Verse sint-jacobsvruchten kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze tussen twee vellen keukenpapier. Zo blijven ze droog en kan je ze makkelijk bakken of in fijne plakjes snijden.
Bewaar de schelpen niet te lang maar eet ze bij voorkeur vers op de dag van aankoop. Ze zijn hooguit twee dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ze warm en koud eten. Gebruik ze als smaakmaker in salades of serveer ze naturel als voorgerecht.
Sint-jakobsschelpen bewaren en invriezen
Als je je bevroren zeeschelpen niet snel klaarmaakt, zorg er dan voor dat je dat doet pak ze onmiddellijk uit en berg ze op op de koelste plek in uw vriezer.
Het korte antwoord is: ja, je kan een sint-jakobsschelp rauw eten. Sterker nog, een rauwe, ultraverse coquille is waarschijnlijk een van de lekkerste dingen die bestaan, met een ongekende natuurlijke zoetheid en malsheid. Maarrr: hoe vers het exemplaar is, zal alles uitmaken wat smaak en beleving betreft.
Bewaar de filets in de koelkast tussen 2 en 7 ºC. We verpakken onze vis altijd goed in sterke folie, maar bij voorkeur onder in de koelkast bewaren, zodat de verpakking niet kan lekken op andere producten. In de vriezer kun je de vis ook bewaren, mits deze gevacumeerd is.
Zo ontdooit de vis te snel en dit tast de smaak en textuur aan van de vis.
Laat de coquilles gedurende 24 uur in de koelkast ontdooien.
Ze moeten koud maar zeker niet bevroren zijn. Diepgevroren coquilles kunnen een rubberachtige en taaie textuur krijgen als ze voordat ze helemaal ontdooid zijn worden gekookt.
Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je zo
Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze taai en rubberachtig. Het oranje koraal mag je gerust bakken en opeten, maar is bovenal een heerlijke smaakmaker in vissauzen.
De beste schelpen zijn gedoken coquilles. Bij deze methode gaan duikers te water en rapen ze de coquilles van de bodem. Er wordt een elastiekje of clip om de schelp gedaan om de schelp gesloten te houden, hierdoor houdt het zijn vocht vast en blijft de coquille langer vers.
De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.
Het vlees van coquilles heeft een boterzachte structuur met een nootachtige smaak. Liefhebbers willen de smaak zoveel mogelijk intact houden en voegen daarom niet te veel kruiden toe. Bij voorkeur eet je coquilles vers op de dag van aankoop.
In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
Eén zak heeft een inhoud van 6 coquilles, wat komt op een gewicht van (circa) 250 gram. De coquilles zijn afkomstig uit Amerika. Het voordeel van de coquilles is dat deze vis een zeer zachte maar toch stevige structuur heeft, waardoor het bereiden eenvoudig is.
Verse coquilles zonder schelp of koraal, vers geïmporteerd uit Canada (ong. 25-30 gram per stuk).
Jaarlijks wordt er meer dan 6.500 ton aan sint-jakobsschelpen gevist in de Baai van Saint-Brieuc, bij Erquy, Saint-Quay-Portrieux en Loguivy-de-la-Mer. De schelpen leven op 5 tot 40 m diepte op de zandige zeebodem, waar ze worden opgevist door speciale vissersboten, die coquilliers genoemd worden.
Met drie coquilles per persoon heb je een perfecte basis voor een heerlijk voorgerecht. Sint-jakobsvruchten vind je reeds gekuist in de supermarkt, of kan je in zijn geheel bestellen bij de visboer. Je kan aan hem vragen om ze te kuisen, of het zelf doen.
Gebruik een scherp mes om de coquilles te openen. Snij het nootje los, pal tegen de vlakke kant van de schelp. Schep de inhoud van de schelp los met een lepel, en verwijder de ingewanden van de zeevrucht omheen het bleke nootje.
Wedergeboorte. Een ander, veel vaker voorkomend, verhaal is dat de schelp zo heet omdat Sint Jacobus in zijn graf bedekt was met schelpen. De schelp staat in de Christelijke symboliek voor wedergeboorte en wordt gezien als beeld van het graf, dat de mens na zijn dood omsluit.
Opwarmtip Sint-Jacobsschelp
Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats daarna de schelp in de oven op 170°C gedurende 15 minuten.
De spier van de coquille is het lekkerste gedeelte. Ook zit er nog een oranje zakje in de schelp. Dit is het kuit van de schelp (het koraal). Deze kun je eventueel gebruiken om een vissaus op smaak te brengen.
Gebruik je mes om de coquille voorzichtig los te snijden van de onderkant. Doe dit zo voorzichtig mogelijk, zodat je de coquille niet beschadigt. Haal de coquille uit de schelp en verwijder het membraan. Je hebt als het goed is nu alleen nog de coquille zelf en een oranje zakje, ook wel het koraal genoemd.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
laagje water in de pan, bevroren gehakt erin en de deksel erop. succes! In de magnetron op een lage stand (300/450 watt ofzo), tussen door een keertje omdraaien, of gewoon gaan bakken op laag vuur en steeds omdraaien en het ontdooide/gebakken laagje eraf 'krabben' met een spatel.