Malaria is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die het lichaam binnen kan komen via een muggenbeet. Malaria veroorzaakt koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. Deze kunnen het lichaam binnenkomen tijdens een muggenbeet.
Malaria is eenvoudig te genezen, maar het blijft een gevaarlijke en dodelijke ziekte. Vooral voor kinderen jonger dan vijf jaar is malaria levensgevaarlijk. De behandeling ACT (artemisinin-based combination therapy) is zeer effectief, maar het is wel essentieel om snel na besmetting te beginnen.
De gevaarlijkste is 'malaria tropica', die binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling in een vroeg stadium is noodzakelijk.
Conclusie. Plasmodium malariae is het minst vaak verwekker van malaria, maar kan zich levenslang handhaven in het bloed. Het is mogelijk deze parasiet over te dragen via bloedtransfusie, zelfs wanneer primaire besmetting enkele jaren geleden is opgetreden, zoals de hier beschreven casus laat zien.
Een bezoek aan het ziekenhuis is dringend nodig als:
Voel je je binnen drie maanden na de reis koortsig of grieperig? Neem dan contact op met je huisarts. Vertel dat je in malariagebied bent geweest. Vraag om een bloedonderzoek op malaria.
De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.
In het begin ziet men een 'griepachtig' ziektebeeld met hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en soms diarree. Indien de patiënt niet tijdig wordt behandeld, kunnen er na verloop van enkele dagen levensbedreigende complicaties ontstaan zoals hersenmalaria, nierinsufficiëntie en shock.
De loodgrijze malariamug komt in Nederland vooral voor in kelders en rioolbuizen. Volgens een artikel van het NOS kunnen er in één gierkelder wel twee miljoen muggen zitten. “Als regenwater zich mengt met mestresten kunnen de muggen zich goed vermenigvuldigen”, staat geschreven.
Een dubbele infectie met 2 Plasmodium-species is relatief zeldzaam, maar kan voorkomen bij patiënten die regelmatig naar endemische gebieden reizen. Ook bij reizigers die al langere tijd terug zijn in Nederland kan koorts berusten op malaria.
Iedereen die reist in risicogebieden kan malaria krijgen. Lange tijd reizen of verblijven in risicogebieden maakt de kans op het oplopen van malaria groter. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen zonder milt of met een miltziekte en mensen die besmet zijn met HIV/aids kunnen ernstiger ziek worden van malaria.
In Kenia < 2500 meter hoogte is er een hoog risico op malaria. Hiervoor wordt het preventief slikken van malariapillen aangeraden (profylaxe). In overleg met de arts van Thuisvaccinatie wordt er een keuze gemaakt uit de verschillende malariapillen die er zijn.
Malariamuggen komen voor in (sub)tropische gebieden zoals Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Raadpleeg eerst een arts om te bespreken of er in het gebied waar jij naartoe gaat malaria voorkomt.
Malariamuggen worden aangetrokken door voetengeur. De op zweetvoeten levende huidbacterie Brevibacterium epidermis produceert stoffen waardoor de malariamuggen worden aangetrokken.
Het laatste geval van autochtone malaria stamt uit 1959 en in 1970 kreeg Nederland door de Wereld Gezondheids Organisatie als een van de laatste landen in Europa het predikaat 'Malaria vrij', dit naar aanleiding van het proefschrift van Van Seventer uit 1969, waarin uiteen werd gezet waarom hier geen malaria meer ...
Het risico om in Gambia malaria op te lopen is zeer groot. In het hele land raden we je aan om malariatabletten te gebruiken.
Zelfs wanneer je malariatabletten inneemt, kun je malaria krijgen. Anti-malariamiddelen beschermen nooit 100% maar een infectie verloopt wel minder ernstig.
Neem bij verblijf in de rode hoogrisicogebieden altijd preventief malariatabletten in. Bespreek bij verblijf in de oranje gebieden met een deskundig arts of malariatabletten voor u geadviseerd worden. Dit is onder meer afhankelijk van uw gezondheidstoestand en de reisomstandigheden.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 10 tot 14 dagen, meestal tussen de 7 en 14 dagen. Maar dit is per soort malaria verschillend. Soms duurt het wel enkele weken tot maanden voordat iemand ziek wordt.
Voor malariatabletten bent u bij apotheek eFarma aan het goede adres. Voor malariatabletten heeft u een recept nodig. Als u een recept heeft kunt u dit hier uploaden. Of u vraagt uw vaccinatie-arts het recept direct aan ons door te sturen.
Malaria is een levensbedreigende ziekte en het grootste gezondheidsprobleem ter wereld. De ziekte treft elk jaar 216.000.000 mensen en maakt jaarlijks ruim 450.000 dodelijke slachtoffers! Elke 2 minuten sterft een kindje onder de 5 jaar aan de gevreesde ziekte.
Malaria komt in Tanzania het gehele jaar voor. Reist u naar Tanzania? Dan loopt u <1800m een hoog risico op besmetting met malaria. Wilt u een persoonsgebonden malaria-advies voor Tanzania?
Voor een reis naar Indonesië zijn een paar zaken belangrijk: Vaccinaties. Malariapillen of maatregelen. Maatregelen tegen andere muggen dan malariamuggen.
Begin 3 weken voor u in het malariagebied komt. Slik 1 tablet per week.Bent u uit het malariagebied, slik dan nog 1 maand door. Dit middel kan heftige bijwerkingen geven, zoals slapeloosheid, onrust en gejaagdheid.
Ook voor andere vaccinaties en eventueel malariatabletten is een termijn van drie weken voldoende. Uiteraard mag u ook eerder komen. Voor mensen die langer dan 6 weken weggaan, is het advies tenminste 5 weken voor vertrek te komen.