Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Rauw stoofvlees kun je afgedekt nog twee dagen in de koelkast bewaren, of ingevroren negen maanden bewaren. Is het stoofvlees verwerkt in een stoofschotel, dan kan het in de koelkast nog twee dagen bewaard worden. Wel moet de stoofschotel dan afgedekt worden.
In de koelkast is een stoofpot tot een week houdbaar. Zorg er steeds voor dat de verpakking goed is afgesloten.
Stoofvlees is doorgaans twee dagen houdbaar in de koelkast.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Stoofvlees opwarmen uit de koelkast
Bewaar het stoofvlees afgedekt in de koelkast tot het tijd is om het op te warmen. Verwarm het altijd langzaam en op een laag vuurtje. Roer de stoverij regelmatig zodat het niet aanbrandt. Dat duurt zo'n 20 minuutjes, afhankelijk van de hoeveelheid.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Zet het afgedekt op een koele plaats, bij voorkeur in de koelkast. Laat het op die manier een nachtje trekken. De dag nadien verwarm je het stoofvlees nog twintig minuten op een laag vuur. Je kan de stoverij ook opwarmen in de oven.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Een ragout of stoofpot op voorhand bereiden en daarna weer opwarmen is zeker en vast geen probleem. Warm het gerecht weer op in de oven op de dag zelf. Je zet je oven best niet te hoog, 160°C is meer dan warm genoeg. Zet je ragout in een stoofpot met een deksel in de oven en laat hem zo opwarmen.
Een vraag die ik vaak krijg over stoofvlees is of het kan worden ingevroren. Het korte en bondige antwoordt daarop is “Ja dat kan, maar niet invriezen is beter”.
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Boeuf bourguignon kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Een handig gerecht dus om van tevoren te maken!
Hachee kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel het stoofvlees eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.
Stoofpotten met vlees of groenten kun je 3 tot 5 maanden bewaren in je diepvriezer, op minstens -18°C. Stoofpotjes met vis invriezen is geen goed idee: de vis zal bij het opwarmen uit elkaar vallen.
Je kunt ook de Rendang stoofschotel 1 week bewaren in de koelkast en zeker 3 weken in de diepvries. Rendang is heerlijk bij rijst of mie met roergebakken groenten. Als je de rendang voorbereid hebt en bewaart in de koelkast of vriezer, dan heb je het bovendien in mum van tijd op tafel staan.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Hoe lang kun je Hachee bewaren? Rauwe hachee, het vlees, kun je afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ook net gemaakte hachee kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren, en ook in dit geval moet je het gerecht wel afdekken met een deksel of iets dergelijks.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan hachee opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De rode kool en aardappels kunnen afgedekt de laatste 5-10 minuten mee de oven in.
Opwarmen /bereiden en bewaren Je kan het stoofvlees opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De frites kan mee de oven in, op het meegeleverde bakpapier. Het vlees en de erwtjes kunnen eventueel ook in de magnetron, 6-8 minuten, de erwtjes misschien iets minder lang.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.