Masala, de Surinaamse kerrie, is een kruidenmengsel gemaakt van o.a. kurkuma, komijn, mosterdzaad, gember enz. Je hoeft dit allemaal niet zelf te mengen, want je kan hele lekker masala kopen bij de toko's en supermarkten. Masala ruik je goed, maar het smaakt vooral heel goed.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
Kerrie wordt vooral in India, Engeland veel gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt zowel gele- en rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
Kerrie masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. De scherpste kerriemengsel uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Mijn favoriete kerriepoeder zit in een blikje, is van de firma Euroma en is samengesteld door Jonnie Boer. Het is opvallend korrelig spul, je ziet duidelijk dat kerrie een mix is van diverse specerijen. Maar het belangrijkste: wat een smaakweelde!
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje. Het meest populair in combinatie met diverse groenten, vis of kip.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Het specerijenmengsel zelf lijkt al wel redelijk op dat wat wij tegenwoordig kerrie noemen: korianderzaad, peper, komijn, kardemom en kurkuma. Dat is dan toch de belangrijkste: kurkuma of geelwortel (in poedervorm ook wel bekend onder de Indische naam koenjit).
Engelse stijl kerrie, Indiase saus met een westerse twist
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is kerrie geen specerij op zich, maar een combinatie van verschillende specerijen. In deze mix vind je kurkuma, koriander, kardemom, fenegriek, komijn, chili, gember, peper, venkelzaad, mosterd en paprika tegen.
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.
Curry madras is een klassiek kerriepoeder met een kruidige, licht pittige smaak. De curry is vernoemd naar de stad Madras in Zuid-India. Het is een aromatische mix van gemalen koriander, kurkuma, fenegriek, zout, knoflook, chili, komijn, venkel, mosterd en zwarte peper.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
Thaise groene curry is de enige soort waarbij verse groene chilipepers gebruikt worden, deze curry smaak fris en scherp af. Het is lekker bij zowel kip, rundsvlees, vis of tofu. Rode curry krijgt zijn kleur van gedroogde rode chilipepers. Rode curry is erg scherp en kruidig, maar aardser en rokeriger dan de groene.
Panang curry is een Thaise rode currypasta op smaak gebracht met pindanootjes. Resultaat is een perfecte smaakbalans tussen zout, zuur en zoet.
Het is rijk aan ontstekingsremmende stoffen en het kan helpen om oxidatieve stress te verminderen, de hartgezondheid te stimuleren en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast andere potentiële voordelen. Het mooiste is dat kerrie uitstekend verwerkt kan worden in een breed scala aan recepten.
Het antwoord is simpel; niet. Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom.
Sambar-poeder
Sambar Poeder is een mix van kruiden gebruikt in Zuid-India. Het bevat korianderzaad, komijnzaad, mosterdzaad, peperkorrels, rode chilipepers, fenegriek en kaneel. Net als Masala-kruidenmelanges heeft het een vergelijkbaar smaakprofiel om te kerrie maar met een sterkere algehele smaak.
Veelgebruikte Surinaamse kruiden zijn knoflook, gember, fenegriek en piment. Verder wordt selderij vaak gebruik over bijvoorbeeld Surinaamse bami en nasi. Surinaamse kruiden en specerijen koop je het voordeligst online bij Voordeelkruiden.
Garam masala = garam Masala is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Het is een ingrediënt in veel Indiase gerechten zoals Tandoori.
Roti eet je eigenlijk met je handen, dat is ook wel het gezelligst, maar kan natuurlijk ook met mes en vork. Je moet het niet oprollen of dubbelvouwen maar gewoon stukjes afsnijden / scheuren en eten.