De Kroatische drank Kruškovac is een likeur met een alcoholpercentage van rond de 25% en een opvallende oranje kleur die vergelijkbaar is met die van
Naast wijn, zullen de meeste mensen de lokale 'rakija', een sterk alcoholische drank gemaakt van fruit te proberen, aangezien deze vaak door Kroaten wordt aangeboden aan bezoek. Bezoek Kroatië voor een heerlijke gastronomische reis!
Rakija of Rakia (een soort fruitbrandewijn) wordt beschouwd als de nationale drank van Kroatië. In de regio's Istrië en Dalmatië in Kroatië wordt rakija meestal zelfgemaakt, uitsluitend van druiven, waar de drank lokaal ook bekend staat als trapa of grappa (de laatste naam wordt ook in Italië gebruikt).
Prošek is een traditionele zoete dessertwijn uit Dalmatië die is gemaakt van gedroogde druiven. Het is de nationale drank en alle Kroaten hebben wel een paar druivenstokken in hun tuin staan waar ze aan het einde van het seizoen de zoete dessertwijn van maken.
Typische karakteristieken van een druivenlikeur, maar dan met een zeer aromatische neus. De smaak wordt gedomineerd door fruit en bloemen, met toesten van eik, vanille, droog fruit, specerijen en met zachte alcohol. Rakia wordt meest gewaardeerd als digestief, maar wordt even goed als aperitief gesmaakt.
De verschillende soorten fruit die worden gebruikt, kunnen de smaak beïnvloeden – de abrikozen-Rakia was bijzonder fruitig. Maar de druiven-Rakia had de neiging om meer generiek te smaken. De eerste smaak is van sterke alcohol, maar daarna komt de smaak van fruit door, godzijdank!Omdat het een sterke drank is, is er een aangename warmte in de nasmaak .
Raki, een karakteristieke sterke drank met een anijsachtige smaak, heeft een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de culturen van Turkije en Griekenland. Met zijn kenmerkende melkachtige uitstraling en sociale drinkrituelen is raki niet alleen een drank, maar ook een intrigerend cultureel fenomeen.
De drank is populair op de gehele Balkan, Italië en Frankrijk. De Turkse raki wordt vaak verward met rakija. Het verschil zit in de anijssmaak van de raki, die daardoor eerder onder te brengen is bij de ouzo en sambuca.
De sterrenmaaltijd wordt afgesloten met een van de vele heerlijke desserts van Kroatië. Tegen etenstijd (vanaf 20:00 uur ) verzamelen de locals zich vaak bij restorani (restaurants) en konoba's (tavernes) voor pizza's met dunne bodem en gedeelde schotels met pittige gegrilde worst (ćevapi), gerookte ham (pršut) en gegrilde sardines.
Pelinkovac en Orahovac zijn traditionele Kroatische likeuren met een rijke geschiedenis en brede consumptie en zijn diepgeworteld in het bewustzijn van consumenten. Ze hebben een lange traditie van drinken, zijn altijd onderdeel geweest van "volksgeneeskunde" en er worden heilzame, helende eigenschappen aan toegeschreven.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Een 'traditioneel' ontbijt in continentaal Kroatië zou doorgaans bestaan uit polenta en maïsbrood met reuzel en een snufje paprika en een sterke koffie . Na verloop van tijd werden eieren geïntroduceerd en zijn ze onderdeel geworden van het ontbijt, evenals vleeswaren en augurken.
Het ontbijt in Kroatië is meestal eenvoudig. Kroaten beginnen hun dag vaak met een croissantje of broodje, maar ook yoghurt en fruit worden gegeten bij het ontbijt. Daarnaast wordt er koffie, thee, een glas melk of vruchtensap gedronken. Voor een ontbijt onderweg is de burek populair in Kroatië.
Hier worden typische Kroatische souvenirs verkocht zoals aardewerk, kant, stropdassen, gedroogde bloemen en sieraden. Geniet in de touristische plaatsen van een kopje koffie of een ijsje langs de promenade!
In Kroatië wordt ook siësta – het bekende middagdutje – gehouden. Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor soms gesloten van 13.00 tot 16.00 uur.
Het grootste deel van het land dat voorheen onder sociaal eigendom viel, is door de Kroatische overheid genationaliseerd en wordt verpacht aan boeren. Belangrijke gewassen in de regio zijn suikerbieten, maïs, tarwe, aardappelen, gerst, sojabonen, zonnebloemen en tabak . Haver, rogge, gierst, rijst, bonen, erwten en cichorei worden ook verbouwd.
Peka. Peka is niet echt een gerecht, maar meer een wijze van bereiden. In een grote gietijzeren schaal worden aardappels, groenten en vlees of vis gelegd. Gedurende twee uur wordt het eten bereid door de schaal op gloeiende kolen te leggen.
Kroatië is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er rekening mee dat in toeristisch gebieden de prijsverschillen minder groot zijn met Nederland. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Rakia, Rakija of Raki zijn verzamelnamen die voornamelijk in de Balkan worden gebruikt voor verschillende populaire fruitdranken of brandewijnen . Deze worden zowel commercieel als in huisketels gemaakt.
Schenk eerst de raki in het glas, voeg daarna het water toe en een paar ijsblokjes (indien nodig). Drink Yeni Raki altijd koud. Drink het in goed gezelschap met wat eten erbij. Drink langzaam en geniet!
Rakia is meestal sterker dan wodka . Vooral de zelfgestookte wodka kan wel 50-60% alcohol bevatten. Wat betreft jouw specifieke geval denk ik dat je gewoon een heel zachte wodka bent tegengekomen in plaats van een ruwe rakia.
Raki is een heldere alcoholische drank die lijkt op brandewijn. Het wordt gemaakt met gedistilleerde druiven en anijs en bevat tussen de 40% en 50% alcohol. Het smaakt naar drop en heeft een zeer sterke anijsgeur.
Heeft Raki voordelen voor de gezondheid? Raki is in het algemeen een zeer heilzame drank. Hoewel het een alcoholische drank is die dienovereenkomstig moet worden geconsumeerd, schijnt Kretenzische raki gezondheidsvoordelen te hebben wanneer het met mate van 1 tot 2 glazen per dag wordt geconsumeerd.
Sommige onderzoeken suggereren dat matige consumptie van raki beschermende effecten kan bieden tegen hart- en vaatziekten, terwijl andere mogelijke voordelen voor cognitieve functies en algehele gezondheid aangeven . Het is belangrijk om op te merken dat overmatige consumptie van alcohol, inclusief raki, schadelijke effecten op de gezondheid kan hebben.