Afhankelijk van de kwaliteit leder die gebruikt is om een leder bankstel te stofferen. Kan het ene bankstel 3 jaar meegaan en een wat beter bankstel wel dertig jaar of langer. Buiten de kwaliteit van het leder zijn er een aantal factoren die hier een rol in spelen.
Slijtage. De exacte levensduur van leer is niet te bepalen. Sommige doen 30 jaar met een leren meubelstuk, waar anderen er maar 3 jaar mee doen of nog korter door bijvoorbeeld huisdieren. Het is in ieder geval wel belangrijk om niet op uw bank of stoel te gaan staan.
Hoe lang zou een gestoffeerde stoel mee moeten gaan? 7-15 jaar, langer als het leer is. Tekenen van verslechtering: Verlies van comfort, kraken, doorzakken, verlies van steun. Een slechte geur.
Hoe vaak je een leren bank moet behandelen is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in huis. Denk daarbij aan de luchtvochtigheid en warmte van de omgeving. Wij adviseren om minstens 2 keer per jaar je leren meubels te onderhouden.
Levensduur van Eco leder
Lees je dat het Ecoleder vaak scheuren gaat vertonen na circa twee jaar.
Eco leder bestaat voor 70% uit leer en voor 30% uit polyester. Microleer heeft dezelfde eigenschappen als echt leer, maar omdat het gecombineerd wordt met microvezel zijn er nog enkele extra voordelen ten opzichte van echt leer. Eco-leer is bijvoorbeeld altijd waterbestending waardoor vlekken veel minder kans hebben!
Leer is een duurzaam product dat wereldwijd geproduceerd wordt. Vooraleer je een stuk leer in je handen krijgt, is er al een volledig proces aan vooraf gegaan. Vroeger was het vervaardigen van leer puur handwerk, maar tegenwoordig gebeurt dit wel al eens deels met een geautomatiseerd proces.
Stof je lederen salon regelmatig af met een droge of vochtige doek. Op die manier verwijder je oppervlakkig vuil, vermijd je dat vuil zich vastzet en hou je het leer mooi glanzend. Gebruik hiervoor altijd een zuivere doek. Bevochtig hem indien nodig met gewoon kraanwater.
Lederolie zorgt er namelijk voor dat leer weer soepel wordt. Hierbij kan je denken aan beugelriemen. Ledervet zorgt ervoor dat het leer soepel blijft. Belangrijk is om bij beide dunne laagjes aan te brengen.
Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten.
Olijfolie is dé oplossing. Scheurtjes worden herstelt, het leer wordt weer soepel en er verschijnt een mooie glans. Doe wat druppels olie op het leer en poets met een doek over de bank of stoel.
Net als bij een operatie, moet u het werkvlak afbakenen. Doe dat met schildertape, die u aanbrengt rondom de beschadiging. Op die manier kunt u de schade opvullen met een vulkaniseer pasta, zonder dat u de nerf van het leer om heen verwijdert. Breng het vulmiddel aan, strijk het vlak met een spatel en laat het drogen.
Zonde! Niet doen dus, maar wat je wel kunt doen: doneer je oude leer! Je kunt je leren/stoffen tas, jas of andere kledingstukken van leer/suède aan mij doneren; stuur mij een foto van je spullen en ik kijk of ik daar nog iets mee zou kunnen.
Wij adviseren om je hoofdstel bij regelmatig gebruik minstens een keer per maand schoon te maken en in te vetten. Bij intensief gebruik adviseren wij om je hoofdstel vaker schoon te maken.
Rapide Ledercreme of Ledervet bij voorkeur met een borstel goed inwrijven, enige tijd laten intrekken en zonodig uitpoetsen met een uitpoetsborstel. Bij regelmatig gebruik van Rapide Ledervet blijft het leder soepel en waterafstotend. Rapide Ledercreme of Ledervet verlengt de levensduur van het leder.
Wanneer het hoofdstel schoon en droog is, kan je het gaan invetten. Hiervoor kan je ledervet, lederolie, lederdressing of ledergel gebruiken. Lederolie maakt het leer heel soepel dus dat kan je goed gebruiken voor je hoofdstel. Zeker als je hoofdstel droog is, is olie een goede manier om het weer soepel te krijgen.
Je kan leer stoom reinigen zonder het risico te lopen dat je het materiaal beschadigt – maar houd daarbij in gedachte dat dit een goede manier is om van bacteriën en oppervlakkig vuil af te komen, maar dat je hardnekkige vlekken apart zal moeten verwijderen om het materiaal gezond te houden.
Vetvlekken veegt u weg met een schone, droge doek. Als de vetvlek al is opgedroogd, strooit u er wat zuiveringszout over, zodat het vet uit het leer trekt. Bij erge vlekken laat u het zuiveringszout een paar uur intrekken en gaat u daarna het leer schoonmaken door het vet met een zachte doek weg te wrijven.
Aanbevolen wordt het leder twee keer per jaar grondig te reinigen en daarna (de finishinglaag) te voeden met een ledercrème. Stof en huidvetten regelmatig afnemen met een klamvochtig doek. Eventuele vlekken verwijderen met een zachte 'natuurlijke' zeep. Dit is een ph-neutrale zeep die noch zuur, noch basisch is.
De samenstelling van een dergelijk vegan leer is van nature nog niet zo sterk als dierlijk leer. Daarom mixen merken dit natuurlijke materiaal vaak met een plastic om het steviger te maken. Of er moet een extra laagje, een coating, overheen, die op dit moment nog niet geheel milieuvriendelijk gemaakt kan worden.
Maar sommige eigenschappen van echt leer zijn niet te overtreffen. Zo is echt leer ademend, warm en waterafstotend.
Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) zijn op dit moment zeer populair om te gebruiken bij de productie van vegan leer. PU en PVC bevatten geen dierlijke materialen en ook tijdens het productieproces worden er geen dierlijke materialen gebruikt.