zolang je het gekookt hebt zonder te veel zout, en wacht tot het opnieuw is afgekoeld, vormt het een ware bron van vruchtbaarheid waarmee je zelfs de meest hopeloze plantjes een nieuw leven kan schenken!
Je kunt koemestkorrels op elke grondsoort gebruiken. Op zandgrond zorgen ze voor meer organische stof in de bodem. Op kleigrond maken ze de grond extra luchtig en doorlaatbaar. Koemestkorrels bevatten ook veel stikstof, wat dan weer uitstekend is voor bladgewassen zoals kropsla, andijvie en andere bladgroenten.
Gebruik de as voor uw tuin
As is rijk aan calcium, kalium, magnesium en andere sporenelementen, waardoor het een uitstekende meststof is voor groeiende planten. De specifieke eigenschap van as is het verhogen van de pH van de grond vanwege zijn alkalische aard.
Compost is een super product om jouw moestuingrond te verbeteren. Het verbetert de structuur van de bodem, waardoor water en voedingsstoffen beter vastgehouden worden. Altijd doen dus! Ook als je al jaren een moestuin hebt, is het goed om in de winter een flinke laag compost over je bodem te verspreiden.