9 weken zwanger: 3 centimeter groot en 2 gram. Je bent nu al twee maanden zwanger! Je kindje is nu volledig gevormd en het spierstelsel is al zover dat je kindje begint met de eerste beweginkjes. Hij of zij heeft al een menselijk gezicht met lippen en zelfs een tong als je 9 weken zwanger bent.
Je baby in maand 2 van de zwangerschap
In de tweede maand groeit het embryo van de grootte van een maanzaadje naar de grootte van een blauwe bes of zelfs een framboos (tussen 10 mm en 15 mm). In deze weken staat de ontwikkeling van je aanstaande baby niet stil.
12 weken zwanger (3 maanden)
Het hoofdje krijgt wat vorm, de armen en benen ontwikkelen zich en ook de handen en voeten beginnen te groeien. Eerst zijn dit nog een soort zwemvliezen, maar later ontstaan er vingers en tenen. Maak je trouwens maar geen zorgen over de staart: die verdwijnt snel weer.
Vanaf de bevruchting duurt een zwangerschap 38 weken, maar omdat de meeste vrouwen niet weten wanneer ze precies bevrucht worden, houden medici de eerste dag van je laatste menstruatie aan als begin van de zwangerschap. Deze datum is immers bij de meeste vrouwen wel bekend.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Vier maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Veranderingen in je lichaam: in de vierde maand van je zwangerschap, ongeveer tussen week 18 en 20, kan het zijn dat je je baby voor de eerste keer voelt bewegen. Het lijkt een beetje alsof er vlinders in je buik rondfladderen. Wat een fijn gevoel!
8 weken zwanger
Langzaam verandert je lichaam nu ook aan de buitenkant. Het embryo is dan wel klein, maar je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een softbal.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Veel water drinken, vezelrijke voeding en veel wandelen. Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: spotten, rare dromen, buikkramp, acne, verhoogd reukvermogen en (ochtend)misselijkheid. Je darmen kunnen tijdens je zwangerschap trager werken, maar je blaas draait overuren.
Maandelijkse zwangerschapssymptomen: een maand zwanger
Emotioneel en stemmingswisselingen. Opgeblazen gevoel. Kramp.
Zo is er ruimte voor je baarmoeder, die enorm groeit tijdens je zwangerschap. Alleen al in de eerste 12 weken wordt zij al 2x zo groot! Hierdoor komt je baarmoeder zo rond die 12 weken net boven het schaambeen uit. Als je plat op je rug gaat liggen, kun je dit (misschien!)
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger.
Wat is het ritme van jouw baby van 2 maanden (of 8 weken) en hoe zorg je voor voldoende slaap? Je zal merken dat je baby nog veel slaap nodig heeft. Die slaap verdeel je over de avond en nacht, net als over verschillende momenten overdag.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Omdat de baarmoeder nog volledig achter het schaambot zit, is het nog niet mogelijk om naar het hartje te luisteren.
Als je 8 weken zwanger bent, begint het embryo met bewegen. De bewegingen zijn nog heel klein en je voelt ze nog niet. Toch zijn ze al wel op een echo te zien. Misschien kan je niet wachten tot je de eerste bewegingen van je baby voelt.
Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkramp, groeiende borsten, spotten na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Dit lijkt best wel een lijst met symptomen, maar lang niet iedereen heeft last van alle symptomen.
Drie maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Veranderingen in je lichaam: Het kan zijn dat je deze maand een klein buikje begint te krijgen en dat je borsten wat groter worden, al verschilt het per vrouw wanneer dit wat meer zichtbaar wordt.
Een baby van 3 maanden oftewel: 12 weken, heeft ongeveer 15 uur slaap nodig op een dag. Van de 15 uurtjes slaapt hij/zij 12 uur 's nachts (helaas is dit niet aan één stuk) en ongeveer 3 tot 4 slaapjes overdag.
Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af.