Verwijder de accu, vaak zit de accu vast met klem of beugel. Plaats de nieuwe accu en monteer de klem of beugel. Maak eerst de (rode) accuklem vast op de + pool. Maak daarna de (zwarte) accuklem vast op de – pool.
- Bevestig de accuklem op de plus-pool (doorgaans een rode kabel / aansluiting). - Bevestig hierna de accuklem op de min-pool (doorgaans is dit een zwarte kabel / aansluiting). De accu is nu klaar voor gebruik. Je kunt het voertuig nu direct starten.
Van een batterij krijg je geen schokken. Maar een kortsluiting komt wél voor. Herinner je: elektriciteit stroomt van de negatieve pool naar de positieve pool in een batterij. Als de plus- en minpool van een batterij rechtstreeks met elkaar in contact komen, ontstaat kortsluiting.
Draai met een dopje of sleutel de accu klem los (vaak maat 10). Maar welke accu klem haal je nu als eerst van de pool? Zorg altijd dat je eerst de geaarde kabel als eerste los haalt. Dat is de negatieve pool klem, ook wel de min genoemd.
Een accu slagmoeraanzetter gebruik je voor lichte klussen, een elektrische slagmoersleutel voor middelzware klussen en een luchtsleutel gebruik je voor de zwaarste klussen.
Zelf autosleutel batterij vervangen
De sleutel dient aan de achterkant opengemaakt te worden. Meestal kan dat gewoon met de hand maar soms is er ook een klein schroevendraaiertje voor nodig. Zodra u de autosleutel heeft opengemaakt, kunt u de oude batterij verwijderen en daar direct de nieuwe voor in de plaats leggen.
De reden dat vroeger werd geadviseerd om bij het losmaken eerst de min los te maken en daarna pas de plus en bij het aansluiten eerst de plus aan te sluiten en dan pas de min is omdat dit de minste kans geeft op ongewenste kortsluiting wanneer je de accuklem losmaakt.
Jazeker. Elke accu die wij leveren is volledig geladen en kan dus direct gebruikt worden. Je kunt de nieuwe accu ter controle altijd even opladen via een acculader.
Normaal (in droge toestand) is de weerstand van een menselijk lichaam vrij hoog (10-tallen kilo-ohms) en is de stroom die er zal vloeien bij aanraking van 12V erg klein en en zal je die zelfs niet voelen.
- Indien een batterij fysiek beschadigd is of lekt, dan kan je deze afzonderlijk verpakken en inleveren bij het gemeentelijke KCA-depot (klein chemisch afval). - Maak een batterij, accu of accupack NOOIT open. Dit is schadelijk voor het product maar ook zeer gevaarlijk zijn voor je eigen gezondheid!
Vervangen van een auto accu
Een accu vervangen is niet heel moeilijk en kan ik een paar stappen gedaan worden. Let op, dit is van toepassing op auto's met een start accu. Auto's met een start-stop systeem zullen waarschijnlijk de accu moeten laten inleren.
Begin met de pluspool van de helpende auto, daarna die van de te helpen auto. Gebruik daarvoor de rode kabel. Dezelfde volgorde hanteer je voor de zwarte kabel, die je op het motorblok (massa maken) aansluit.
Plaats de batterij met de uitersten tegen de juiste aansluiting, anders wordt er geen stroom doorgegeven. Welk uiteinde aan welke kant geplaatst moet worden staat meestal in het batterijencompartiment aangegeven met een plus- en minsymbool. Zorg dat de batterij er recht in zit, zodat de polen goed contact maken.
De controle van de batterij (en van de alternator) is in elk geval steeds aanbevolen vóór de eerste winterprik. Een batterij zal pas degelijk kunnen opladen wanneer men met de wagen over een voldoende afstand (minimum 25 km) kan rijden zonder (vaak) te moeten stoppen. Ideaal hiervoor is dus een autosnelweg.
Te lage of te hoge laadspanning
De laadspanning moet altijd tussen de 13,8 en 14,8 volt zitten. Door een te lage of te hoge laadspanning raakt de accu van de auto leeg. Bij een te lage laadspanning laadt de accu tijdens het rijden niet goed op. Een te hoge laadspanning leidt tot het opblazen van de accu.
Per laadbeurt gaat een 500 Wh accu ongeveer 40 tot 200 km mee, afhankelijk van je motor en rijstijl. Een goede accu haalt 800 tot 1000 laadcycli. Dit zou voor een goede 500 Wh accu dus rond de 32000 tot 200 000 km betekenen.
Een druppellader is bijvoorbeeld handig voor het onderhoud van accu's over een langere periode, zoals bijvoorbeeld tijdens stalling. Een druppellader houdt de accu dan in goede conditie en zorgt dat de accu niet ontlaadt en beschadigd raakt.
U vraagt zich af hoe groot het risico op brand is bij het gebruik van een druppellader. Als de motor en de druppellader in goede conditie zijn is het risico verwaarloosbaar. Vele accu's staan in de winterperiode aan een druppellader.
Je auto accu opladen doe je met een druppellader. Haal de accu uit je auto door eerst de min en dan de plus los te maken. Sluit de druppellader aan op de accu en steek vervolgens de lader in het stopcontact. Het laden duurt ongeveer 12 uur.
Het duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de merk model & bouwjaar.
Transpondersleutels en autosleutels met afstandsbediening zijn voorzien van een auto chip, ook wel transponder genoemd.
Als de afstandsbediening van uw sleutel niet meer werkt dan adviseren wij om eerst de knoopcelbatterij welke in de meeste autosleutels zit te vervangen. Mocht dit niet tot de gewenste oplossing leiden dan is er waarschijnlijk iets defect aan de printplaat ook wel de elektronica genoemd.