Zoete witte wijn heeft zoals de naam al aangeeft een zoete smaak.Vaak proef je tonen van honing, nectar en fruit.De kleur is over het algemeen strogeel. Bekende druiven in deze categorie zijn de Chenin Blanc en de Moscato.
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Enkele namen die tot de verbeelding spreken zijn Sauternes, Eiswein, Trockenbeerenauslese en Eszencia. Het zijn wijnen met een edele zoetheid en soms wel meer dan 150 gram suiker per liter.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Hoe wordt zoete rode wijn gemaakt? Suikers in druivensap worden omgezet in alcohol waardoor er wijn ontstaat. Als alle (of bijna alle) suiker door de wijnmaker uit de wijn wordt vergist, dan wordt die wijn als droog beschouwd. Is er nog redelijk wat restsuiker over, dan is de wijn zoet.
Zowel chardonnay als sauvignon blanc zijn witte wijnen, droog, niet zoet en zijn beide van oorsprong afkomstig uit Frankrijk.
De pinot grigio is een delicate, frisse en lichte witte wijn die zowel droog als zoet van smaak kan zijn.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn. De frisheid wordt enorm gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld en daarom vindt er vrijwel nooit een tweede gisting plaats. De sauvignon kan in koude en warme klimaten worden aangeplant. Een koel klimaat levert de meest frisse wijnen op.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.
Moscato Spumante Ottocento (zoet) is een heerlijk fruitige, zoete wijn met een elegante bubbel.
Met stip op 1 staat bij mij Brachetto d'Acqui. Ik was verkocht toen ik dit in de zomer van 2018 in Acqui Therme, Italië voor het eerst dronk. Brachetto is een dessertwijn die ook heerlijk is als aperitief. De wijn heeft maar 5% alcohol en is een beetje vergelijkbaar met Moscato d'Asti: zoet en verfrissend.
De belangrijkste reden waarom droge wijn beter is dan zoete wijn, is omdat het een lager caloriegehalte heeft en gezonder voor je is! Zoete wijnen bevatten meer calorieën door alle restsuikers die na de fermentatie achterblijven. Droge wijn heeft ook hogere niveaus van antioxidanten, die goed zijn voor je gezondheid.
Als minder dan 1% van het volume van de wijn nog bestaat uit suiker, wordt de wijn als droog beschouwd. Het verschil tussen een droge witte wijn en een zoete witte wijn zit hem vooral in de hoeveelheid suikers die na het proces van vergisten in de wijn zijn achtergebleven. Want de restsuikers proef je uiteraard.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Señorio de Barahonda Barahonda Blanco Organic 2021 - Verdejo & Sauvignon blanc - 75CL - 12,5% Vol. Cave de Richemer Maraval Blanc 2020 - Chardonnay & Roussanne - 75CL - 13,5% Vol. Cantina di Custoza Bianco di Custoza 2021 - 75CL - 12,5% Vol. Vivera Altrove Bianco - Chardonnay, Insolia & Cataratto 2019 - 75CL - 13% Vol.
De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Verdejo staat bekend om zijn lichte structuur (light-bodied) en citrus tinten. Het is een erg droge wijn. Het heeft een hoge zuurtegraad. Deze combinatie zorgt voor een erg frisse wijn.
De smaak van Pinot Gris
Getypeerd door de zoete tonen van appel, peer, abrikoos, mango, bloemen en specerijen brengt de Pinot Gris verfrissende smaken tot in de fles wijn. Deze smaken kunnen nog aangevuld worden met zachte zuren en soms zelfs wat rokerigheid.
Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas. Sauvignon Blanc heeft meer aroma's van citrusfruit en groene geuren als gemaaid gras en buxus.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
De Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een frisse en fruitige smaak en 'groene' geur. De wijn heeft een hoge zuurtegraad. De smaken die te ontdekken zijn in de wijn zijn: Perzik, kruisbes, zwarte bessen en groene appel. Verder zijn er nog specerijen die deze smaak aanvullen: Muskaat, valeriaan en gras.