Hardhouten kozijnen, bijvoorbeeld meranti kozijnen, gaan met goede onderhoud langer mee. Hierbij ligt de levensduur tussen de 40 en 75 jaar.
Levensduur (kunststof) kozijnen
Kunststof kozijnen gaan over het algemeen 50 tot 75 jaar mee. Kozijnen van hout hebben een vergelijkbare levensduur, mits goed onderhouden. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de kozijnen en de montage.
De gemiddelde levensduur bedraagt 20 tot 30 jaar. Kunststof of PVC kozijnen gaan 25 tot 40 jaar mee, al is ook dit afhankelijk van de gebruikte grondstoffen. Aluminium kozijnen hebben de langste levensduur, van 25 tot 50 jaar.
Bij het koud in de spouw plaatsen worden er gaten geboord in de stenen wat kan leiden tot beschadigingen van de muur. Als afdichting wordt er dan gebruik gemaakt van PUR schuim en compriband. Een dergelijke constructie gaat zo'n 5 jaar lang mee, vandaar de lage prijs. Ook in dit geval geldt: goedkoop is duurkoop.
De aansluiting kozijn en stelkozijn moet luchtdicht zijn
Dit kan worden gerealiseerd door een kitvoeg die op de rugvulling wordt aangebracht. Er kan ook worden gekozen voor het alternatief; met een elastische PUR schuim afdichten en een kitvoeg aan de binnenkant plaatsen.
Als je kiest voor het aanbrengen van compriband brengt dit verschillende mogelijkheden met zich mee. Door bovengenoemde uitzetting van het voegband, worden alle oneffenheden opgevangen en gedicht. Compriband is gemaakt van polyurethaan en gewerkt, zodat het waterdicht is.
Wat betreft houten kozijnen zijn er twee opties: hardhouten en zachthouten kozijnen. Voor de hardhouten kozijnen geldt dat ze gemiddeld 75 jaar meegaan en voor de zachthouten kozijnen is de levensduur gemiddeld 20 jaar.
Vergelijk je PVC en aluminium op basis van prijs, dan zal je merken dat PVC zo'n 10 tot 20% goedkoper is dan aluminium. Dit heeft vooral te maken met het feit dat PVC goedkoper is als grondstof.
De levensduur ligt gemiddeld rond de 60 jaar. En als laatste voordeel heb je na de installatie naar je schuifpui geen omkijken meer. Onderhoud is weinig nodig (af en toe schoonmaken met een sopje is voldoende) en het materiaal en de kleur blijven ook aan de buitenkant lang goed.
De kosten voor kunststof kozijnen zitten ongeveer tussen 16.000 –20.000 euro voor een gemiddeld rijtjeshuis met 10 vierkante meter kozijnen. Dit is inclusief BTW, montage, binnen- en buitenzijde afwerking, HR++ glas en het afvoeren van sloopmaterialen.
Het schoonmaken zelf is eenvoudig. Alles wat u nodig heeft is een handwarm sopje van water en een reinigingsmiddel (zoals een allesreiniger) en een doekje of een zachte spons. Neem de kozijnen af en vergeet daarbij vooral de hoekjes en onderste randjes niet. Zo zien uw kozijnen er snel weer als nieuw uit.
Meranti is een verzamelnaam voor Zuidoost-Aziatische soorten hardhout. Meranti wordt zowel in binnen- als buitenkozijnen toegepast. Deze houtsoorten hebben doorgaans een typische roodbruine, bleekroze of rozerode kleur. Ook binnen één en dezelfde soort meranti zijn kleurnuances mogelijk.
De meest voorkomende houtsoorten voor houten kozijnen zijn Mahonie, Meranti, Accoya, Finti, Merbau, Sapupira en Afzelia. Bij de keuze voor een houten kozijn, is de houtsoort uiteraard van belang. Voor houten kozijnen heb je keuze uit hardhout en zachthout.
PVC ramen hebben een lange levensduur: ze gaan meer dan 30 jaar mee. Dankzij de gunstige grondstofprijzen van PVC, zijn ze bovendien goedkoper in aankoop dan aluminium ramen. Daarnaast hoef je geen dure schoonmaakmiddelen in huis te halen om de kwaliteit van PVC ramen te onderhouden.
PVC ramen zijn beschikbaar in vele verschillende kleuren. Een nadeel echter is dat u na aankoop niet snel van kleur kunt veranderen. Waar houten ramen makkelijk te schilderen zijn gaat dit bij PVC ramen moeilijker.
Bij een bezoek aan de woning meet de arbiter dat in de negge de afstand naar het kozijn overwegend tussen de 10 en 12 mm bedraagt. Slechts op sommige plaatsen meet hij een afstand van 15 Ã 16 mm.
Dit geïmpregneerde, voorgecomprimeerde schuimband dient als regendichte voegdichting van voegen in verticale buitengevelvlakken tussen bouwdelen of bouwmaterialen van beton, metselwerk, natuursteen, metalen, kunststoffen en hout.
Met name bij buitenmuren zijn compribanden onmisbaar, omdat ze ook slagregen, sneeuw en hagel efficiënt weren. ZO wordt tevens schimmelvorming en optrekkend vocht in huis voorkomen en blijft het binnenklimaat een stuk gezonder en frisser.
Boven het kozijn moet een loodslab aanwezig zijn ten behoeve van de afwatering van het gevelwater. Als deze loodslab (of soortgelijke voorziening) niet aanwezig is en/of hieraan zijn gebreken opgemerkt is het advies deze afwatering of loodslabbe boven het kozijn geheel opnieuw aan te brengen.
Het is belangrijk dat zo'n strook zich onder het kozijn bevindt, zodat regenwater en vuil erlangs kunnen weglopen en niet via de gevel verdwijnen. Ontbreekt het lood tussen de onderdorpel en de raamdorpel/waterslag, dan kan er juist op die plek regenwater blijven staan en dat vergroot de kans op schade.
Is het betreffende kozijn onderdeel van de gevel, dan moet er een stelkozijn worden geplaatst. Stelkozijnen worden bij nieuwbouwwoningen geadviseerd. Bij de renovatie van oudere woningen wordt het gebruik van stelkozijnen meestal afgeraden. Dit komt omdat de muren van oudere huizen niet allemaal recht zijn.