Ja, in normaal of gelaagd glas wel. Men kan evenwel geen gaten boren of glas bewerken dat al gehard is. Dit zou hierdoor namelijk in tal van scherpe stukjes uiteenvallen.
Voor het boren in glas heb je een speciale glasboor nodig met een hardmetalen snijplaat. Om te boren met een zo klein mogelijke kans op breuk, leg je rondom de boorplaats een dammetje van stopverf of kit. Binnen in het dammetje giet je vaseline of terpentine, waarmee de boor zowel wordt gekoeld als gesmeerd.
Na het 'harden' is het geharde glas tot wel 7 keer sterker dan enkel glas. Hiernaast is de samenstelling veranderd, waardoor als er getracht wordt om gehard glas te snijden het glas breekt in duizenden kleine stukjes.
Door de spanning in het glas, kan gehard glas achteraf helaas niet meer bewerkt worden. Het is dus niet mogelijk om gehard glas te snijden, slijpen of gat er in te maken.
Voor gaten boren in glas gebruik je geen standaard boor, maar een boormachine die wat minder heftig boort en het glas niet kan beschadigen. Voor het boren van een klein gat gebruik je het liefst een diamantboor. En voor het boren van grotere gaten, kun je het beste een zogeheten gatenboor gebruiken.
Glasboren zijn ideaal voor het boren van gaten in glas en tegels zonder het materiaal te beschadigen. Met de spitse punt van de glasboor kun je gemakkelijk en precies te werk gaan.
Door de minerale stoffen werkt de glasboor met krassen en schrapen. Dit betekent dat het materiaal bij elke omwenteling meer en meer wordt afgeschraapt.
Gehard glas is te herkennen aan de 'spanningsvlekken' die zichtbaar worden bij een bepaalde lichtval of als men door gepolariseerde (brillen-) glazen naar het glas kijkt. Het vlekkenpatroon geeft echter over de mate van harding weinig informatie.
Verschil tussen gelaagd en gehard glas
Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft. Dit heeft als voordeel dat u hier niet makkelijker door heen valt.
Informatie over Floatglas
De metalen die gesmolten zijn, hebben altijd een perfecte oppervlakte waardoor het glas altijd perfect vlak is. Floatglas wordt voor verschillende doeleinden gebruikt en heeft verschillende benamingen als enkel glas, vensterglas en ongehard glas.
Het is niet mogelijk om met een glassnijder gehard glas te snijden. Dit glas is thermisch gehard en is daardoor bijna onbreekbaar geworden. Het is wel mogelijk om een snit te maken in gehard glas, maar breken is onmogelijk.
Nee, je kunt gehard niet snijden of inkorten. Het op maat maken van het glas is namelijk – zoals je nu weet – de eerste stap in het productieproces van gehard glas.
De gemiddelde prijzen voor gehard glas starten bij ons bij 35 euro per m2. De plaatsingskosten door een professionele glaszetter variëren tussen de 35 – 65 euro per m2. Voor deze vierkante meterprijs kunt u dus gehard glas aanschaffen maar dit is wel de dunste variant van gehard glas namelijk 4 mm.
Voor transparant glas zijn er speciale lijmen. Het is zeer de moeite waard om waardevolle stukken te repareren. Betreft het echter goedkoop glaswerk, dan kunt u dat maar beter in de glasbak gooien.
Je kunt boren in plexiglas met een gewone ijzerboor of een HSS boor. Het is belangrijk dat de boor niet splinternieuw is, de scherpe snijhoek kan ervoor zorgen dat de boor 'hapt' in de plaat, waardoor de plaat uitscheurt.
Gehard glas breekt in tal van scherpe stukjes glas uiteen. Zijn gebruik is daarom verboden in toepassingen als balustrades of relingen, waarbij het risico dat men door een beglazing valt groot is. Gehard glas wordt bijvoorbeeld in glazen deuren of scheidingwanden gebruikt.
Het grote voordeel
Thermische harding veroorzaakt spanning in het glas en dit geeft extra sterkte. Het kan meer kracht weerstaan en schokken opvangen. Maar gaat een geharde glasplaat alsnog stuk, dan zal het in duizenden, niet scherpe glasbrokjes uiteen spatten.
Gehard glas is een specifiek type veiligheidsglas. Het is door middel van een speciale thermische behandeling versterkt. Na het hardingsproces is het glas zelfs vijf keer zo sterk als standaard float glas (enkel glas). Thermisch gehard glas is daarnaast ook veel veiliger.
Glas is een duurzaam product en breekt niet snel, maar als een ruit van gewoon glas toch breekt dan kunnen er gevaarlijke scherven met scherpe randen en openingen in het glas ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel zoals diepe snijwonden.
Dit type glas heeft een speciale warmtebehandeling ondergaan, waardoor het tot wel 5 keer sterker is dan gewoon glas van dezelfde dikte. En doordat dit glas veel sterker is dan gewoon glas, breekt het in honderd duizenden kleine onschadelijke stukjes. Dus geen last van scherpe stukken die u kunnen verwonden!
Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.
Vermijd bij het boren de voeg.
Soms kan het niet anders dan er toch doorheen te gaan. Maar het gat is minder stevig dan in de tegel zelf. Ook maakt een gat dat in de voeg en een stukje tegel zit, de tegel zwakker. Mocht de boor warm worden kun je hem koelen.
Meet de gaten uit en boor van boven naar beneden. Blijf tijdens het boren koelen met water. Niet teveel druk geven zodat er niet doorgestoten wordt op het blad. Gat tot de helft voorboren en daarna doortikken van boven naar beneden.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.