Niet langer dan 4 weken gips.
Een breuk van de elleboog heet ook wel olecranonfractuur. U krijgt een behandeling met gips of een operatie. De arts bespreekt met u welke behandeling het meest geschikt is voor u. Het herstel van de breuk duurt ongeveer 3 maanden.
Verkeer: u mag medisch gezien weer autorijden wanneer u zich daartoe in staat acht. In de eerste weken is uw reactievermogen verminderd.
Wanneer blijkt dat de bewegelijkheid van de elleboog nog niet volledig is teruggekeerd na zes weken, wordt vaak gestart met fysiotherapie. Het is niet toegestaan om met een arm in het gips een auto te besturen. Ook mag u de eerste zes weken na de operatie niet rijden omdat u in noodsituaties niet direct kan ingrijpen.
Het belasten van de arm met kracht is na 6 weken pas toegestaan. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat u de arm pijnvrij en normaal kunt gebruiken. Als u een mitella of draagband draagt, doe deze niet af behalve tijdens het douchen, slapen en aankleden.
Vaak is belasten van de arm met kracht pas toegestaan als de breuk al enigszins is vastgegroeid, dit duurt in de regel minimaal zo'n 6 weken. Daarna kunt u pas de kracht en belasting gaan uitbreiden. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de elleboog zal meestal pas na 3-6 maanden worden bereikt.
Behandeling met sling
U krijgt op de Spoedeisende Hulp of Gipskamer een sling. Dit is een soort band die de arm ondersteunt. U draagt de sling ongeveer 1 week. U mag de sling in de nacht afdoen.
Het gips mag niet langer dan drie weken blijven zitten. Houd er rekening mee dat uw elleboog na het verwijderen van de spalk stijf en pijnlijk aanvoelt. U moet opnieuw leren hoe u uw elleboog weer volledig kunt bewegen. Als reactie op het bewegen kan uw elleboog opnieuw gaan zwellen.
Koel de zwelling met een icepack op de warmte plek van je elleboog. Informeer naar ontstekingsremmende medicatie. Neem rust om de elleboog te laten herstellen. Stop acuut met fysiek werk en dus het tillen van zware spullen.
9 weken tot 12 weken. Verder uitbreiden kracht en mobiliteit tot en met volledig herstel en terug keer naar wenselijke activiteiten/sporten.
Ja, dat kan en mag volgens de wet.
Autorijden is in principe toegestaan als u voldoende controle heeft over uw geopereerde ledemaat en geen hulpmiddel meer nodig heeft bij het lopen. In overleg met uw behandelende arts mag u meestal na 6 weken weer proberen zelf auto te rijden.
als een arts het niet afraadt om te rijden met gips, is het toegestaan. het blijft echter de eigen verantwoor- delijkheid van de bestuurder. het kan zijn dat er niet uitbetaald wordt bij schade, dit hangt af van het geval. adviseert om te overleggen met de arts.
De behandeling Afhankelijk van waar de breuk zich bevindt wordt u behandeld met een gips of drukverband. Als de stand niet goed is, wordt deze gereponeerd (goed gezet), onder narcose op de operatiekamer. U gaat naar huis met een draagdoek (mitella), zodat de arm rust krijgt.
Voor de operatie gebruikt de arts een pees uit een ander deel van het lichaam. U bent voor deze operatie 1 dag in het ziekenhuis. Na de operatie mag u meestal meteen naar huis. Het herstel duurt ongeveer 4 tot 8 maanden.
De voornaamste kenmerken van een gebroken elleboog zijn: Pijn ter hoogte van de elleboog, die minder wordt als u uw arm ondersteunt.
In eerste instantie is het belangrijk om de elleboog direct na het trauma te koelen met ijs. Vervolgens herstelt de elleboog in de meeste gevallen vanzelf door hem te ontlasten. Een goede manier om de elleboog te ontlasten is het dragen van een elleboogbrace om extra ondersteuning te bieden aan de elleboog.
Een elleboogbreuk kan ontstaan door een val of door een klap op de hand, pols, elleboog of schouder. De breuk kan bestaan uit een barst in het bot, een gesplinterd bot of het meer serieuze splijten van het bot.
U moet rechtop of halfzittend slapen. Het is beter om gedurende de nacht rechtop te slapen, met kussen in de rug. Na de breuk ontstaat een bloeduitstorting, dit kan direct of na enkele dagen zichtbaar worden door een blauwe of gele verkleuring van de arm.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Als u denkt dat u in bed geen bewegingen maakt met de arm, dan mag de sling in de nacht af. De hand hangt in de sling op de hoogte van uw borstbeen en het puntje van uw elleboog hangt naar beneden. Het is heel belangrijk dat de elleboog niet ondersteund wordt, ook niet door een armleuning van een stoel of een kussen.
U heeft een mitella (draagdoek) of een sling (stoffen band) gekregen. De belangrijkste punten staan in deze folder. Draag uw arm in een sling (stoffen band), in de mitella (draagdoek) of leg de arm op een kussentje op uw schoot.
Een sleutelbeenbreuk herstelt, net als andere botbreuken, in ongeveer 6 weken. Het kan voorkomen dat de botstukken niet aan elkaar groeien. Er blijft dan een beweeglijke verbinding bestaan die pseudo-artrose wordt genoemd.
Wanneer u een ongeluk met uw elleboog heeft gehad en hier direct heel erg veel pijn aan had, is het mogelijk dat uw elleboog is gebroken. Wanneer uw elleboog is gebroken, doet de elleboog heel erg veel pijn, kunt u de arm niet of nauwelijks bewegen en kunt u zich misselijk voelen of zelfs flauwvallen van de pijn.