Elk huis heeft een zogenaamde regenkant. Dat is de kant van het huis dat het meeste te verduren heeft van neerslag. Op een gegeven moment kunnen de voegen, metselwerk en stenen zo verzadigd raken dat het doorslaat naar de binnenmuren.
Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, is vocht dat via de buitenschil van een gebouw doordringt in de spouw en daarna verder oprukt richting binnenmuren. Dit fenomeen doet zich vooral voor bij poreuze of beschadigde buitenmuren.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat veelal voorkomt bij huizen met een poreuze of beschadigde buitenmuur. Regenwater kan zo gemakkelijk door de poreuze muur worden opgenomen, waarna het water zich naar de binnenmuren verplaatst. Dit vochtprobleem staat daarom ook bekend onder de naam 'regendoorslag'.
Doorslaand vocht herkennen
Bij doorslaand vocht zitten de vochtplekken vaak wat hoger op de muur, doordat het probleem veelal van bovenaf komt. Het gevolg is afbladderende verf, behang dat loslaat, stucwerk dat afbrokkelt en schimmelvorming. Typerend voor doorslaand vocht is dat het ook zichtbaar is aan de buitenmuur.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Verf en/of behangpapier komt los van de muur of begint af te bladeren.. Pleister begint te verkleuren en af te brokkelen. Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur.
Kun je vochtplekken overschilderen? Ja je kunt (oude) vochtplekken overschilderen met de juiste behandeling. Het is wel belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Anders is het oververven nutteloos en zit je binnen de kortste keren weer met vochtplekken op je nieuwe schilderwerk.
Wanneer de vochtige lucht in huis onvoldoende naar buiten wordt afgevoerd, zal het in de muren trekken en vochtplekken veroorzaken. Meestal ontstaan de vochtplekken alleen in de ruimten die geen goede ventilatie hebben.
Gemiddeld is ongeveer eens per vijf jaar een goede schildersbeurt noodzakelijk voor het behoud van uw houtwerk, daarbij is het houtwerk op het zuiden en westen van uw woning vaak eerder al aan onderhoud toe door de invloed van zon er regen ook wel de weerkant van de woning genoemd.
Bij een oostenwind komt de lucht vanuit het Europese vasteland en bij gebrek aan veel water is de lucht vaak droog. In de winter is het daar een stuk kouder dan aan zee. Bij een oostenwind is het in Nederland meestal koud, droog en zonnig. De temperatuur ligt 's nachts en soms ook overdag ruim onder het vriespunt.
De windkant van een gebergte heet de loefzijde. Aan de loefzijde wordt de vochtige lucht omhoog gestuwd, koelt af en brengt regen. Aan de andere kant van het gebergte ligt de lijzijde.
Zie je vocht of vochtproblemen in de bakstenen? Waarschijnlijk zijn ze dan poreus, waardoor ze het vocht heel gemakkelijk kunnen opnemen. De gevel impregneren met een coating tegen vocht is dan de beste oplossing. De prijs van de buitenmuur van je woning impregneren ligt rond de € 8 à € 10 per vierkante meter.
De buitenmuur behandelen tegen doorslaand vocht kan op 3 manieren gebeuren: het impregneren van de gevel, een behandeling met vochtwerende verf of het vernieuwen van de gevelbekleding.
Behandelingen optrekkend vocht
Bij optrekkend vocht moet er voor gezorgd worden dat het grondwater niet langer opgezogen wordt door je muren. Dit kan door middel van een vochtwerende gel die in de muren geïnjecteerd wordt. Dit laat je best uitvoeren door een gespecialiseerd vochtbestrijder.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Veilig vochtpercentage: hoe vochtig mogen je muren zijn? Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
Waterdicht cementeren is belangrijk om de buitenmuur te beschermen tegen vuil en vocht. Daarom wordt na het cementeren een waterafstotende coating, meestal tot zo'n 50 cm boven de grond, aangebracht. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de cementlaag zelf niet vochtig wordt.
Door een muur te impregneren, zorgt u ervoor dat vocht geweerd wordt en dat het risico op vorstschade afneemt. Betonnen muren en bakstenen blijven na het impregneren een stuk mooier en gaan langer mee, doordat u voorkomt dat vocht en verontreiniging in de muur kunnen dringen.
Je kunt het aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) op of in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur. In de volksmond noemt men waterglas ook wel Kiesol of Natrium Silicaat.