Het valt al een paar dagen op aan de westelijke hemel: de twee heldere lichtpunten die net na zonsondergang vlak bij elkaar verschijnen. Het zijn de planeten Jupiter en Venus, die heel dicht bij elkaar staan en de komende dagen zelfs nog iets verder naar elkaar toe zullen bewegen.
Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de avond- en nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 17:45 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 17:05 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 47° boven de zuidzuidoostelijke horizon staat.
Het gaat om de planeten Venus en Jupiter, die de komende dagen steeds wat dichter bij elkaar gaan staan. ,,Er zijn best vaak leuke dingen in de ruimte te zien, maar een verschijnsel als dit is zeker de moeite waard om op te letten.” De helderste van de twee is Venus, de ander is Jupiter.
Venus is helderder dan Jupiter, dus het zal er oogverblindend helder uitzien als je het ziet.Jupiter zal iets zwakker zijn, ongeveer een zesde van de helderheid van Venus." Er zijn acht planeten in ons zonnestelsel bekend: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
Het valt al een paar dagen op aan de westelijke hemel: de twee heldere lichtpunten die net na zonsondergang vlak bij elkaar verschijnen. Het zijn de planeten Jupiter en Venus, die heel dicht bij elkaar staan en de komende dagen zelfs nog iets verder naar elkaar toe zullen bewegen.
Vannacht staat de maan in het sterrenbeeld Leeuw, niet ver van de hoofdster Regulus. Laatste Kwartier. In de schijngestalte van Laatste Kwartier is de Maan altijd een verschijning van de nanacht en ochtend. Vandaag is het Nieuwe Maan.
Venus is op dit moment zichtbaar aan de ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 7:19 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de zuidoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 6:30 uur). De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 7:31 uur.
De pagina Vannacht... Tussen 17:42 en 1:46 uur (20 januari) nemen we alle grote Jupitermanen ten oosten van de planeetschijf waar. Vanaf Jupiter gezien zijn dat Callisto, Io, Europa en Ganymedes. Jupiter staat in het zuidwesten op een hoogte van 39gr boven de horizon.
Wat zijn toch die twee heldere puntjes in de lucht de afgelopen avonden? Sterrenkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen Theo Jurriens weet het: het zijn de planeten Venus en Jupiter die op dit moment prachtig zichtbaar boven de westelijke horizon te zien zijn.
Venus is op dit moment zichtbaar aan de ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 5:45 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostzuidoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 4:58 uur). De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 6:30 uur.
Venus is helemaal geen ster, maar in spreektaal zegt men het wel. De wolkendeken zorgt er niet alleen voor dat de planeet goed zichtbaar is, maar ook dat de hitte op Venus wordt vastgehouden. Hierdoor is de planeet nóg heter is dan Mercurius, terwijl die juist dichter bij de zon staat.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de avond- en nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 17:45 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 17:01 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 47° boven de zuidzuidoostelijke horizon staat.
Kijk je morgenochtend om acht uur naar de maan, dan zie je een felle “ster” naast de maan. Deze 'ster' is echter niet wat het lijkt, maar de planeet Venus. Venus staat slechts vier graden ten noorden van de maan. Met een magnitude van -4,2 is de buurplaneet van de aarde de helderste stip aan de nachthemel.
In toenemende afstand van de planeet staan Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Jupiter staat boven de zuidzuidwestelijke horizon, op een hoogte van 49° en de planeet is gemakkelijk te vinden. De Zon staat 25° onder de horizon en het is donker.
Saturnus is op dit moment zichtbaar aan de avondhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 17:45 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 17:06 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 19° boven de zuidwestelijke horizon staat.
U kijkt het best naar het zuidwesten, laag aan de horizon. Jupiter en Venus zullen tussen zonsondergang en ongeveer 20.30 uur de meest heldere lichtpuntjes aan de hemel zijn.
Linksonder Orion vind je Sirius in de Grote Hond, de helderste ster aan de hemel.
Sterren staan zo ver weg dat het echte 'puntbronnen' zijn, maar planeten vertonen piepkleine schijfjes (om die te zien is een sterk vergrotende verrekijker of een kleine telescoop nodig).
Het wintersterrenbeeld Orion is voor veel mensen het mooiste sterrenbeeld aan de hemel. Vooral de drie gordelsterren die op één lijn staan, zijn opvallend. De helderste sterren van een sterrenbeeld krijgen Griekse letters. De drie gordelsterren zijn delta, epsilon en zeta Orionis.
Sirius heeft zijn grote schijnbare helderheid voornamelijk te danken aan zijn relatief kleine afstand tot de aarde: slechts 8,6 lichtjaar.
Satellieten die om de aarde draaien kunnen 's nachts helder oplichten. Dat komt doordat ze op hun hoogte van enkele honderden kilometers zonlicht opvangen, en dat onder andere naar het donkere aardoppervlak reflecteren. Daardoor zie je ze als een felle stip die langs de hemel beweegt.
Starlink-satellieten zijn heel spectaculair om te zien – ze zien eruit als een treintje van heldere vlekken aan de nachtelijke hemel. Je kunt ze gemakkelijk met het blote oog zien als je weet waar en wanneer je moet kijken. Mobiele apps zijn een van de handigste hulpmiddelen voor het volgen van satellieten.
Starlink is een netwerk van satellieten die op 550 km hoogte in een baan rond de aarde zweven. Op dit moment zijn er bijna 2000 van deze satellieten in omloop.
De twee helderste sterren aan onze zomerhemel zullen (naast Jupiter) Arcturus en Wega zijn. Arcturus zit 's avonds nu al in het oosten, Wega komt later op.