De zijgeleiding bestaat uit 2 spankoorden door de stof-zijden welke ervoor zorgen dat de plisse op spanning kan worden gemonteerd op een draai-kiepraam of een openslaande deur. De plisse blijft daarom mooi strak hangen als het raam op de kiepstand staat of een achterdeur wordt open gedaan.
Jaloezieën die zonder zijgeleiding in het open kozijn van een raam of deur hangen, kunnen door de wind hinderlijk gaan klapperen. Om beschadigingen aan de jaloezie en het kozijn te voorkomen is het verstandig te kiezen voor zijgeleiding. Hetzelfde geldt voor jaloezieën die worden gemonteerd op een deur of raam.
Wat zijn spandraden? Dit zijn draden die langs je rolgordijn lopen en je aan de onderkant van je raamkozijn bevestigd. Zo voorkom je dat je raamdecoratie gaat klapperen wanneer je het draai-kiepraam open zet. Verschillende soorten raamdecoratie zijn voorzien van spandraden.
Voor een draai-kiepraam zijn gordijnen meestal niet de meest praktische oplossing. Je zult in de meeste gevallen het gordijn open moeten schuiven, voor je het raam kunt openen. Wanneer het raam niet te ver naar binnen opent, kun je kiezen voor lichte gordijnstoffen die met het raam meebewegen, zoals vitrages.
Met spandraden houd je de onderlat van het rolgordijn vast op elke hoogte. Hierdoor blijft je rolgordijn tegen het raam hangen. Je voorkomt dat het rolgordijn gaat klapperen. Spandraden zijn geschikt voor een recht raam, draai-kiepraam of deur van hout of kunststof.
Een rolgordijn moet vrij kunnen afrollen, dus let goed op of er uitstekende delen zijn, bijvoorbeeld een raamgreep die uitsteekt ten opzicht van het kozijn. Je kunt er dan voor kiezen dat het rolgordijn richting de kamer (voorkant) afrolt in plaats van richting het raam (achterkant).
Goedkope rolgordijnen voor ieder raam
Bij Kwantum kun je rolgordijnen op maat laten maken voor de laagste prijs van Nederland! Met een rolgordijn op maat bepaal je zelf de lichtinval.
Rolgordijnen zijn praktisch en in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar. Je koopt ze in een standaardmaat of laat ze op maat maken. Als je ze netjes ophangt, sluiten ze een raam redelijk goed af. Eventueel kun je de zijkanten via geleiders laten lopen om kieren te voorkomen.
Meet de breedte tussen het raamkozijn of de muur. Doe dit het liefst een aantal keer om te controleren of er een verschil in breede aanwezig is. Voor eventuele speling adviseren wij je om de breedte te verminderen met 0,3 centimeter. Daarna meet je de gewenste hoogte van het rolgordijn op.
Maak de stof op maat
Teken de juiste breedte af op de stof met potlood en zet een streepje om de 10 centimeter. Trek schilderstape langs deze streepjes om recht af te knippen. Schuif de stof in de inkeping van de buis en als de stof recht zit rol je het rolgordijn netjes op.
Zorg ervoor dat de verduisterende kant van het rolgordijn aan de buitenkant hangt (richting het raam). De mooie, stoffen kant van het rolgordijn hang je vervolgens aan de binnenkant, oftewel de kant van de kamer.
De naam zegt het al: een contra-rollend rolgordijn rolt in de tegenovergestelde (contra) richting af. De meest voorkomende manier is het standaard rolgordijn , die afrolt aan de kant van het glas. Daarentegen rolt een contra-oprollend rolgordijn niet aan de raamkant maar juist aan de kamerkant af.
Raamdecoratie voor kleine raampjes in de deur
Is het raam in de voordeur heel klein of smal maar toch zo groot dat je er iets voor wilt hangen? Dan zijn ook daar volop oplossingen voor. Zoals rolgordijnen, plissés en Duette®Shades. Die zijn er al in kleine en smalle uitvoeringen.
Met shutters is alles mogelijk! Ook voor ramen in deuren zijn shutters een passende oplossing. Zeg maar hallo tegen die mooie shutters voor jouw tuindeur! Shutters voor een grote openslaande deur met ramen of een glazen schuifpui worden gemonteerd door middel van een vouwrailsysteem.
Inbetween gordijnen, ook wel inbetweens genoemd, zijn lichtdoorlatende gordijnen die qua stofdikte tussen gewone gordijnen en vitrages in zitten. Ze zijn wel transparant, maar door de dikkere weving en draad is de stof voller. Hierdoor worden het gordijnen waardoor je wel naar buiten, maar niet naar binnen kunt kijken.
In principe kun je een rolgordijn niet monteren op een kunststof kozijn, want daarin kun je niet boren. Maar je kunt wel boren in de muur boven het kozijn. Dus als je een kunststof kozijn wilt met rolgordijn, bevestig je dat gewoon in de muur boven het kozijn.
Met plakstrip
Een makkelijke manier om een rolgordijn te monteren - zonder hiervoor te hoeven boren - is door gebruik te maken van een speciale plakstrip. Dit vergroot het gebruiksgemak. Van dit type zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waaronder: verduisterende, semi-transparante en lichtdoorlatende gordijnen.
Rolgordijnen kunnen in verschillende uitvoeringen worden gemaakt en daarom kunnen de kosten nog eens verschillen. Lees hier wat de kosten zijn voor een rolgordijn op maat. De gemiddelde kosten van een rolgordijn op maat variëren tussen de €50 en €150.
Je kan de rolgordijnen uit de serie FRIDANS in de breedte op maat maken. Rolgordijnen uit de series SKOGSKLÖVER en TRETUR zijn niet aanpasbaar. Let er op dat bij het smaller maken van rolgordijnen het gordijn minimaal 31 mm smaller moet worden dan de buis onderin het gordijn.
Technische specificaties. Afmetingen tot en met breedte van 350 cm hebben een buis van 65 mm. Afmetingen vanaf 350 cm tot en met 420 cm hebben een buis van 80 mm. Verkrijgbaar in de minimale/maximale afmetingen 2400-4200 mm (breedte) x 1000-3000 mm (hoogte).
We adviseren bij verduisterende rolgordijnen een overlap van ten minste 10 cm aan elke kant van het raam. Bij semi-transparante en transparante rolgordijnen is dit minimaal 7 cm. Neem de breedte van de nis en tel hier aan beide kanten 10 cm (verduisterend) of 7 cm (semi-transparant) bij op.