Typisch Surinaamse gerechten zijn o.a. bami, roti, pom, tjauw min en moksi alesi. De Surinaamse keuken is een smeltkroes van verschillende eetculturen die in het land te vinden zijn, allemaal gelieerd aan de geschiedenis van Suriname.
Roti is het bekendste gerecht uit Suriname, maar ook Maksi Alesi, een Creools rijstgerecht, en bruine bonen met rijst is populair. De geliefdste gemeenschappelijke keuken is echter de Chinese keuken, uiteraard aangepast aan de Surinaamse smaakpapillen (lees: met veel kip en peper).
Bij echt Surinaams eten kun je onder andere denken aan Surinaamse bami, roti en okra. Ook pindasoep en saotosoep zijn Surinaamse gerechten. Net als een broodje met rundvlees en zure komkommer.
Er bestaat in Suriname niet iets als 'etenstijd', legt Carmen uit. Vaak staat ze 's ochtends al in de keuken, zodat iedereen kan aanschuiven wanneer hij wil. “Eten is het centrale van alles.”
Surinamers geven elkaar bij een normale begroeting een hand.Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing.Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven.
Sranantongo, kortweg Sranan en in het Nederlands ook wel het Surinaams genoemd, is een in Suriname gesproken creoolse taal en wordt daarom ook soms aangeduid als het Surinaams Creools. Het geldt samen met het Nederlands als lingua franca in Suriname en de Surinaamse diaspora als een wijdverspreide contacttaal.
Kenmerken van de Surinaamse eetcultuur
De basis van vele gerechten bestaat uit rijst, roti en aardvruchten zoals Chinese tayer, pomtayer, napi en cassave. Vaak wordt kip gebruikt, maar ook zoutvlees (gepekeld en gekruid rundvlees) en bakkeljauw (gedroogde en gezouten kabeljauw) zijn populair.
Tel daar mager vlees als kip en heel veel groenten bij op en je hebt vaak een volwaardige maaltijd met veel vitamines, mineralen en niet al te veel kilocalorieën! Surinaamse gerechten zijn doorgaans best pittig! Je kunt er daarom heel goed wat water, frisdrank of limonadesiroop bij drinken.
Pittige en vetrijk eten kunnen maag-darmklachten veroorzaken. Wat minder peper nemen dus, als je hier last van hebt. Kokosmelk, kokosolie en producten die in veel olie zijn gebakken zoals bara of teloh (gefrituurde cassave) bevatten veel (verzadigd) vet.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Suriname staat bekend om zijn ongerepte regenwoud, met exotische planten en dieren, gevaarlijke stroomversnellingen, grote rivieren en prachtige bergachtige gebieden in het zuiden van het land. Maar ook om savannes, waar witte zandstranden, magische jungle en koloniale steden.
Wat zijn Surinaamse broodjes? Surinaamse broodjes zijn langwerpige witte broodjes, die qua structuur tussen een zacht wit puntje en een knapperig pistoletje inzitten. De smaak is neutraal.
Suriname is een beetje de vreemde eend in de bijt in Zuid-Amerika. De voertaal is er niet Spaans of Portugees zoals elders, het land bestaat voor 80% uit regenwoud en het heeft als enige land in de regio een sterke binding met Nederland. Door de roerige geschiedenis is Suriname een unieke mix van culturen.
Chimi is gedestilleerd uit het Surinaamse woord pikin (uitspraak: 'pie-tsjien'), dat 'klein', maar ook 'lief' betekent. Chimi betekent 'liefje, schatje'.
Tap yu mofo (hou je bek)editie 1 surinaamse.
Kenmerken van de Surinaamse eetcultuur
Veel gebruikte groenten zijn kousenband, boulanger (aubergine), sopropo en antroewa. En bladgroenten zoals tayerblad, bitawiri, klaroen, gomawirie en amsoi: een bron van vitaminen en mineralen.
Surinaamse gerechten zijn heel gezond. Ze kunnen zeker bijdragen aan een goede gezondheid. Houd rekening met de samenstelling en frequentie van zetmeel en suikers per dag en beweeg meer.
De taal. Door het koloniale verleden van Suriname is de Nederlandse taal is nog steeds de enige officiële taal. Bijna alle inwoners van Suriname spreken Nederlands en krijgen of kregen onderwijs in het Nederlands. Het Surinaams-Nederlands klinkt wel veel formeler dan de taal die wij gewend zijn.
Religie. 48,4% christendom: 26,8% protestants en 21,6% rooms-katholiek, 22,3% hindoeïsme, 13,8% islam, 10,7% geen religie of onbekend, 4,7% traditionele en andere religies.