Een tweezijdige rechtshandeling is een rechtshandeling waarvoor twee afzonderlijke partijen samen hun wil moeten uiten om te kunnen bestaan (contract …).
Eenzijdige rechtshandelingen zijn rechtshandelingen die door één partij die bij de overeenkomst is betrokken worden gedaan. Voorbeelden van eenzijdige rechtshandelingen zijn: het beëindigen van het huurcontract of het ontslag van een werknemer.
Een meerzijdige rechtshandeling is een rechtshandeling die door minstens twee personen wordt verricht, bijvoorbeeld een huwelijk of een koopovereenkomst.
Eenzijdig of meerzijdig
Voor een eenzijdige rechtshandeling is slechts van één persoon een op rechtsgevolg gerichte wil vereist. Bij een meerzijdige rechtshandeling is van alle betrokken personen een op rechtsgevolg gerichte wil vereist.
Eenzijdige overeenkomst
Onder andere soorten overeenkomsten bestaat de soort overeenkomst waarbij maar één partij een verplichting aangaat. Dit is een eenzijdige overeenkomst. Schenking is een voorbeeld van een eenzijdige overeenkomst. Maar ook als u een erfenis weigert is dat een eenzijdige overeenkomst.
Het opmaken van een testament is een ongerichte eenzijdige rechtshandeling. Een testament bevat een uiterste wil van slechts één persoon. Je kan dus niet samen met je echtgenoot bijvoorbeeld één testament opmaken. Wel kan je beiden een gezamenlijke regeling in je testament opnemen.
“Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere een verbintenis aangaan.” Art. 6:213 BW: Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere een verbintenis aangaan.
Een ongerichte eenzijdige rechtshandeling wordt niet jegens een specifieke andere persoon gedaan. Een voorbeeld daarvan is het maken van een testament.
Het verlenen van een volmacht is geen meerzijdige rechtshandeling. Degene aan wie een volmacht wordt verleend hoeft niet te aanvaarden dat hij deze volmacht verleend krijgt. Het is daarom een eenzijdige rechtshandeling. Als de gevolmachtigde de volmacht niet aanvaard, is de verlening nog steeds geldig.
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere een verbintenis aangaan. We zagen eerder al dat een overeenkomst een meerzijdige rechtshandeling is. Rechtshandelingen zijn handelingen waarvan degene die die handeling verricht, het rechtsgevolg beoogt.
Een rechtsgevolg is het ontstaan, tenietgaan of gewijzigd raken van een juridische relatie. Voorbeelden van rechtshandelingen zijn het sluiten van een koopovereenkomst of een arbeidsovereenkomst. Een onrechtmatige daad is bijvoorbeeld geen rechtshandeling, want hierbij is geen rechtsgevolg beoogd.
Een opzegging van een arbeidsovereenkomst is een zogenaamde eenzijdige rechtshandeling en kan nadat hij de andere partij bereikt heeft, niet meer worden ingetrokken.
Het huwelijk
Dit wordt aangemerkt als een rechtshandeling. In tweede instantie kan het worden gebruikt om de rechtsinstelling 'huwelijk' aan te duiden. Doordat het huwelijk een rechtshandeling vormt, heeft dit ook rechtsgevolgen.
Een schenking, gift of donatie is een eenzijdige overeenkomst en een meerzijdige onverplichte rechtshandeling waarbij de schenker roerend of onroerend goed overdraagt aan de begiftigde zonder tegenprestatie, uit genegenheid of uit erkentelijkheid.
Op grond van artikel 3:39 BW en artikel 3:40 BW kan een rechtshandeling nietig zijn. Als een rechtshandeling niet in de voorgeschreven vorm is verricht, is deze nietig. Ook als een rechtshandeling door zijn inhoud of strekking in strijd is met de goede zeden of de openbare orde, is deze nietig.
Rechtshandelingen zijn handelingen die een persoon stelt met de bedoeling juridische gevolgen te creëren. Er bestaan eenzijdige en meerzijdige rechtshandelingen. Bij eenzijdige rechtshandelingen volstaat het dat één persoon bepaalde rechtsgevolgen beoogt.
Een rechtshandeling voer je uit als je graag een bepaalde juridische relatie wil laten ontstaan, wijzigen of beëindigen. Waar je aan kan denken bij een juridische relatie is bijvoorbeeld een huurcontract. Het opzeggen maar dus ook het wijzigen of ondertekenen van dit huurcontract zijn rechtshandelingen.
Een rechtshandeling is een feitelijke handeling die een natuurlijk persoon of rechtspersoon uitvoert met de bedoeling een bepaald rechtsgevolg tot stand te brengen. Voor een rechtshandeling is het vereist dat een op een rechtsgevolg gerichte wil is die zich door een verklaring heeft openbaard.
Een ongeldige rechtshandeling is nietig. De gronden voor nietigheid staan in de wet. Als een rechtshandeling nietig is, dan is het alsof de rechtshandeling nooit heeft bestaan. Nietigheid geschiedt van rechtswege, dat wil zeggen: er hoeft geen beroep op te worden gedaan.
Een rechtshandeling is soms vernietigbaar of aantastbaar. O.a. als je iets (ver)koopt onder dreiging, dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Pas als de rechtshandeling is vernietigd (door de rechter), heeft de handeling nooit bestaan.
Om van een rechtshandeling te spreken moet er een 'wil' en een 'verklaring' zijn. Iemand moet namelijk een rechtsgevolg voor ogen hebben (de wil), die deze persoon kenbaar maakt door een verklaring. Als één van beide ontbreekt, komt er geen rechtshandeling tot stand.
De meerzijdige partijdigheid helpt om partijdig te kunnen zijn daar waar nodig, daar waar alle betrokkenen er ook recht op hebben. Belangrijk hierbij is ook gevoel te hebben voor timing. Daarvoor moet de therapeut zich goed bewust zijn voor wat er nodig is in het veld tussen hem en de cliënt.
Wederkerige versus eenzijdige rechtshandeling
Een overeenkomst is steeds een twee-of meerzijdige rechtshandeling en onderscheidt zich hierdoor van de eenzijdige rechtshandeling, zoals bv. een aanbod of een testament, waarbij één wilsuiting voldoende is. Een overeenkomst is ofwel wederkerig ofwel eenzijdig.