Himalaya zout bevat maar liefst 84 mineralen. De fijne korrels stimuleren de doorbloeding en verwijderen tegelijkertijd dode huidcellen. Door het zout te combineren met verzorgende oliën geef je je huid een echte boost! Het mooie is dat je dit Himalaya scrubzout heel makkelijk en snel zelf kan maken.
Voeg het toe aan een warm bad en laat het Himalaya zout je huid voeden met mineralen en ontdoen van gifstoffen. Het roze zout bevordert de bloedcirculatie, waardoor de geïrriteerde huid wordt voorzien van meer zuurstof en voedingsstoffen.
Himalayazout heeft de volgende effecten op het menselijk lichaam: het versterkt het afweersysteem, het bevordert het fysiologisch evenwicht, het stimuleert de stofwisseling, het zuivert en ontslakt het lichaam, het vitaliseert en harmoniseert lichaam en dus ook de geest en het vermindert de behoefte aan overmatig zoute ...
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.
Keukenzout versus Himalayazout
Het advies is om niet meer dan 6 gram zout (2400 mg natrium) per dag binnen te krijgen terwijl we voor onze lichaamsfuncties niet veel meer dan 1-3 gram zout nodig hebben.
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium.
Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan. Dit type zout is het minst gezond voor u.
De zoutoplossing kan zowel gedronken worden als gebruikt worden voor het stomen van het gezicht. Een sole kunt u maken door een pot of glas te vullen met 1/3 Himalayazout en dit aan te vullen met 2/3 water. Na flink schudden blijft een deel onopgelost op de bodem liggen.
Het enige waar het zout dan nog uit bestaat is natrium. Himalayazout wordt niet gefilterd in een fabriek. Dit betekent dat het ook de overige mineralen en spoorelementen bevat, zoals calcium en magnesium. Dit gaat om 0,5 tot 3 procent van het zout, de rest is allemaal natrium.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Naast het vrijmaken van de luchtwegen, kun je ook een gevoel van ontspanning en welzijn verwachten. Het gebruiken van Himalaya zout in het bad is ook ideaal voor de behandeling van bepaalde huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem. Een van de eerste die dit voordeel heeft opgemerkt is Hippocrates.
Aan andere soorten zout, zoals Himalaya zout, wordt geen jodium toegevoegd. Dit is onbewerkt zout en komt rechtstreeks uit de zoutmijnen in Pakistan. Als je voor een ander zoutsoort kiest dan tafelzout zorg er dan voor dat je wel voldoende jodium binnen krijgt.
Het enige verschil is de smaak. Dit komt door de mineraalsamenstelling en waar het vandaan komt. Zo is Himalayazout roze van kleur en komt uit de zoutmijnen van Pakistan.
In een zoutscrub is zout het ingrediënt dat dode huidcellen verwijdert en je huid zacht en glad maakt. Je kunt verschillende soorten zout gebruiken, zoals tafelzout, zeezout, Himalyazout, Dode Zeezout, grof zeezout en Epsomzout. Meestal worden voor deze scrubs zeezout en Epsomzout gebruikt.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Himalayazout komt uit de Khewra-zoutmijn in Punjab, Noordoost-Pakistan. De mijn ligt aan de voet van het Himalayagebergte op 288 meter hoogte. De zoutlaag in de mijn is 500 miljoen jaar oud en omhooggestuwd door botsende aardplaten. Het Himalayagebergte zelf ontstond 'pas' 50 miljoen jaar geleden.
Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoeveelheid sporenelementen en mineralen die himalayazout bevat, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dat betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een zoute smaak dan bij geraffineerd tafelzout.
Je zoutlamp is aan de voet nat, of voelt aan alsof ze zweet. Of je hebt er al een schaaltje onder gezet omdat er zoveel water van afkomt. Het is allemaal perfect normaal. Zoutlampen zijn van naturen hygroscopisch, dat wil zeggen dat zij het vocht uit de lucht opnemen.
Je kunt een echte zoutlamp herkennen doordat deze 'zweet' wanneer hij aanstaat en het licht gedempt en ongelijkmatig is. Daarnaast kun je kiezen tussen elektrische zoutlampen, een nachtlamp zoutlamp in de slaapkamer of een zoutsteen waxinelichthouder.
Een zoutlamp verhoogt het energieniveau en vermindert stress
Zodra negatieve ionen de bloedbaan bereiken, wordt er gezegd dat ze biochemische reacties produceren die serotonine verhogen, een chemische stof die helpt om depressie te verlichten, stress te verlichten en energie overdag te bevorderen.
De Himalaya zoutlamp trekt vochtmoleculen uit de lucht aan en dit heeft een luchtzuiverende functie. De vochtmoleculen dragen namelijk vuil, stofdeeltjes, pollen, schimmels en evt. vervuilingen door tabaksrook mee. We raden je dan ook aan om je lamp af en toe met een zachte doek af te nemen.
Fleur de Sel bevat bijzonder veel mineralen en spoorelementen, zoals magnesium. Daardoor is het veel gezonder dan het zout dat we doorgaans kopen in de supermarkt. Het gehalte aan natriumchloride (keukenzout) is bovendien het laagst van alle zouten en is daarmee het zachtste en “vriendelijkste” zout ter wereld.
Zeezout geeft je haar niet alleen een mooie uitstraling, ook heeft het een zeer positief effect op ze gezondheid van je haar. Het zout opent namelijk de schachten van je haarzakjes waardoor je haar sterker wordt. Ook verwijdert het opgehoopt vuil en dode cellen van de hoofdhuid waardoor het haar soepeler wordt.
Himalayazout is ongeraffineerd zeezout dat van nature onvervuild is. Dat komt doordat dit steenzout oorspronkelijk afkomstig is uit een enorme oerzee: ver voor de tijd van de mens en zijn vervuilende activiteiten. Himalayazout bevat 84 vitale bouwstenen in de vorm van oorspronkelijke mineralen en sporenelementen.
Bij het neusspoelen gaat de voorkeur van KNO-artsen uit naar nasaal spoelzout. Dos Medical nasaal spoelzout is een combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat. Spoelen met alleen natriumchloride (vaak keukenzout) kan het neusslijmvlies erg irriteren.