Wat is een Seismoloog? Een seismoloog is een persoon die zich in (zaken gerelateerd aan) aardbevingen specialiseert en aan de hand van complexe apparatuur wetenschappelijk onderzoek verricht naar seismische processen op en in de aarde.
Seismische waarnemingen vormen de basis van inzichten in aardbevingen. Seismometers vertalen trillingen in de aardkost naar een seismogram. Seismologie is de studie van aardbevingen.
De seismologie is een wetenschappelijke discipline binnen de geofysica die zich bezighoudt met het bestuderen, beschrijven en meten van seismische golven bij aardbevingen.
Een seismograaf (uit het Grieks: seismos = aardbeving en graphein = schrijven) is een apparaat waarmee seismologen aardbevingen (seismische golven) kunnen registreren op een seismogram. Hierdoor is het ook mogelijk om de samenstelling van de diverse aardlagen te bestuderen.
Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de grond ingestuurd. De onderliggende structuren en aardlagen kaatsen de golven terug, waarna geofoons (grondmicrofoons) de signalen aan het aardoppervlak opvangen. De reistijd van de geluidsgolven levert een schat aan gegevens op.
Seismiciteit of seismische activiteit is een maat voor de veelvuldigheid en hevigheid waarmee op een bepaalde plaats aardbevingen voorkomen.
S-golven of secundaire golven zijn transversale seismische ruimtegolven (golven die door het binnenste van de Aarde bewegen). Bij S-golven trillen deeltjes in het materiaal waar de golf doorheen beweegt (het medium) loodrecht op de bewegingsrichting van de golf.
Extreem weer, klimaatverandering, aardbevingen beïnvloeden de Nederlandse economie en welvaart en vormen een veiligheidsrisico. Het KNMI zorgt voor betrouwbare en consequente metingen, data en prognoses die aan de basis staan van belangrijke besluiten die Nederland veilig houden.
De schaal van Richter wordt overal ter wereld gebruikt om aan te geven hoe groot en krachtig een aardbeving is. De schaal werd in 1935 opgesteld door de seismoloog Charles Francis Richter.
In z'n algemeenheid betekent aardbevingsbestendig bouwen: het gebruik van lichte en vormbare materialen, een regelmatige bouwstructuur (zowel plattegrond als hoogte) en een robuuste constructie.
Een seismograaf meet alle trillingen die in de aarde ontstaan. Dat kunnen hele zachte trillingen zijn, maar ook hele harde trillingen! De seismograaf geeft deze trillingen weer in een soort grafiekje. Hoe hoger de lijnen, hoe harder de trillingen.
2.1 Seismologisch onderzoek
Aardbevingen worden in Nederland geregistreerd en bestudeerd door de afdeling Seismologie van het KNMI. Seismologisch onderzoek houdt zich bezig met de oorsprong en de voortplanting van seismische golven in de aarde en richt zich dus op de werking van breuken.
Maak je eigen seismograaf
Stap 1: Knip een lange strook papier. Maak met de schaar een dunne gleuf in de onderkant van de doos die net zo breed is als de strook papier. Je seismograaf is nu klaar voor gebruik! Als je trilmeter klaar is en werkt, kun je er leuke experimenten mee doen.
De belangrijkste is het gebruik van P- en S-golven die met behulp van een seismometer geregistreerd worden. Dit zijn twee verschillende golven die zich door de aarde voortplanten: P-golven zijn longitudinale golven.
De P- en S-golven zijn zogenoemde "body- waves", zijgaan vanuit het hypocentrum dwars door de vaste gesteenteformaties van de aarde.
In 1902 introduceerde de Italiaan Giuseppe Mercalli een schaal om de heftigheid (intensiteit) van de trillingen van een aardbeving weer te geven. De schaal van Mercalli is een indeling in beschrijvende vorm van de gevolgen die aan het aardoppervlak zijn opgetreden.
Aardbevingen op IJsland zijn aan de orde van de dag. Elke week zijn er zo'n 500 kleinere en grotere aardschokken.
Op 14 juli vond de krachtigste aardbeving van 2020 plaats bij Loppersum. Deze had een magnitude van 2,7 op de schaal van Richter. De zwaarste geïnduceerde aardbeving ooit in Nederland gemeten was op 16 augustus 2012 in het Groningse Huizinge met een magnitude van 3,6.
Een kleine tsunami van naar schatting 50 cm hoog bereikte de kust van Japan zonder enige schade aan te richten.
De Grote Chileense Aardbeving of de Valdivia-aardbeving was de sterkste aardbeving die ooit is gemeten. Deze beving, die plaatsvond op 22 mei 1960 in de provincie Valdivia in Chili had een kracht van 9,6 op de momentmagnitudeschaal, wat overeenkomt met ongeveer 32 gigaton TNT.
Bij Roermond vond in de vroege ochtend van 13 april 1992 een aardbeving plaats van 5,8 magnitude op de schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Nederland gemeten.
Een seismoloog is een persoon die zich in (zaken gerelateerd aan) aardbevingen specialiseert en aan de hand van complexe apparatuur wetenschappelijk onderzoek verricht naar seismische processen op en in de aarde.