De goedkoopste huizen van Nederland staan in Vrouwenparochie. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier en het Kadaster. De gemiddelde prijs per vierkante meter is in Vrouwenparochie 1.310 euro. Het is volgens het weekblad voor het eerst dat alle wijken in Nederland boven de 1.000 euro per vierkante meter zitten.
Huizen zijn het goedkoopst in Pekela in Groningen: 200.000 euro gemiddeld. In 2020 was Pekela ook de goedkoopste gemeente, toen werd daar gemiddeld 164.000 euro voor een woning betaald. De gemiddelde transactieprijs in heel Nederland was vorig jaar 387.000 euro. Dat is ruim een halve ton meer dan in het jaar ervoor.
De absolute winnaar is Tilburg: daar krijg je het meest voor het geld dat je in een huis stopt. In het tweede kwartaal van 2021 steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 410.000 euro, bijna 20 procent meer dan tien jaar geleden.
Het duurst was de gemeente Blaricum, waar je gemiddeld 1.067.300 euro betaalde. Bloemendaal was met een prijs van 1.007.900 euro de nummer twee. Beide plaatsen liggen in Noord-Holland, evenals nummer drie Laren, waar je gemiddeld 989.400 euro moest neertellen als je een huis wilde kopen.
Het blijkt een aantrekkelijke uitwijkregio voor huizenkopers uit de regio's Amsterdam en Utrecht, waar het prijsniveau al eerder sterk is gestegen. Limburg noteerde met 17 procent de laagste stijging van de huizenprijzen.
De goedkoopste regio's zijn te vinden in Groningen-Oost, Noord en Centraal en Parkstad Limburg. In deze regio's betalen kopers gemiddeld minder dan € 200.000. De grootste koopsomstijging (25%) doet zich op De Wadden voor, maar hieraan mag gezien het beperkt aantal transacties niet al te veel waarde worden gehecht.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
De goedkoopste Brabantse huizen zijn juist te vinden in de wijk Spoorzone Zuid in de gemeente Tilburg: de gemiddelde waarde van een huis ligt hier op 153.000 euro.
Het pand ligt in Aberdare in Wales. Laat je niet misleiden door de charmante stenen gevel, want het hele huis moet gerenoveerd worden. Niet enkel de enorme renovatiewerken verklaren de belachelijke prijs van het huis: er staat momenteel een hypotheek op tot 2054.
Deze woningen worden ook wel sociale koopwoningen, betaalbare koopwoningen of bereikbare koopwoningen genoemd. Hiermee geven wij mensen met een relatief kleine leencapaciteit, zoals starters, de kans een woning te kopen met een koopsom van maximaal € 290.000 V.O.N.
Gemiddelde transactieprijs koopwoning in 2021 gestegen tot 387 duizend euro. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning van 387 duizend euro is op jaarbasis de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de meting in 1995. Vergeleken met 2020 was de gemiddelde prijs 52 duizend euro hoger.
Groningen, Nijmegen en Maastricht zijn opeenvolgend de gezondste steden van ons land. Dat concludeert ingenieursbureau Arcadis. Voor de Gezonde Stad Index 2020 bracht het bedrijf voor twintig gemeentes in kaart hoe zij scoren op het gebied van gebouwde omgeving, buitenruimte, mobiliteit, milieu en gemeenschap.
Verschillen in tevredenheid met het leven
Het percentage gelukkigen varieerde van 82 procent in Den Haag tot 88 procent in Utrecht. Het percentage tevredenen laat een vergelijkbaar beeld zien en liep van 80 procent in Den Haag en Rotterdam tot en met 85 procent in Utrecht.
Ook dit jaar blijkt Amsterdam de meest aantrekkelijke plaats om te wonen, gevolgd door Utrecht en Amstelveen. Op de allerlaatste plek staat Emmen.
Portugal is het beste Europese land (en de zesde in de wereld) voor expats om te wonen, volgens een ranglijst van InterNations, de grootste community van expats in de wereld. Bovenaan de lijst staat Bahrein en onderaan de lijst staat Koeweit op de 68e plaats.
Dalende huizenprijzen⭐
Voor het eerst dalen de woningprijzen sinds juni 2022✔️. Er staan meer woningen te koop in het 2e kwartaal van 2022 dan het laatste kwartaal 2021. Je kan dit zelf bijhouden op Funda. Er staan bijna 10 keer zoveel huizen te koop dan met de kerst 2021.
De huizenprijzen zullen dit jaar nog hard stijgen. Voor 2023 wordt een minder harde stijging verwacht. De hoge energieprijzen en de stijgende hypotheekrente dragen bij aan een daling van het aantal woningverkopen. In 2022 zal de gemiddelde prijs van een koopwoning in totaal met 15% stijgen.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
Ook in de eerste drie maanden van 2022 zijn koophuizen weer een stuk duurder geworden. De gemiddelde prijs voor een woning kwam uit op 428.000 euro. Dat komt neer op een percentuele prijsstijging van 13,7 procent, in vergelijking met een jaar eerder.