De woensdag is vernoemd naar Wodan, de Germaanse oppergod. Hij wordt ook in de Noordse mythologie ook wel Odin genoemd. Odin is de god van kennis, wijsheid, strijd, oorlog, het hiernamaals, magie, geneeskunst en het runenschrift.
Odin is de stamvader van de Asen. Donderdag - is vernoemd naar Donar, de god van de donder (ook wel Thor genoemd). Vrijdag - is vernoemd naar Freya, de godin van de vruchtbaarheid.
dinsdag: waarschijnlijk genoemd naar een verder onbekende, Germaanse god Thingsus, de god van de volksvergadering. Een andere mogelijkheid is een verband met ding in de betekenis 'vastgestelde tijd voor de rechtszitting'. Mogelijk werd er in vroeger tijden op dinsdag rechtgesproken.
De namen van de week en hun afkomst
Maandag: is een vertaling van het Latijnse dies lunae ('dag van de maan'). Dinsdag: is vernoemd naar Thingsus (ook wel Tyr genoemd). In het Latijn komt het van dies Martis: de dag van Mars, de oorlogsgod.
De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars.
(tijdrekening) de nacht van dinsdag op woensdag.
De ANWB adviseert mensen om donderdag thuis te werken vanwege storm Ciarán. Door sterke wind en regen kunnen er langere files dan gebruikelijk ontstaan. Een woordvoerder van de ANWB zegt dat bij regen en wind vertraging snel kan oplopen.
Donderdag is vernoemd naar de Germaanse god Donar. Onder strip- en actiefilmliefhebbers ook wel bekend onder de naam Thor, de god van de donder. Donar werd vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter. Vandaar ook dat de dies Lovis ('de dag van Jupiter') door de Germanen naar Donar werd vernoemd.
De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.
De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus.
Mercurius (in ouder Nederlands ook Merkuur) is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij was de god van de handel, reizigers, dieven en de winst. Reeds zijn naam duidt hem als zodanig aan, daar zijn naam waarschijnlijk is afgeleid van het Latijnse merx of mercator, wat "koopman" betekent.
Freya, ook wel Frea of Freyja genoemd, is de noordse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Freya was mooi en machtig (zo'n vrouw wordt frova genoemd). Ze was tegelijk ook een vechtersbaas. Van tijd tot tijd streed ze mee in een of andere veldslag.
Vrijdag komt van Freya, de godin van de liefde. En dan voor velen de mooiste dag van de week: zaterdag, komt van Saturnus, de god van tijd en rijkdom.
Frigga, de vrouw van Odin en de moeder van Balder was het meest ongerust van iedereen.
Odin is de god van kennis, wijsheid, strijd, oorlog, het hiernamaals, magie, geneeskunst en het runenschrift. De beschrijving van Odin stamt vooral uit de Gylfaginning, een vertelling van de IJslander Snorri Sturluson uit de 13e eeuw, waarin het christelijke perspectief overheerst.
Thor verkreeg samen met zijn broer Loki de opvoeding van hun vader en zo werd hem onder meer de geschiedenis van de Asgardianen bijgebracht.
Etymologie. De naam donderdag is afgeleid van Donars dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter.
Het was Julius Caesar die in 46 voor Christus de Juliaanse kalender instelde. Hij bedacht dat het jaar voortaan zou beginnen in januari en dat er om de vier jaar een schrikkeldag zou worden ingevoerd. Men wist toen al dat een jaar 365 dagen en 6 uren telde.
De naam Wodan in de taal
Dat geldt waarschijnlijk niet voor Woensdrecht. Op grond van deze resten van de naam Wodan denkt men dat de Wodanverering in de Lage Landen verbreid is geweest. In het Engels verwijzen de toponiemen Wednesbury, Wednesfield en Wensley alsmede het woord Wednesday ('woensdag') naar Wodan.
De Griekse Zeus werd geassocieerd met wind, regen en bliksem, net als de Thracische Sabazios. Ook de Luwische Tarhund, de Hettitische god Teshub, en de Noord-Europese god Thor zijn typische stormgoden.
Op Witte Donderdag herdenken christenen het laatste avondmaal van Jezus. Het is één van de dagen uit de Goede Week. Nog steeds vieren christenen het Avondmaal of Eucharistie.
Jupiter. Jupiter is vernoemd naar de Romeinse god Jupiter en de grootste planeet van ons zonnestelsel.
Filerijden in de ochtend voorkomen
Als je filerijden wil voorkomen én de luxe hebt om nog een dag thuis te werken, zouden wij zeggen: kies de dinsdag of vrijdag. Dinsdag is de drukste dag om onderweg te zijn. Helemaal in de ochtenden. Op vrijdag is naar kantoor gaan vaak nog goed te doen.
Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je op basis van de Wet flexibel werken het recht om bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot 'aanpassing van de arbeidsplaats' in te dienen. Het verzoek kan wel afgewezen worden.
Redenen. Er zijn verschillende redenen waarom het na de coronapandemie zo druk is op de weg: de populariteit van de dinsdag en donderdag, als dagen om naar kantoor te gaan. groot onderhoud op de snelwegen, die vertraging oplopen door stikstof-regelgeving.