Hoeveel wasmiddel je dan wél gebruiken moet voor het beste resultaat in de wasmachine? Twee eetlepels per lading – en dat is voor grote wasjes. Voor een gemiddelde waslading heb je aan één eetlepel wasmiddel genoeg. Doe je een wasje met de hand dan kun je zelfs nog minder gebruiken.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Om echt goed te weten hoeveel wasmiddel je moet gebruiken, raden we je aan om je wasgoed te wegen. Wasmiddelen voor bonte en witte was baseren het advies vaak op 4 tot 5 kg.Fijnwasmiddelen op 2,5 kg.
Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt ervoor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen.
Neutral wasmiddel is alkalivrij, dermatologisch getest en speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid; het bevat geen parfum en geen kleurstoffen. De fles bevat 1 liter, genoeg voor 20 keer wassen.
Bij normaal gebruik, maximaal 5 ml per volle trommel, kun je dus met een fles van 500 ml wel 100 keer wassen.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Als je te weinig wasmiddel gebruikt, dan wordt de was minder schoon en kan het wasgoed grauw worden. Bij teveel wasmiddel moet de wasmachine meer spoelen om het overtollige wasmiddel weg te krijgen. Daardoor verbruik je meer water en energie.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Als de zeeplade van je wasmachine twee vakjes heeft, is het grootste vakje voor wasmiddel bedoeld. Bij een wasmachine met drie compartimenten, heeft ieder vakje een eigen symbool. Het symbooltje voor het hoofdwasmiddel is meestal een doos met daarin twee streepjes of het getal 2.
Voorwas. Als de kleding erg vies is, wordt een voorwas aanbevolen. Met behulp van dit wasprogramma zal het wasgoed eerst worden ingeweekt zodat het ergste vuil oplost. Zorg ervoor dat je slechts een kwart van de normale hoeveelheid aan wasmiddel gebruikt tijdens een voorwas.
Goed doseren is belangrijk als je het milieu wilt sparen. Dan zijn er minder grondstoffen nodig voor wasmiddelen en spoelt er minder wasmiddel in het riool. Bovendien spaart elk pak waspoeder dat jij niet koopt, verpakkingsmateriaal uit.
Een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van één tot twee personen. Een vulgewicht van 7 kg is relatief klein ten opzichte van de 8 kg en 9 kg trommel, maar voldoende voor singles en samenwonenden.
Automatische dosering.
Het i-DOS systeem meet automatisch de stof, hoeveelheid wasgoed en bekijkt hoe vuil het wasgoed is. Hier past de wasmachine vervolgens het wasmiddel op aan, zonder te verspillen.
Gebruik voor elke wasbeurt ongeveer twee eetlepels van dit wasmiddel. Doe dit in een wasbolletje en zet deze tussen de was in de wasmachine.
Beddengoed wassen doe je elke keer nadat je je bed verschoond hebt, elke week dus. Was lakens meteen en laat ze niet rotten in je wasmand. Zo voorkom je vieze luchtjes, motten en ander ongedierte. Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Je ondergoed kun je prima samen wassen met je sokken. Ook handdoeken kunnen samen met ondergoed worden gewassen.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Ook de hardheid van het water speelt een rol bij het doseren van je wasmiddel. Hoe meer kalk er in het leidingwater zit, hoe harder het water is. Je hebt dan meer wasmiddel nodig voor een schoon resultaat.
Volgens experts is waspoeder vaak beter voor de witte was. En houdt vloeibaar wasmiddel (zoals pods) kleuren het mooist, en werkt het meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten inkomen en dat er resten in het bakje van je wasmachine achterblijven. Bij pods heb je dit niet.
Vloeibaar. Volgens wasmiddelaanbieding.nl is vloeibaar wasmiddel het goedkoopst per wasbeurt, en zou je met de aller goedkoopste deal €0,09 betalen voor een wasje. De prijs van deze producten verschilt ook heel erg per merk.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen.