Tijdens de operatie is er gas of olie in uw oog achtergelaten. Om deze gas- of oliebel na de operatie op de juiste plaats tegen het netvlies te laten drukken heeft de netvlieschirurg u voor enige tijd een houdingsvoorschrift gegeven, namelijk de treurhouding.
Vaak is dit meerdere dagen. Een houding volhouden kan soms best veel van u vragen. Probeer het houdingsadvies toch zoveel mogelijk op te volgen. U kunt de treurhouding zittend en liggend met elkaar afwisselen.
Afhankelijk van het gebruikte gas/olie is in de eerste dagen/weken een bepaalde houding belangrijk om de werking van dit gas/olie zo goed mogelijk te benutten. De arts vertelt welke houding u moet aannemen en hoe lang u dit moet doen. U mag tot 14 dagen na de operatie niet zwemmen of sporten.
Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan de operatie een half uur tot enkele uren duren. De meeste operaties kunnen met een lokale verdoving met een injectie uitgevoerd worden. Soms is een narcose nodig. De wijze van verdoving zal tijdens het voorafgaande bezoek bij de oogarts met u besproken worden.
In ervaren handen is de kans op complicaties erg klein. Patiënten lopen niet het (kleine) risico op een endophthalmitis (~1:1000) en krijgen geen cataract; risico's die wel gelden bij een vitrectomie.
Na de operatie is de gasbel zichtbaar. Zolang er een grote gasbel in het oog zit, kunt u weinig zien met het geopereerde oog. Na verloop van tijd merkt u dat u over de gasbel heen kunt kijken en de bel langzaam uit het oog verdwijnt (men ziet een soort waterspiegel, alsof je door een aquarium kijkt).
Zodra je merkt dat je erge last ervaart, is het noodzakelijk om contact te zoeken met een specialist. Ouderen kunnen last krijgen van glasvochtloslating. Hierdoor kan je lichtflitsen zien en trekt het glasvocht aan je netvlies. Hierdoor ontstaan er scheurtjes die uiteindelijk kunnen leiden tot blindheid.
Met gas in het oog moet u vaak gedurende een aantal dagen een specifieke houding aannemen. Dit wordt met u besproken. Gas verdwijnt vanzelf uit het oog. Dit duurt drie tot acht weken, afhankelijk van het soort gas.
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek (oftewel de macula lutea). Als u macula degeneratie heeft, is uw beeld vervormd. Ook ziet u niet meer scherp en centraal minder details. Middenin uw beeld zit dus een wazige, vervormde vlek.
Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen de 10 en 22 mmHg. Normaal betekent dat vrijwel iedereen een oogdruk heeft tussen deze twee waarden. In ons oog wordt continu een helder vocht, kamerwater, geproduceerd. Dit gebeurt in het straalvormig lichaam dat zich achter de iris bevindt.
Als de troebelingen lang aanhouden, kan het glasvocht verwijderd worden. Deze operatie heet vitrectomie. Vaak verdwijnen de troebelingen spontaan of geven ze nauwelijks hinder. Behandeling is dan niet nodig.
Bij een achterste glasvochtloslating is behandelen niet nodig. Onze oogarts kan u advies geven even af te wachten. De zwevende vlekjes worden na een tijdje minder hinderlijk. Ook de lichtflitsen houden meestal vanzelf op.
Soms zijn de troebelingen erg storend waardoor het zicht en het dagelijks functioneren (lezen, werken) beperkt worden. In dat geval kan een glasvocht operatie overwogen worden. Deze glasvochtoperatie, waarbij de ooggelei en troebelingen worden verwijderd, wordt ook wel een vitrectomie genoemd.
Tijdens de operatie is er gas of olie in uw oog achtergelaten. Om deze gas- of oliebel na de operatie op de juiste plaats tegen het netvlies te laten drukken heeft de netvlieschirurg u voor enige tijd een houdingsvoorschrift gegeven, namelijk de treurhouding.
De gasbel in uw oog spiegelt het meeste licht terug het oog uit. Hierdoor ziet u die week weinig. De dagen daarna kunt u de kleiner wordende gasbel gaan zien als een bal of schijf onderin uw beeld, die bibbert en spiegelt alsof er een vijver in uw oog zit.
Zorg dat iemand u na de netvliesoperatie naar huis brengt. U kunt niet zelf naar huis autorijden, fietsen of lopen. Ook na de controle-afspraken bij de oogarts mag u niet zelf met de auto naar huis rijden. Tijdens deze nacontroles wordt uw oog gedruppeld met oogdruppels die de pupil verwijden.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
Natte maculadegeneratie verloopt veel sneller dan droge maculadegeneratie. U kunt binnen een paar weken slechtziend worden. Natte maculadegeneratie begint vaak eerst in één oog. Later volgt ook het andere oog.
Droge maculadegeneratie is helaas nog niet te behandelen. U gaat steeds iets minder goed zien. Die achteruitgang gaat meestal langzaam. De oogarts kan wel adviseren uw voeding aan te passen en als u rookt daarmee te stoppen.
De behandeling van een netvliesloslating zal vaak met spoed worden uitgevoerd. Meestal geldt een plantermijn van hoogstens een week. U komt dus waarschijnlijk niet op een wachtlijst.
Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam helpen wij u graag van uw staar (ook wel cataract genoemd) af. Binnen het ziekenhuis worden zowel standaardoperaties uitgevoerd als complexe staaroperaties.
De oogdruk is te hoog wanneer die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Hoe hoger de oogdruk (bij herhaling gemeten), hoe groter de kans op schade. Door de schade aan de oogzenuw, wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam, maar blijvend, beschadigd.
Kosten / vergoeding
Blijkt na dit onderzoek dat er inderdaad sprake is van een floater en u kiest voor een behandeling dan gelden de volgende kosten: voor de eerste floaterlaser behandeling €600,00 per oog en voor eventuele vervolgbehandelingen €300,00 per behandeling per oog.
Mouches volantes, ook wel floating specks, floaters of glasvochttroebeling genoemd, zijn zwevende vlekjes of sliertjes in het gezichtsveld. De medische term voor deze kwaal is myodesopsie. De schaduwachtige 'vliegende vliegen', kunnen de vorm aannemen van puntjes, draadjes of zelfs van hele webben.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.