Als u eigenlijk niet ongesteld moet worden. Het kan zijn dat u steeds op dezelfde dagen bloed verliest tussen elke ongesteldheid.Of op steeds wisselende dagen. We noemen dit ook wel tussentijds bloedverlies.
Licht bloedverlies tussen twee menstruaties wordt vaak met de term 'spotting' aangeduid, omdat het zich beperkt tot enkele bloedvlekjes. Tussentijds bloedverlies kan er bij elke vrouw anders uitzien. De kleur van het bloed kan variëren tussen lichtroze, helderrood, donkerrood en bruin.
Enkele van de meest voorkomende oorzaken van intermenstruele bloedingen zijn: het nemen van anticonceptiepillen, hormonale veranderingen rond de ovulatie, poliepen of veranderingen in de baarmoederhals. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan.
Het bloedverlies tijdens de menstruatie duurt meestal niet korter dan een dag en niet langer dan zeven dagen.
Vaak zijn dit kleine hoeveelheden bloed, ook wel spotting genoemd. Ook kun je een doorbraakbloeding krijgen als je lange tijd achter elkaar de pil doorslikt zonder stopweek. Tussentijds bloedverlies kan geen kwaad, je blijft beschermd tegen een ongewenste zwangerschap.
Als er veel bloed uit je vagina komt, of als je bloedt terwijl je niet ongesteld bent (bijvoorbeeld in de menopauze of tussen twee menstruaties in), is dat niet normaal. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, zoals een ontsteking, problemen met je hormonen of een spiraaltje.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Net toen je dacht dat één menstruatie per cyclus genoeg was, blijkt dat het mogelijk is om meer dan één keer per maand ongesteld te worden. Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans.
Want stress zorgt voor meer cortisol in je lichaam. En dat kan zorgen voor nog heviger én nog onregelmatiger bloedverlies. Cortisol wordt namelijk gemaakt van onder andere progesteron. En progesteron heb je nodig voor een regelmatige cyclus.
Tussentijdse bloedingen, of 'doorbraakbloedingen' zijn spontane bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes. Is het relatief veel bloed, vergelijkbaar met een gewone menstruatie, dan spreek je over doorbraakbloedingen. Verlies je weinig bloed, gaat het over 'spotting'.
Als je bijvoorbeeld elke drie maanden een doorbraakbloeding hebt, kun je elke tien weken een stopweek inlassen. Hiermee voorkom je dat je een doorbraakbloeding krijgt op een moment dat dit je niet uitkomt. Verder kun je doorbraakbloedingen voorkomen door te stoppen met roken.
Spotting is het Engelse woord voor 'vlekken'. Het gaat hierbij om licht bloedverlies. Je ziet een beetje bloed in je onderbroek of je hebt rozige of bruinige afscheiding. Het kan eenmalig zijn, of telkens weer gebeuren, afhankelijk van de oorzaak.
Innestelingsbloeding herkennen en hoe ziet innestelingsbloed eruit? In innestelingsbloeding duurt van een paar uur tot een paar dagen. Het verschil met een menstruatie is dat je in de meeste gevallen niet heel veel bloed verliest, meestal een paar druppels. De bloeding lijkt op een lichte menstruatie.
Het vaginaal bloedverlies komt overeen met het bloedverlies dat je ervaart als je ongesteld bent. Het vaginaal bloedverlies door een pseudo-menstruatie kan je gehele zwangerschap duren. Daarom kan het zelfs lijken dat je niet zwanger bent. Gelukkig komt spotting niet veel voor, maar het is wel een mogelijkheid.
Je ziet misschien dat de kleur van de vlekken niet precies hetzelfde is als de kleur van je menstruatiebloed. Zo kan spotting lichtroze van kleur zijn zijn maar kan het ook voorkomen dat het een wat meer roestbruine kleur heeft.
Bruine afscheiding kan veroorzaakt worden door een afwijking aan de baarmoedermond of -holte. Ook komt het vaak voor in het begin van een zwangerschap (10 tot 14 dagen) en tijdens de overgang. Last van bruingekleurde afscheiding na het vrijen? Dan is de kans groot dat dit is ontstaan door een contactbloeding.
Samengevat: Bij een regelmatige cyclus is een vrouw elke drie tot vijf weken ongesteld. Bij een onregelmatige cyclus zit er minder dan drie weken of meer dan vijf weken tussen twee menstruaties.
Deze zijn altijd in een bepaalde balans met elkaar en zorgen steeds opnieuw voor het opbouwen en afstoten van baarmoederslijmvlies. Dit afstoten noemen we de menstruatie. Een cyclus tussen de 21 en 35 dagen wordt als normaal beschouwd. Het aantal dagen bloedverlies kan variëren tussen één en zeven dagen.
Te korte of te lange cycli
De menstruatiecycli zijn van nature bij elke vrouw anders. Het wordt echter abnormaal als de frequentie van de menstruatiecycli te laag (cyclus van meer dan 35 dagen, of oligomenorroe) of te hoog (cyclus van minder dan 21 dagen, of polymenorroe) is.
Het is heel normaal dat je menstruatiebloedingen veranderen tijdens je menstruatie of je leven. Het staat vast dat elke verandering natuurlijk is en een logische verklaring heeft.
De overgang kan beginnen als je tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Soms heb je zelfs niet eens klachten als je een soa hebt. Bloedverlies tijdens of na het vrijen en bloedverlies tussen twee menstruaties door zijn een veelvoorkomende klacht bij Chlamydia en Gonorroe.
Op welke soa kan je klacht wijzen:
Tussentijds bloedverlies kan een aanwijzing zijn van een infectie met de chlamydia- en of gonorroe bacterie.
Je kunt ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting een innestelingsbloeding opmerken, wanneer een bevruchte eicel zich aan de binnenkant van je baarmoeder hecht. Houd er rekening mee dat de bevruchting mogelijk niet plaatsvindt op dezelfde dag dat je seks hebt gehad.
Pas één week na de innesteling heb je genoeg hCG in je lichaam om een positieve zwangerschapstest te krijgen.