Toepassingen van piepschuim Piepschuim wordt in allerlei vormen gebruikt als isolatiemateriaal. Piepschuim korrels worden gebruikt als spouwmuurisolatie of bodemisolatie in de kruipruimte. Isolatieplaten van piepschuim zijn geschikt als dakisolatie of vloerisolatie.
Snel te plaatsen: piepschuim is licht en makkelijk te verwerken, ongeacht de vorm. Op die manier kan een isolatiespecialist je vloer snel isoleren en spaar je dus arbeidskosten uit. Hoge isolatiewaarde: piepschuim isolatie isoleert erg goed op thermisch vlak.
Polystyreen platen hebben een zeer goede isolerende werking. De platen zelf worden gemaakt van witte korrels, beter bekend als piepschuim. Door deze te verhitten zetten ze uit en kleven ze aan elkaar. Het productieproces zorgt ervoor dat er zeer veel luchtbelletjes worden opgesloten in het materiaal.
Isolatiefolie of -kussens, glaswol en PUR-schuim* leveren allemaal een goede isolatiewaarde en zijn prima materialen om de vloer mee te isoleren.
Bodemisolatie is in de regel de goedkoopste methode van vloerisolatie. Maar deze vorm van vloerisolatie is ook het minst energiebesparend. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk langer. Bodemisolatie wordt eigenlijk alleen gedaan als de kruipruimte te laag is om te isoleren.
Kruipruimte: EPS-parels tegen vocht
Bodemisolatie is dan vaak de beste oplossing. Hierbij bedek je de bodem van de kruipruimte met isolatieparels of isolatie chips. Zowel de DI-Chips, de EPS-parels als de HR++ parels zijn bestand tegen vocht. EPS parels zijn bijzonder geschikt als bodemisolatie.
EPS heeft een zeer lange levensduur (meer dan 75 jaar) mét behoud van kwaliteit. Bovendien wordt het 7 keer kwalitatief én met dezelfde eigenschappen gerecycled. Hierdoor is het materiaal zo'n 525 jaar volwaardig bruikbaar.
Het is heel vochtbestendig en daardoor ongevoelig voor schimmelvorming. Wat in een vochtige kruipruimte erg handig is. Piepschuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is zeer licht van gewicht. Na de lage levensduur, die waarschijnlijk uw woning overtreft, is het volledig te recyclen.
De warmtegeleidingscoëfficient is een getal dat aangeeft hoe goed een materiaal warmte geleidt. Metalen geleiden warmte goed en hebben een hoge warmtegeleidingscoëfficient. Piepschuim, rubber en wol geleiden warmte juist slecht en hebben een lage warmtegeleidingscoëfficient.
EPS platen zijn licht van gewicht en vrij eenvoudig te bevestigen. De platen worden dan ook het meest bevestigd met een High tack, PU-lijm of door middel van schroeven. Hoe u EPS platen bevestigd hangt af voor welke toepassing u het gaat gebruiken. Gaat u bijvoorbeeld een nieuw te storten betonvloer realiseren.
Piepschuim (geëxpandeerd polystyreen, EPS) wordt vaak gebruikt als woningisolatie vanwege de volgende voordelen: Hoge isolatiewaarde: Piepschuim heeft een hoge R-waarde per inch dikte, wat betekent dat het een zeer effectief isolatiemateriaal is.
Welke vloerisolatie je best kiest, hangt af van je voorkeuren en de gekozen plaatsingswijze: Bij vloerisolatie via de kruipruimte ga je best voor isolatieschuim. Isolatieplaten of -dekens kunnen, maar zijn moeilijker te plaatsen. Bij bodemisolatie zijn isolatiekorrels of -schelpen de beste vloerisolatie.
Ze zijn makkelijk op de gewenste maat te snijden en te plaatsen. + Polystyreen platen hebben een gesloten cellenstructuur, waardoor ze nagenoeg geen vocht opnemen. Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes of buiten.
EPS heeft een goede luchtdichtheid waardoor vocht en kou in uw woning zo goed mogelijk beperkt worden. Hierdoor bespaart u flinke op uw jaarlijkse stook- en energiekosten. Omdat EPS licht isolatiemateriaal is, is het goed te snijden of te zagen en heel gemakkelijk aan te brengen.
Kleine stukjes EPS kunnen worden ingeslikt door vogels en vissen, wat kan leiden tot verstikking of interne schade. Daarnaast kan de chemische samenstelling van polystyreen schadelijke stoffen bevatten die vrijkomen in het milieu en zo bijdragen aan lucht- en waterverontreiniging.
De glasovergangstemperatuur Tg van polystyreen is 95 °C. Boven die temperatuur wordt het materiaal slap en vervormbaar. Dat is te merken wanneer er zeer warme dranken (warmer dan 95 °C) in een polystyreen wegwerpbekertje geschonken worden: het bekertje lijkt dan te smelten.
Is deze stof veilig? Bij normaal gebruik zijn producten van polystyreen veilig.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
PIR vs EPS
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Voor EPS-korrels mag je rekenen op een prijs tussen de € 20 en 25 per m², excl.btw.
Hoeveel graden scheelt vloerisolatie? Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog tot zo'n 4°C.
Het isoleren van de kruipruimte is een zeer effectieve manier om uw vloer te isoleren. Daardoor zal er via de vloer minder kou uw huis in kunnen komen. Dit zal in de meeste gevallen ertoe leiden dat u minder hoeft te stoken om uw huis warm te krijgen.
Bij vloerisolatie wordt geslotencellige of opencellige PUR gebruikt. Evenals bij vloerisolatieplaten is een dikte van 8 tot 10 centimeter ook een goed uitgangspunt bij de toepassing van gespoten PUR. De kosten van dit isolatiemateriaal zijn sterk afhankelijk van de dikte.